avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retrocedare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retrocedare teren

Buna ziua,

In perioada comunismului, bunicilor mei le-au fost luati abuziv 2000mp teren, de catre o fabrica aflata langa proprietatea bunicilor. Pe terenurile noastre, a fost construita o hala a acelei fabrici, care nu mai este folosita de mai bine de zece ani. Noi avem toate actele cu proprietatile bunicilor, inclusiv cu acele luari abuzive de teren. Mostenitor legal este tatal meu, bunicii nemaifiind in viata. Tata a depus la Primaria Orasului in anul 1993 o cerere in care solicita sa i se restituie acel teren luat abuziv. Problema este ca in atatia ani, s-a pierdut acel numar de inregistrare dat de Primarie si cand s-a dus ulterior sa intrebe, i s-a spus ca nu figureaza cu nici o cerere inregistrata acolo!!! Ceea ce mi se pare foarte ciudat!!! De unde putem avea garantia ca nu a revendicat altcineva acel teren? Adica sa i se fi dat in alta parte, fiindca acolo v-am mentionat ca este o hala construita pe el.
Se mai poate face ceva, avand in vedere ca avem de la bunici actele de proprietate ale terenului respectiv si actele in care era solicitat terenul abuziv?! Era mentionat ca bunicii mei trebuie sa-si ia magazia de pe respectivul teren, deoarece din data X, terenul respectiv va intra in proprietatea fabricii Z.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 12:37, 14 Aprilie 2015
Problema este ca in anul 1993 nu era in vigoare nici o lege pentru depunerea de cereri in vederea reconstituirii dreptului de proprietate; anii in care s-au depus cereri sunt 1991 (legea 18/1991), 1997 (legea 169/1997), 2000 (legea 1/2000), 2001 - 2002 (legea 10/2001), 2005 (legea 247/2005) si 2007(legea 193/2007). Din acest punct de vedere, chiar daca va gaseau cererea, comisia locala de fond funciar putea sa va raspunda ca solicitarea nu s-a facut intr-un termen prevazut de lege. Apoi, acel teren ar fi trebuit solicitat in baza legii 10/2001 (cu cerere depusa in anii 2001 - 2002) , fiind un teren preluat abuziv de Statul Roman, si nu de CAP, prin colectivizare. In aceste conditii, de la primarie nu vad cu ati putea sa primiti un raspuns favorabil; daca va adresati instantei de judecata, este foarte posibil sa vi se ceara sa dovediti ca ati facut cerere in termenul prevazut de lege, lucru care nu reiese din cele descrise de dvs. Nu vreau sa va dezamagesc, insa nu prea vad sanse de reusita in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare teren talisman17 talisman17 Buna ziua, In perioada comunismului, bunicilor mei le-au fost luati abuziv 2000mp teren, de catre o fabrica aflata langa proprietatea bunicilor. Pe ... (vezi toată discuția)
Importanta unui act dotal renata renata Va rog sa ma ajutati sa gasesc solutia optima in problema mea. Pe scurt ... sunt unic mostenitor al bunicii mele, care a decedat anul trecut. De la ea mi-a ... (vezi toată discuția)
Constatare anulare absoluta teren,reconstituire. olga2011 olga2011 nulitate absoluta? a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptatite, potrivit ... (vezi toată discuția)