avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retrogradare in reorganizare (Rog raspuns urgent)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retrogradare in reorganizare (Rog raspuns urgent)

Sunt Director de departament azi am fost chemata la Directiunea Generala si am fost anuntata ca voi fi retrogradata si in locul meu va veni un alt director care va fi SEFUL MEU , nu aveau nici un motiv sa faca aceasta , deoarece eu mi-am indeplinit indatoririle. (Se poate asa ceva ??? sa retrogradeze, si sa aduca pe alcineva, dar voi ramane cu aceleasi indatoriri iar celalalt director numai ca va semna, pt ca nu are pregatirea necesara ) Am intrebat motivul si mi s-a raspuns REORGANIZARE . Postul oferit este mult sub nivelul studilor mele si retributia la fel . ASTEPT un sfat urgent . Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 5 Iulie 2009
Asa cum va explicat si pakos, faptul ca semnati sau nu decizia nu are asa mare importanta, ptr. ca angajatorul are oricand posibilitatea de-a o trimite prin posta daca d-v refuzati sa semnatii.....problema nu se rezuma la a semna sau nu decizia, problema d-v va fi la semnarea actului aditional la actualul d-v contract de munca si la fisa postului, ptr. ca asa cum am mai spus angajatorul are posibilitatea sa va propuna incheierea unui act aditional care sa cuprinda o schimbare de denumire a functiei d-v respectiv a fisei postului care la prima vedere sa nu fie foarte diferita ....aici sa fiti foarte atenta la actul aditional si la noua fisa a postului ......Ar mai fi o problema in contractul d-v de munca actual ce scrie la functie ?
Functia mea este de Reprezentant Management al Calitatii (RMC)[/b si acum Directiunea generala vrea sa ma retrogradeze ca Responsabil Management al Calitatii si voi fi subordonata unui Reprezentant Management al calitatii ( un nou RMC) .
O sa am aceleasi atributii (audituri interne si audituri externe, certificari/recertificari) cu diferenta ca noul RMC va semna/viza actele ce le fac eu cu numele lui .
Am intrebat azi Directiunea Generala despre retributia mea si mi s-a raspuns ca inca nu se stie ,poate ca nu mi-aau raspuns din cauza ca nu am semnat inca decizia . Decizia era formulata asa " Directorul General..... decide ca incepand cu data de 01.07.09 dna..... sa fie trecuta ca Responsabil Manag al Calitatii. . (fara nici un articol din vreo lege). Mi s-a spus ca dupa semnarea deciziei o sa primesc un act aditional la contract .

Firma la care lucrez este in insolventa si la sedinta de azi s-a anuntat ca se vor face restructurari si in luna iulie, atunci m-am gandit ca vor sa scape de mine prin aceasta , pentru ca daca ma dau somera din postul de RMC trebuie sa-l desfiinteze .
Daca ma retrogradeaza si retributia va fi mai mica o sa am si somajul mai mic ?? daca ma da in somaj .

sper ca acum am fost inteleasa .

Multumesc pentru raspunsuri .
1. Modificarea functiei nu se face prin decizie , ci prin act aditional la c.i.m. - art.41 alin.1 C.mun.

2. Modificandu-se functia nu inseamna implicit si modificarea salariului . Desi exista si aceasta posibilitate.

3. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
daca dau in judecata angajatorul pentru retrogradare, am sanse de castig.?? Firma este in insolventa .

Mentionez ca decizia am semnat-o, fisa postului mi-a fost data spre informare fara a fi inca nevoie sa o semnez , atributiile sunt aceleasi, cu diferenta ca o sa aprobe unele acte noul DIRECTOR (seful meu) salarul a ramas nemodificat, . Actul aditional am reusit sa-i aman semnarea , pentru saptamana viitoare . Actul aditional era formulat asa ... Salariatul .. de comun acord am convenit la schimbarea functiei incepand cu 01.07.09 din Reprezentant MC in functia de Responsabil MC conform art 17 litera d, art 41 lit.c din Codul Muncii ; art 21 si art 16 din CCM, art 2 alin.1 lit e din Regulam Intern . ACEST LUCRU DATORANDU-SE NECESITATILOR DE PRODUCTIE SI O MASURA DE PROTECTIE, AVAND IN VEDERE RESTRANGEREA SI REORGANIZAREA ACTIVITATII DIN CADRUL SOCIETATII . Celelalte clauze din Contr individual de munca raman nemodificate .
....
Ce este curios pentru restrangere si reorganizare activitate angajatorul mai infiinteaza un post de Director Calitate .

X-(#-o
Iata ce spune CCMUNN 2007-2010:
Art. 72. – (1) CIM se poate modifica in ceea ce priveste felul muncii, locul muncii si drepturile salariale prin acordul partilor sau din initiativa uneia din parti in cazurile prevazute de Codul muncii.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a CIM pentru acest motiv.
Ca urmare, daca nu semnati actul aditional nu prea pot sa va schimbe functia.

Alte discuții în legătură

Retrogradare din functie!!! florinache florinache Buna ziua, Sunt angajat la o societate cu contract de munca perioada nedeterminata, ca tehnician retele, nu mi s-a comunicat nici o fisa de post la ... (vezi toată discuția)
Retrogradare din functie alyna1985 alyna1985 Buna seara, Ma confrunt cu o situatie deosebita la munca si nu stiu cum sa procedez. Lucrez la o banca pe o pozitie de ofiter bancar. Am fost anuntata de ... (vezi toată discuția)
Retrogradare functie Vioreld Vioreld stie careva cum pot retrograda din functie un director general si sa-i micsorez si salariul? va multumesc. (vezi toată discuția)