avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa decesul unuia dintre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa decesul unuia dintre soti

sotul meu si cu mine avem fiecare cate un copil din relatii anterioare. vreau sa stiu daca fac un depozit bancar pe numele copilului minor cu mine la clauza de retragere in cazul decesului meu, sotul supravietuitor are dreptul la o cota parte din acest depozit sau ii revine numai copilului?
Sotul are partea sa de cota din bunuri prin lege. Ele pot fi diminuate la limita rezervei, cu un testament. Daca doriti sa ii ramana anumite bunuri lui, altele copilului, puteti face un testament complex care sa respecte cotele fiecarui mostenitor, dar sa imparta bunurile asa cum ati dori.
Totusi, trebuie sa luati in calcul ca, daca decedati cat e copilul minor, el nu va avea direct acces la cont... ca banii pot fi cheltuiti mai usor de un tutore decat vinderea bunului imobil. Depinde cine ar ramane sa ingrijeasca copilul, daca aveti o persoana desemnata in acest sens, daca celalalt parinte al copilului mai traieste etc.
daca fac testament si moare sotul inaintea mea mostenitorii lui tot au dreptul si la 1/4 din bunurile mele?
vocatie succesorala la succesiunea sotului dvs vor avea sotia supravietuitoare in concurs cu cei doi descendenti, atat cel din casatoria cu dvs cat si cel din casatoria anterioara.
copilul sotului dvs din prima casatorie nu are vocatie succesorala la succesiunea dvs., cu exceptia cazului in care l-ati adoptat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea mostenirii. testament in favoarea unui prieten. 3 copii si sotia in viata Anna_C Anna_C Cum se va imparti mostenirea avand in vedere testamentul in favoarea unui prieten, dar cu sotia in viata, 2 copii din casatoria anterioara si un copil provenit ... (vezi toată discuția)
Testament Barnabel Barnabel Am un testament facut de sotul meu decedat prin care imi lasa bunurile mobile si imobile in totalitate, dar el a avut un copil legitim dintr-o casatorie ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)