avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre Audit,
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre Audit,

Buna ziua as dori daca cineva poate sa mi spuna precis care sunt fazele de dupa efectuarea unui audit.
Persoana asupra careia a fost efectuata aceasta verificare contabila a actelor trebuie sa afle rezultatul controlului?, sa i se comunice acest rezultat si daca este de acord cu rezultatul controlului sa platesca suma respectiva sau sa fie direct actionata in judecata fara sa i se comunice nimic despre rezultatul controlului?.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:20, 16 Aprilie 2015
Vreau sa raspund dar intrebarea este imprecisa: cine a comandat auditul, asupra cui se face?
Reveniti si voi raspunde.
ndan57 a scris:
Persoana asupra careia a fost efectuata aceasta verificare contabila a actelor trebuie sa afle rezultatul controlului?

Este impropriu spus ca se face audit unei "persoane". Auditul, verificarea, se face asupra activitatii, a actelor... iar persoana sau persoanele care au intocmit si gestionat aceste activiatti si acte ar trebui sa participe efectiv la acest audit, sa dea explicatii din care cel ce realizeaza verificare sa se lamureasca asupra legalitatii faptelor si actelor.
... sa i se comunice acest rezultat si daca este de acord cu rezultatul controlului sa platesca suma respectiva sau sa fie direct actionata in judecata fara sa i se comunice nimic despre rezultatul controlului?.

Scopul realizarii unei verificari este acela de a stabili daca totul e corect, daca s-a respecatt legea, daca gestiunea a fost tinuta cores... sau nu.
Daca e totul in regula, i se aduce la cunostinta celui ce a gestionat, i se multumeste...
Daca sunt nereguli, trebuie sa i se aduca la cunostinta aceste neregului.
In ambele cazuri daca cel vizat de control, semneaza ca a luat la cunostinta de raport, de concluzii, este foarte bine si firesc.
In cazul ca din raport rezulta neregului, sume sustrase, acte false..., semnatura celui verificat este de un real folos pentru prezent dar mai ales pentru viitor.
De ce?
Pentru ca prin semnatura fara contestare, cei in neregula recunoaste faptele.
Dupa aceasta semnatura i se poate pune in vedere scurt, ca in 2-3 zile sa aduca banii aducandu-i la cunostinta ca imediat va fi actioant in judecata ori i se va face plangere penala mai ales daca sunt bani sustrasi, delapidare...

Actionarea in judecata fara a fi instiintat gestionarul, poate fi o pierdere mare de timp, efort si resurse, avand in vedere ca omul putea plati fara actiunea in judecata. Apoi instanta nu va accepta verificarea extrajudiciara pe care ati facut-o si va impune o expertiza judiciara facuta de expertii aflati pe tabloul instantei.
Buna ziua, este vorba despre un fost administrator caruia i se face un control al actelor dupa predarea gestiunii.
In fapt, este o expertiza contabila.
Daca se gasesc nereguli clare se poate proceda la deschiderea unui proces daca persoana respectiva nu recunoaste si nu acopera prejudiciul.
In opinia mea va pierdeti timpul si eventual banii.

Auditul despre care vorbiti dvs. il face in fiecare luna comisia de cenzori de la asociatia dvs. (cel putin asa este la noi).
O fi el administratorul unei asociatii tipul de smecher care vrea sa-si mai rotunjeasca veniturile pe cai necinstite - dar numai "daca-i merge" - cred ca ma intelegeti ce vreau sa spun... Un cenzor bun poate observa la prima verificare ca ceva nu este in regula in situatia verificata. Sigur, atunci cenzorul "adanceste" obiectivele verificarii, il pune pe administraror sa raspunda despre una, despre alta. Functie de raspunsuri, decide ce are de facut...

Daca la asociatia lui @ndan57, administratorul a functionat o anumita perioada de timp si in toata aceasta perioada nu s-au descoperit nereguli, atunci ce "audit" vreti dvs. sa faceti?

Cand sunt elemente de natura sa va determine sa incepeti o verificare serioasa, trebuie sa va adresati unei institutii specializate, care functie de obiective si perioada de verificat o sa va comunice costul lucrarii - insa, cel/cei care va efectueaza aceasta verificare sa-i fie recunoscuta activitatea (expertiza extrajudiciara). Apoi, functie de rezultate puteti merge mai departe pentru recuperarea eventualelor prejudicii - insa repet, daca ati avut comisie de cenzori, acestia ce au facut? Sau nu ati avut comisie de cenzori?

Chiar sun curios sa ne mai dati amanunte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cenzor vrea să verifice perioada 2010-ianuarie 2019 din cauza unor presupuse nereguli, solicitând 150 de lei/lună verificată. este legal? poate fi asociația obligată să-l plătească? LorenaSt LorenaSt Asociație de Proprietari înființată în 2010 și-a schimbat administratorul în septembrie 2018 și a incheun contract de cenzorat în februarie 2019. ... (vezi toată discuția)
Predarea primirea functiei de presedinte asociatie de proprietari Eugen F. Eugen F. In urma A.G. a fost ales un nou presedinte precum si membrii comitetului. Administratorul si comisia de cenzori (inclusiv presedintele comisiei) au ramas ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern la asociatii de proprietari arhicoc arhicoc Conform Legii 230/2007: \"Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a ... (vezi toată discuția)