avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalpi curent pe teren privat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalpi curent pe teren privat

Buna seara,

Detin un teren la tara si pe un sfert din el, la strada, se afla 3 stalpi de inalta tensiune si 2 transformatoare. integral pe terenul meu. sunt astfel pozitionate aceste repere incat imi este imposibil sa intru pe teren cu vreo masina sau utilaj, nu am pe unde.

detin terenul de o luna, deci sunt proaspat proprietar. intrebare: pot obliga renel sa isi mute stalpii ? sau pot obtine despagubiri de la ei pentru folosirea terenului meu proprietate privata ? o reducere la factura de curent, ceva ?

a castigat cineva un proces pe aceasta tema ?
Cel mai recent răspuns: Ana Doroftei , utilizator 14:46, 4 Aprilie 2024
Cu integritatea e mai greu. Cointeresarea e moneda de schimb a zilelor noastre.
Proprietarula re dreptuld e folosinta asupra terenului dupa bunul lui plac. Daca acea cale de acces este si singura nu are voie nimeni sa il priveasca de acest drept. Da se poate ajunge si pana la CEDO. Autovehicul este si un Jhon Deer cu 6 roti pe soie si ii cam trebuie ceva spatiu dar si un Smart. Mergeti la OCPI si vedeti este pe terenul d-voastra sau pe altul, sa nu fie intabulat pe societatea respectiva. daca e dupa 2009 cautati pe eTerra.
mottofreee a scris:

Cu cauza de acesta speta se ajunge la CEDO ,adica cumperi un teren de care sa se foloseasca altul?

În nici o decizie de-a sa, CEDO nu se opune ca o persoană să încheie un contract valid, prin care cumpără un teren, grevat de servituți sau de alte sarcini.
E dreptul fiecăruia să cumpere ce tren vrea, atâta timp cât a cunoscut situația acelui teren.

În acest caz nu se poate spune că cel care a cumpărat nu a văzut că pe acel teren există acei stâlpi de curent. :)
Să nu ajungem în absurd.

Pe de altă parte, CEDO are treabă cu încălcările drepturilor omului de către stat, ori aici e vorba despre un contract între două persoane fizice.

Puteți să ne indicați vreo decizie CEDO în care într-o situație similară statul a fost condamnat?
Se face atingere a dreptului la proprietate deoarece noul proprietar a specificat ca acele instalatii energetice il incurca .
La intabulare e necesar un act de proprietate iar sentinta era alta daca acel teren era intabulat pe altcineva decat vechiul proprieta de la care a cumparat noul proprietar .
A stiut de existenta acelor instalatii pe terenul de cumparat dar , la momentul achizitiei nu a realizat toate consecintele amplasarii exacte a instalatiei , adica grevarea intregii suprafete de teren .
Conform legi 123/2012 are dreptul la despagubiri daca acei stalpi au fost amplasati legal . Aceasta lege (123/2012) se refera la dreptul de proprietate . Instalatiile respective se prea poate sa fie amplasate de catre o institutie a statului si sa apartina unei societati in care statul e actionar .
Intrebarea initiala a initiatorului topicului era despre despagubiri .
Nimeni nu reprezinta pe nimeni decat daca este platit ,cointeresat .
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
mottofreee, utilizator
mottofreee a scris:

Se face atingere a dreptului la proprietate deoarece noul proprietar a specificat ca acele instalatii energetice il incurca .

Păi ce legătură are statul dacă noul proprietar a cumpărat un teren pe care trec niște linii de medie tensiune care erau acolo de când lumea și de care tocmai acum și-a dat seama că-l încurcă? Doar nu l-a obligat nimeni să cumpere trenul acela...

Adică dacă cumperi ceva și apoi îți dai seama că ceea ce ai cumpărat nu e chiar așa cum ai fi vrut... înseamnă că vei obține o condamnare la CEDO a statului? :)

Pe de altă parte, conform practicii CEDO, se aduce „atingerea dreptului de proprietate” doar dacă la momentul la care cel care invocă asta este proprietar sau are cel puțin o speranță legitimă de a fi proprietar, or în cauză stâlpii erau acolo cu mult înainte ca „noul proprietar” să dobândească acel teren.

PS:
Statul nu mai e acționar la societățile de transport a energiei electrice.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)
Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Taxa pe silp pe un teren privat craciunescuion craciunescuion Contact EE <contactee.ro@enel.com> To 'craciunescu_ionel@yahoo.com' Today at 11:52 AM Stimate domnule Craciunescu Ion, Va transmitem acest e-mail ... (vezi toată discuția)