avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune accident

Buna ziua. Am avut la inceputul lunii decembrie un accident in cluj, in care am lovit 3 masini de taxi care stationau (nimeni nu a fost ranit). Din pacate, consumasem alcool, peste0,8mg/l aer expirat... Cu doi dintre sofeti m-am inteles si le-am platit daunele pe care le-a stabilit firma mea de asigurari + daunele morale cerute de ei, insa cu al treilea nu.. Al treilea sofer cu un logan din 2014 si-a reparat masina cu CASCO cu 5800 de euro,zice el, (ceea ce mi se pare exagerat..inca nu am vazut nici un act in acest sens de la firma mea de asigurari prin regresie). A stat 3 luni pentru a astepta sa-si repare masina ( spune el, din care 2 luni jumatate doar pentru a primi portiera ca a comandat-o) iar acum imi cere 12.000 de lei, sa-i platesc stationarea. Intrebarea mea este, un taximetrist in Romania, dupa ce isi scade cheltuielile, ramane cu 4000 de lei profit lunar? Ma ameninta ca ma da in judecata, am incercat sa ajung la un acord cu el pentru suma respectiva, a spus ca asigurarea ii acopera doar 4800 de euro iar eu sa semnez o declaratie la notar cum ca ma oblig sa platesc reparatia integrala a masinii la asiguratorul lui, fara ca eu sa fi vazut vreo factura de acest gen. Daca puteti, sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc anticipat :)!
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 22:44, 15 Mai 2015
Poate veti fi amabil sa ne spuneti la vremea potrivita cat ati platit pana la urma. Nu vreau sa intru in polemici cu colegul meu dar din experienta, din caz concret castigat in instanta va pot spune ca daca valoarea reala a reparatiei depseste valoarea maxima pe care o poate acorda asiguratorul pentru un autovehicul diferenta cade in sarcina vinovatului de accident .
Eu daca am o Dacie 1310 amintire de la tata avariata din vina altuia , in ciuda faptului ca imi pot lua una similara cu 2000 de lei cat era valoarea maxima de despagubire pe RCA, NU EXISTA NICIO LEGE IN TARA ASTA CARE SA IMI INTERZICA SA O REPAR. Iar daca o reparatie de calitate costa 5000 de lei , in momentul in care am facut-o ACEASTA REPREZINTA VALOAREA PREJUDICIULUI ! De acest prejudiciu este responsabil SOFERUL VINOVAT nu o firma de asigurari. Firma de asigurari are obligatie de plata atat cat ii spune legea, adica pana la 2000 de lei . Restul ramane in sarcina vinovatului .
in cele din urma n-am aflat nimic nou din ce ma asteptam sau la ce variante ma gandeam :) pana nu-mi vin ceva hartii vb cam degeaba. multumesc de pareri si sfaturi si am sa va mai intreb daca aveti bunavointa sa-mi raspundeti si am sa va tin la curent cu cazul ...deocamdata n-am nimic numa telefoanele soferului care incearca sa scoata cat de mult de pe mine....daune morale(stationarea)
Dauna morala - prejudiciu psihic, durere sufleteasca, durere fizica produs unui tert.
Eu va recomand sa nu platiti nimic soferului, sa hotareasca instanta ce pierdere materiala a suferit ( pierdere salariala ).
Referitor la ce spune colegul, "Firma de asigurari are obligatie de plata atat cat ii spune legea, adica pana la 2000 de lei . Restul ramane in sarcina vinovatului .", este gresit. Avand in vedere faptul ca prejudiciul a fost cauzat cu un vehicul care avea polita RCA valabila, soferul este acoperit 100%, adica daca soferul nevinovat a decis sa-si repara masina cu 5000, iar societatea de asigurare plateste doar sa zicem 3000, a fost alegerea proprietarului. Inca o data, pentru eventuale supracheltuieli, soferul vinovat nu are obligatia sa suporte restul sumei!
Va rog sa ma contraziceti cu legi si cu articole !
In baza la ce decideti dvs daca reparatia unui bun, aducerea lui la starea initiala , constituie o "supracheltuiala" ?
Afirmatiile dvs contrazic unele principii de drept civil .

Eu nu voi mai posta la acest subiect . Daca nu voi mai continua aceasta polemica inutila cu dvs nu inseamna ca va dau dreptate ci ca am ajuns la concluzia ca degeaba va mai explic .
la dauna totala asiguratorul plateste 80% din valoarea masinii,restul de 20% reprezinta epava pe care proprietarul o primeste si face ce vrea cu ea.Daca a primit banii,a luat epava si a reparat-o cu 5800 euro ,a umflat pe undeva facturile ,iar daca a fost dauna si a luat banii pentru asa ceva, masina trebuia radiata ,pe undeva este ceva necurat,mergi la politie si la societatea de asigurari si cauta adevarul

Alte discuții în legătură

Depasirea limitei raspunderii pe rca? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua... si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; ... (vezi toată discuția)
Daca rca-ul extern nu imi acopera dauna, pot deschide dosar pe casco pt diferenta? luoana luoana Daca RCA-ul nu acopera reparatia, pot deschide dosar pe Casco pt diferenta....eventual sa impart daunele...anumite reparatii sa le fac pe rca, celelalte pe ... (vezi toată discuția)
Procent despagubiri rca? crina26 crina26 pentru un opel din 2000, 1600 cmc si 270.000 km la bord, care este procentul maxim pe care il poate oferi un asigurator (Omiasig). vinovatul este alt sofer ... (vezi toată discuția)