avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua!

Mama mea lucreaza la o farmacie ca ingrijitor cladiri (femeie de serviciu). Acum o luna si jumatate a fost operat la oci si este de atunci in concediu medical. Acum nu vrea sa intoarca acolo si vrea sa depuna cererea de demisie.
Intrebarea mea ar fi poate demisiona fara preaviz pe motiv de boala?:sorry:

Multumesc anticipat!
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
yume21, utilizator
Cel mai recent răspuns: yume21 , utilizator 21:31, 15 Aprilie 2015
Premise:
1. Demisia nu se motiveaza in mod obligatoriu;
2. Renuntarea la preaviz se poate efectua numai cu acordul partii care renunta la ea(evident).

Incapacitatea temporara de munca se dovedeste cu "medical", nu cu demisie.

Asadar, daca doriti totusi sa plecati din firma fara a lucra perioada de preaviz(din diverse motive) puteti solicita concediu fara plata, urmand ca la o data ulterioara sa solicitati incetarea contractului cu renuntarea de catre angajator la perioada de preaviz.

Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L., Contabil
Si daca are 10 zile concediu pe care inca nu a luat din anul trecut.. Poate cere acest concediu si dupa aceea sa demisioneze adica sa cere incetarea contractului de munca fara preaviz?
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
yume21, utilizator
Nu era necesar sa modificati intrebarea initiala in asa fel incat sa para ca nu am raspuns la intrebare.

Zilele de concediu de odihna neefectuate se remunereaza in bani doar la incetarea contractului, deci demisia trebuie depusa in prealabil.
La prima intrebare am raspuns destul de clar: NU se poate pleca fara preaviz daca nu vrea angajatorul sa renunte la preaviz.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L., Contabil
Imi cer scuze, prima oara nu am inteles bine. Nu vroiam sa va deranjez nici sa va enervez. Numai am intrebat.
Multumesc totusi pentru raspuns!
Concediu medical nu constituie motiv de a demisiona fara preaviz.

1. Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C.mun..
Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

2. Daca si-a dat demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a mamei dvs, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.
Pe durata preavizului se poate lua zile de CO.

3. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci se poate demisiona fara preaviz.

4. Mama dvs poate solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Demisie papaceala papaceala Buna ziua, Eu ma aflu in present in concediu medical dar doresc sa imi depun demisia in aceasta perioada cu prima zi lucratoare dupa perioada finalizarii ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizaelena1994 elizaelena1994 Buna ziua. In acest moment lucrez la o firma, si vreau sa demisionez in curand. Acum iau stimulent de insertie. Exista vreo metoda , sa nu stau in preaviz? Mi ... (vezi toată discuția)
Probleme la locul de muncă sorian72 sorian72 La plecare dintr-o societate comercială angajatorul îi obligat să-și achite toate obligațiile față de angajat la încheierea contractului individual de ... (vezi toată discuția)