avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,

Copilul meu s-a nascut in 23.02.2014 si eu in 22.01.2015 mi-am reluat activitatea pentru a benificia de cei 500 lei/luna pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Cererea pt stimulent a fost depusa in data de 26.01.2015.
In data de 09.04.2015 mi-au intrat pe card 805 ron reprezentand alocatie de 200 lei pt luna martiesi 605 stimulentul de insertie.
Stiu ca stimulentul se acorda incepand cu ziua urmatoare reluarii activitatii (inainte de implinirea varstei de 11 luni).
Tatal nu si-a luat concediu in ultima luna.
Mi-ati putea spune va rog de ce am primit doar 605 lei din cei 1128?

Calculul meu:
500 : 31 (nr zile din ianuarie) = 16 x 8 (nr de zile lucrate in ianuarie) = 128 + 500 (luna febr) + 500 (luna martie) = 1128.
Tin sa precizez ca suntem 3 colege de birou (copiii nostri sunt nascuti la 1 saptamana diferenta) si numai mie imi lipseste stimulentul pe o luna. Toate ne-am depus la timp dosarul, sotii nu au stat acasa cu copiii.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 20 Aprilie 2015
Buna dimineata,

In Normele Metodologice: HG52/2011 - Art. 12
In HG 57/2012, art 4^1, al. 1 si 2; punctul 13.

O zi buna!
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...

Art. 13.
(1) Stimulentul de inserţie se acordã pe bazã de cerere, semnatã de persoana îndreptãţitã, însoţitã de dovada eliberatã de angajator sau, dupã caz, de alte documente eliberate de autoritãţile competente ori de declaraţia pe propria rãspundere din care sã rezulte cã aceasta realizeazã sau urmeazã sã realizeze venituri supuse impozitului.

2) In situatia stabilirii dreptului la stimulentul de insertie pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de documentele prevazute la alin. (1).
...

2. In nici unul din articolele de mai sus (si nici in altele) nu se prevede ca se poate beneficia concomitent de indemnizatie pentru CCC (tatal) si de stimulentul de insertie (mama).
Buna ziua,

...dar cine a zis "ca se poate beneficia concomitent de indemnizatie pentru CCC (tatal) si de stimulentul de insertie (mama)."
Eu m-am intors la munca inainte de implinirea varstei de 11 luni, tatal a mers la servici, iar copilul la cresa. Mie mi s-a suspendat indemnizatia, tatal nu si-a luat CCC... Eu imi cer stimulentul pe luna in care nu mi-a acordat.
Cred ca s-a inteles gresit intrebarea mea :(.
1. Dvs. ati scris:
...Eu n-am gasit nicaieri scris ca daca nu-si ia tata acea luna ca sa stea cu copilul ... mama n-ar mai primi stimulentul de insertie. E meritul mamei.

2. - Tocmai aici este neintelegerea dvs.
- Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si ati reluat activitatea in ultima luna de CCC care era rezervata tatalui si, in acest caz, fie ca tatal intra sau nu in CCC se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile si in acea luna nu beneficiati de stimulentul de insertie.
- Dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia si dvs. de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.

3. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 2 ani si ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

4. Intr-un raspuns anterior v-am dat si baza legala a afirmatiilor mele.

5. Poate situatia dvs. nu este aceeasi cu a colegelor dvs., poate ele au optat pentru un CCC diferit de optiunea dvs. (dvs. pana la varsta de 1 an si ele pana la varsta de 2 ani sau invers).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Acordarea stimulent de insertie inainte de implinirea varstei de 1 an lolevlad lolevlad Buna ziua, ma interesaeaza cum se acorda stimulentul de insertie in cazul reluarii serviciului de catre mama inainte cu 1 luna de implinirea varstei de 1 an ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)