avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... BLOC: Pretentii financiare de la vecini - proprietar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

BLOC: Pretentii financiare de la vecini - proprietar ultimul etaj pentru reparare mansarda

Buna ziua,

Proprietarul de la ultimul etaj (4) al blocului a initiat construirea unei mansarde pe motiv ca ii ploua in casa.

Asociatia de proprietari nu a fost implicata activ, banuiesc ca a fost informata insa.

Fara acordul meu verbal sau scris ( si nici a majoritatii vecinilor) vecinul de la etajul 4 au inceput actiunea
si a construit ACOPERIS in stil mansarda, care a costat 200MIL LEI VECHI.

Fara un dialog sau un aviz vecinul de la etajul 4 a dat in judecata TOTI ceilalti vecini de pe scara si a impartit cheltuiala (200mil / 18 vecini = approx 11 MIL).

Sunt de acord ca repararea acoperisului blocului trebuie impartita intre vecini, INSA banuiesc ca existau si variante mai ieftine si o comunicare mai buna cu ceilalti vecini si asociatia de proprietari.

INTREBARI:
===========
1) care este cea mai buna abordare de a combate aceasta actiune?
2) exista suport legislativ ca sa sustina abordarea vecinilor de la ultimul etaj?
3) nu ar fi trebuit sa fie implicata asociatia si sa fie responsabila de acest demers?
4) care este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac? avocat si intampinare?
5) aveti alt sfat?

Mentionez ca reclamantii au pregatit TOATE actele, facturile, autorizatiile si le-au inaintat instantei.
Si ca acest bloc, situat in provincie are locatari cu venituri F MODESTE.

Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: fyeratanye , utilizator 18:57, 23 Septembrie 2015
@claudiustan.
Asociatia de Proprietari are un Presedinte si un Comitet Executiv. Lucrarea a fost la vedere si in timp. Oare niciuna din aceste persoane nu a vazut? Chiar locatarii, nu au fost curiosi ce se construieste, cu aprobarea cui ? A fost pusa in discutie si aprobata mansardarea in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari ? Cam multe intrebari la care ar fi trebuit sa raspunda cineva, si va raspunde. Poate chiar locatarul care va suporta c/v constructiei si va raspunde si penal pentru incalcarea Legii 230.Daca Presedintele si-a dat acordul fara aprobarea Adunarii Generale- ilegal. Autorizatia de constructie o putea obtine numai Presedintele in numele Asociatiei de Proprietari. Chiar daca locatarul a obtinut-o - ilegal.
In contractul apartamentului, in cota indiviza este numai terasa, nu si mansarda.
Pentru a participa la cheltuielile de mansardare, ar fi trebuit sa schimbati contractul, ceea ce sunteti strain si nu va obliga la nici o cheltuiala. Lucrarea se facea de catre Asociatie, cu multe aprobari,. licitatie...drum lung si raspunderea materiala ati fi avut-o fata de Asociatie, nu fata de vecin. Multumiti-i vecinului pentru actul de caritate si rugati-va pentru sanatatea lui, sa mai faca asemenea acte.:beer:
petricadracea a scris:

@claudiustan.

Oare niciuna din aceste persoane nu a vazut?
A fost pusa in discutie si aprobata mansardarea in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari ?
Daca Presedintele si-a dat acordul fara aprobarea Adunarii Generale- ilegal.


Initiatorul subiectului a precizat din start
Asociatia de proprietari nu a fost implicata activ,
,mai mult subliniaza
Fara acordul meu verbal sau scris ( si nici a majoritatii vecinilor)

Chiar daca locatarul a obtinut-o -

Autoritatea publica locala nu admite cereri persoane fizice pentru executie marsardare imobil de locuit in comun in lipsa tuturor documentelor legal prevazute inclisiv expertiza tehnica a imobilului de locuit in comun
Multumiti-i vecinului pentru actul de caritate si rugati-va pentru sanatatea lui, sa mai faca asemenea acte

Autoritatile in domeniu nu multumesc persoanelor care se fac responsabile de executarea de edificii fara detinerea tuturor formalitatilor legale,ba mai mult aplica sanctiuni pecuniare substantiale-concomitent cui obligatia dezafectarii executiei si readucerea spatiului la forma anterioara interventiei neautorizate
Atat inspectoratul de stat in constructii, disciplina in constructii,serviciul urbanism,in cazul unor interventii minore cum ar fi dezafectat parapet/boiandrug in proprietatea privata-aplica sanctiune pecuniara substantiala concomitent cu obligarea readucerii spatiului la forma anterioara interventiei neautorizate
Constientizati ca executarea de mansardare la imobil de locuit in comun implica executare constructie care modifica caracteristicile tehnice ale intregii constructii initiale,afecteaza si genereaza procese ireversibile la nivelul structurii de rezistenta a imobilului
Imobilul de locuit in comun a fost executat in baza unui proiect tehnic,in care exista calcule precise de rezistenta
Daca adaugati la modificarile structurale si de rezistenta aferent mansardare si eventuale interventii in proprietatile individuale,urmeaza sa constatati ca atare executie mansarda,
aduce grave prejudicii ireversibile structurale si de rezistenta intregului imobil pentru intreaga perioada de exploatare
Eu sunt de acord cu cele scrise de catre @petricadracea si asa cum observa si dansul, sunt cam multe "necunoscute" la care autorul acestui topic trebuie sa aiba raspuns. Deci atentie la raspunsuri - raspunsuri pe care ar trebui sa le primiti doar de la conducerea as. de proprietari. Ai facut o intelegere cu investitorul? Cheltuielile facute sunt in numele as. proprietari? A urmarit as. prop. desfasurarea lucrarilor? S-a incheiat un proces-verbal de receptie a lucrarii? Are as. prop. un certificat de garantie a lucrarii efectuate?

In fine, o asemenea lucrare nu o faci cat sa bati din palme - va rog sa ma credeti ca si la noi s-a facut o asemenea lucrare - nu am timpul necesar acum, parca am mai explicat pe un alt topic modul si etapele de desfasurare a lucrarilor.
Nu se trezeste un proprietar ca vrea mansarda si voi ceilalti stati si va uitati si admirati. Daca omul are aprobarile necesare, banuiesc ca au fost si discutii in acest sens, adica facem sau nu mansarda (se stie ca aceste lucrari facute ca la carte sunt net superioare lucrarilor de hidroizolatii orict de sofisticate ar fi acestea), apoi acestea se fac cu un proiect autorizat; in baza acestui proiect se obtine de catre as. prop. a autorizatiei de construire, apoi se cauta o firma-doua care vor prezenta devize-oferte, se stabileste de catre com ex. firma cu care se va lucra, precum si conditiile respective si in final, ce zice "bancherul": iata, ca sa mearga treaba repede, pun eu banul romanesc, facem lucrare si apoi voi recupera de la voi partea voastra... Dar acestea, doar in conditiile aratate mai sus.

Daca toate cele de mai sus sunt facute la "mica discutie" , fara aprobari si toate celea, lasati ca procesul intentat de proprietar sa-si desfasoare cursul si se va lasa cu o pierdere oficiala a banilor investiti. Pana acum acesta nu stia ca a pierdut ceva bani, ei, dupa proces o sa stie in mod oficial.... Dar parca mie nu-mi vine a crede ca cineva s-a bagat asa ca "curca'n lana", doar de-i prost ca noaptea (drept este ca o fi prost, da' unul cu bani).

Deci ramane ca dvs. sa aveti raspunsurile necesare si eventual sa contestati in justitie ce v-am mai spus pe-aici. Oricum, el investitorul nu are nici in clin si nici in maneca cu vecinii de bloc. Daca vroia sa se razboiasca cu cineva,atunci trebuia sa se razboiasca cu as. prop. - daca si numai daca a avut oarece intelegeri scrise cu aceasta privind recuperarea sumelor respective. In aceste conditii, instanta ii va da dreptate si va obliga asociatia sa-i returneze o anumita suma de bani, aceasta devenind obligatie de plata pentru asociatie care la randul ei o va repartiza pe lista de plata fiecarui proprietar- proportional cu CPI. Simplu, nu?
Adevarul este ca se putea si mai simplu prin recunoasterea de catre asociatie a cheltuielilor efectuate si repartizare acestora pe LP - dar asa se intapla de obicei - unde nu-i cap...

Mult succes!
Toate demersurile, incepand cu aprobarile, autorizarile, licitatia, pana la receptie si plata c/v lucrarii, nu puteau fi facute decat de Asociatia de Proprietari. Atunci, si recuperarea c/v lucrarii s-ar fi facut de catre Asociatie. Procesul intentat locatarilor ...nu are nici un temei.
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
petricadracea, utilizator
Eu sunt de acord cu dumneata dom' Petrica, dar daca toata tevatura s-a facut fara implicarea as. prop.? Toate alea le-a semnat si achitat de investitor, ceea ce este corect pana una alta (trebuia sa aiba acordul as. prop.).
In conditiile in care as. prop. nu a fost implicata, atunci investitorul a cheltuit bani si energie degeaba.
..........
Observ ca autorul topicului nu mai zice nimic, ne lasa pe noi sa ne dam cu parerea pe niste informatii nerelevante.
Informeaza-te frate si vino sa ne spui cum sta treaba, altfel batem apa in piua...

Alte discuții în legătură

Terasa blocului bozzont bozzont In ce conditii se poate cumpara terasa blocului de catre vecinii care locuiesc la ultimul etaj. Cei de la ultimul etaj au construit in mod abuziv acoperis tip ... (vezi toată discuția)
Anveloparea facuta de mine este acum desfacuta marilenarotaru1968 marilenarotaru1968 Va rog sa-mi spuneti daca ma pot retrag din asociatia se locatari deoarece nu doresc sa se intervina asupra amenajarilor facute de mine prin forte proprii. ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis Ovidiu Ardeleanu Ovidiu Ardeleanu Buna seara....as dori sa ma sfatuiti sau sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema. Sunt un locatar al unui bloc cu 4 etaje... Locuind la etajul ... (vezi toată discuția)