avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exercitare autoritate parentala. Drepturi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exercitare autoritate parentala. Drepturi si...OBLIGATII

Prin divort de comun acord, la notar, s-a stabilit ca cei doi minori vor ramane sa locuiasca impreuna cu mama, tatalui revenindu-i "dreptul" de a vedea copiii la un interval de doua saptamani (doua weekend-uri pe luna, la date stabilite de comun acord). Tatal respecta, pana in prezent, obligatia de a contribui la cheltuielile de crestere a celor doi copii cu suma convenita, dar nu isi respecta programul de vizitare (mai concret, nu ii viziteaza decat foarte rar, atunci cand vrea el, vorbeste cu ei, telefonic, la fel de rar si nu face ceva pentru educatia lor) si nu se implica cu nimic in problemele pe care le au la varsta lor (11 ani).
Poate fi tras la raspundere (penal) pentru aceasta neimplicare? Cum?
Multumesc.
O mama disperata!
Stimata doamna nu cred ca aveti de ce sa fiti disperata,dramatice sunt situatiile in care copii sunt abuzati,in care sotiile sunt victime ale violentei fizice sau psihice etc.Posibilitatea de a raspunde penal exista in cazul in care fostul sot nu platea pensia de intretinere,daca toti parintii care nu se ocupa de cresterea/ingrijirea/: problemele copiilor ar fi pedepsiti penal ar fi inchisorile pline:D.Va ramane dvs posibilitatea de a suplini pe cat este posibil lipsa de implicare a fostului sot.Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Multumesc.Totusi, cum poate fi tras la raspundere, chiar daca aceasta nu implica latura penala, pentru neimplicare in viata copiilor, asa cum prevad normele legale din tara noastra? Despre profilul moral al acestui tata (fost sot), nu doresc sa comentez, ceea ce, intr-un fel ar "justifica" si comportamentul lui prezent! Copiii, insa, au nevoie si de prezenta in viata lor a tatalui biologic!
Multumesc, inca odata, pentru timpul acordat si sfatul primit.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
vlsdan, utilizator
Doamna, dvs ce doriti de fapt, sa-l trageti la raspundere pe dnul sau sa-l faceti tata cu forta? Daca dansul nu doreste sa se implice inseamna ca nu exista sentimente si nicu legatura speciala, care trebuie sa existe in relatia parinte copil. Nicio hotarare judecatoreasca nu poate dicta nasterea unor astfel de sentimente! Trist, dar adevarat. Sa-l trageti la raspundere, iarasi va spun, nimeni nu o va face mai bine decat copilul! Sfatul meu: vedeti-va de viata dvs si a copilului, fiecare traieste in felul lui. Unii nu pot trai ca oameni!
Stimata doamna,
Incercati sa mergeti la consiliere impreuna cu tatal, poate o terta persoane reuseste sa-l determine sa constientizeze nevoia ca dansul sa fie prezent in viata copiilor, nu doar prin bani, ci si prin implicare in viata micutilor, asa cum este normal.
Sunt atatea mamici (mai ales pe acest forum) care cauta fel de fel de metode sa scoata tatii din viata copiilor cu orice pret, incat imi pare sincer rau ca in cazul dvs. tatal nu constientizeaza cate nevoie este de el in viata micutilor.
Stimata doamna,
Imi permit sa exprim si eu o parere de care poate nu aveti nevoie.O fac din calitate de spectator "in randul intai" al unei situatii oarecum similare cu cea expusa de dvs.Sunt anumiti tati care nu pot face nimic mai bun pentru copiii lor decat...sa nu existe.Legatura speciala intre parinte si copil,de care se tot vorbeste atat,nu e ceva natural in cazul tatilor.Poate fi ceva instinctiv,natural,cand e vorba de mamele care nasc copiii respectivi,dar nici aici regula nu e valabila 100% (a se vedea abandonuri in maternitate si cazuri inca si mai rele).La ce i-ar folosi unui copil prezenta in viata lui a unei persoane violente verbal (si poate nu numai...),poate dependenta nu de alcool sau droguri ci de alte...apucaturi aparent inofensive,dar care oricum traieste intr-o lume proprie,izolat si inutil celor din jur...?Cum s-ar simti un copil de 11 ani,deja destul de mare,ca si ai dvs.,sa auda ca dupa jumatate de zi in vizita la tatal pe care nu l-a mai vazut de jumatate de an, acesta sa spuna ca nu-l mai suporta?Cum poate sa contribuie la educatia lor un om despre al carui profil moral e bine sa nu comentati?N-are cum,poate doar sa strice ceea ce dvs. va straduiti din greu sa construiti...Nu va inversunati sa-l trageti la raspundere,ar putea reactiona negativ ,complicandu-va viata inutil.Poate va doriti sa mergeti cu copiii in vacanta in strainatate :veti fi legata de semnatura lui pentru a putea iesi cu ei din tara si sigur nu va fi de acord,deci...procese,timp si nervi consumati.Deci fiti multumita ca macar isi achita obligatiile banesti si ca bonus nu va polueaza existenta.

Alte discuții în legătură

Nerespectare hotarare judecatoreasca divort utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua. Am si eu urmatoarea intrebarea intr-o situatie delicata: eu si fostul sot am divortat acum cateva luni, stabilindu-se de catre instanta si ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor eronat! celentana26 celentana26 Buna!In urma unei hotarari judecatoresti definitive am fost nevoita sa-mi dau copilul de 2.8 luni, tatalui o luna in aug incepanad cu data de 1 si pana la ... (vezi toată discuția)
Dreptul mamei si al copiilor la vacanta eliza1970 eliza1970 Buna ziua! Sunt noua pe acest site, dar am descoperit subiecte interesante aici. De aceea m-am decis sa propun un nou topic, desi problema mea seamana destul ... (vezi toată discuția)