Buna ziua!
Va rog sa-mi spune-ti parerea dvs. in urmatorul caz:
S-a incheiat un contract de inchiriere intre doua persoane juridce, pretul chiriei fiind stabilit in euro, insa plata se va achita in lei la curs BNR din ziua platii. La incheierea contractului s-a achitat contravaloarea a doua luni de chirie, una fiind avans iar cealalta garantie. Intrebarea mea este: in cazul rezilierii, garantia va fi restituita asa cum a fost achitata, in lei, sau valoarea acesteia in euro la curs BNR din ziua rezilierii?
Si inca ceva: este legal daca in contract s-a mentionat ca, valoarea penalitatilor poate depasi valoare chiriei pentru o luna, in cazul in care aceasta nu este achitata in termen?
Va multumesc pentru ajutor.
garantia va putea fi restuita la sfarsitul perioadei de inchiriere daca nu sunt alte debite restante, cum ar fi: chiria, utilitatile s.a.m.d
corect mi se pare sa fie restituita asa cum a fost achitata,
da este legala aceasta prevedere si tine de intarirea disciplinei contractuale, vezi Legea 469/2002, vezi art. 3 si art. 4 (3)
Daca pt. plata chiriei s-a stabilit ca si curs cel de la data platii iar pt. restituirea garantiei nu s-a convenit o modalitate de stabilire a ei, in functie de o anumita moneda sau curs, la intelegerea partilor, se poate intocmi in acest sens si un act aditional in care sa se precizezeacest lucru, restituirea garantiei se va putea face in euro, in lei ( la cursul de la data rezilierii ), in lei (la cursul de la data platii efective a garantiei).
Privitor la penalitati, daca partile au stabilt de comun acord acest lucru, acest fapt are valoare de lege intre ele , aplicandu-se ca atare.