ndan57 a scris:
Persoana asupra careia a fost efectuata aceasta verificare contabila a actelor trebuie sa afle rezultatul controlului?
Este impropriu spus ca se face audit unei "persoane". Auditul, verificarea, se face asupra activitatii, a actelor... iar persoana sau persoanele care au intocmit si gestionat aceste activiatti si acte ar trebui sa participe efectiv la acest audit, sa dea explicatii din care cel ce realizeaza verificare sa se lamureasca asupra legalitatii faptelor si actelor.
... sa i se comunice acest rezultat si daca este de acord cu rezultatul controlului sa platesca suma respectiva sau sa fie direct actionata in judecata fara sa i se comunice nimic despre rezultatul controlului?.
Scopul realizarii unei verificari este acela de a stabili daca totul e corect, daca s-a respecatt legea, daca gestiunea a fost tinuta cores... sau nu.
Daca e totul in regula, i se aduce la cunostinta celui ce a gestionat, i se multumeste...
Daca sunt nereguli, trebuie sa i se aduca la cunostinta aceste neregului.
In ambele cazuri daca cel vizat de control, semneaza ca a luat la cunostinta de raport, de concluzii, este foarte bine si firesc.
In cazul ca din raport rezulta neregului, sume sustrase, acte false..., semnatura celui verificat este de un real folos pentru prezent dar mai ales pentru viitor.
De ce?
Pentru ca prin semnatura fara contestare, cei in neregula recunoaste faptele.
Dupa aceasta semnatura i se poate pune in vedere scurt, ca in 2-3 zile sa aduca banii aducandu-i la cunostinta ca imediat va fi actioant in judecata ori i se va face plangere penala mai ales daca sunt bani sustrasi, delapidare...
Actionarea in judecata fara a fi instiintat gestionarul, poate fi o pierdere mare de timp, efort si resurse, avand in vedere ca omul putea plati fara actiunea in judecata. Apoi instanta nu va accepta verificarea extrajudiciara pe care ati facut-o si va impune o expertiza judiciara facuta de expertii aflati pe tabloul instantei.