avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concedii medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concedii medicale

Buna ziua!
Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta in situatia de mai jos, pentru o ruda de familie.
Este cadru didactic titular cu o vechime de 28 ani in invatamant si a beneficiat conform legii de un an de concediu fara plata ( februarie 2014 - februarie 2015). La terminarea concediului s-a aflat in imposibilitatea de a se prezenta la scoala datorita unor probleme grave de sanatate.
Initial, a primit concediu medical, apoi acesta a fost prelungit de catre medicul specialist. In acest moment este internata intr-un sanatoriu, pentru o perioada de 21 de zile. Mentionez ca pentru lunile februarie, martie si aprilie 2015 a achitat pentru CAS personal si contributia de asigurari de sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim.
De la locul de munca a primit o adeverinta din care reiese ca este incadrata pe perioada nedeterminata, dar ca pentru ultimele 12 luni anterioare concediului medical nu a efectuat stagiul de cotizare, motiv pentru care concediile medicale existente si viitoare nu pot fi puse in plata . CORECT !
Conform OUG nr 158/2005 este necesara efectuarea unui stagiu minim de cotizare de o luna (22 zile) pentru a putea beneficia de concediu medical platit, insa datorita starii ei de sanatate nu-si poate desfasura activitatea cu copiii.
Intrebarile sunt:
1. Ce poate face,in situatia prezentata, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, in conditiile in care nu are niciun alt venit?
2. Beneficiaza de concediu de odihna pentru anul in curs?
3. Unitatea este indreptatita sa elibereze adeverinta medicala pe baza careia sa I se poata elibera actualul concediu medical ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
andyc25, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 27 Mai 2015
Citez :
... Mentionez ca pentru lunile februarie, martie si aprilie 2015 a achitat pentru CAS personal si contributia de asigurari de sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim.


art.7 din OUG 158/2005
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art.2 alin.(1) lit.a) - d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Astfel, daca a platit c.a.s.s. inseamna ca are stagiu de cotizare prevazut de lege.

Intrebarile sunt:
....
2. Beneficiaza de concediu de odihna pentru anul in curs?
3. Unitatea este indreptatita sa elibereze adeverinta medicala pe baza careia sa I se poata elibera actualul concediu medical ?

2. Beneficiaza de CO pentru anul in curs.
art.145 C.mun.
..
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

3. Angajatorul are obligatia legala sa-i elibereze adeverinta necesara pentru eliberarea concediului medical.
Va multumesc pentru raspunsul oferit.

As vrea sa mai clarific un spect:
"Cf art.7 din OUG 158/2005 "stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art.2 alin.(1) lit.a) - d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical."
Astfel, daca a platit c.a.s.s. inseamna ca are stagiu de cotizare prevazut de lege."

In acest caz, concediile medicale trebuiau sa-i fie platite? Si daca da, cine ar fi trebuit sa le suporte, institutia unde lucreaza?

Multumesc anticipat!

Indemnizatia pentru concediile medicale este platita de catre angajator , care apoi le recupereaza de la FNUASS.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar , in situatia in care angajatorul nu plateste concediul medical aveti posibilitatea:
- sa sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS),
si/sau

- sa-l actionati in judecata pe angajatorul respectiv.

Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Plata indemnizatiei de concediu medical nu este suportata de angajator (cu exceptia primelor 5 zile de concediu medical).

2. Este platita de angajator si este suportata de CJAS, din FNUASS care plateste, la randul sau, angajatorului indemnizatia platita de acesta salariatului.
Am inteles ca acele concedii medicale trebuie platite. Intrebarea este daca se aplica si in cazul in care s-a achitat "din mana" pentru trei luni (februarie, martie si aprilie 2015) contributia la CJAS? Celelalte contributii nu le-a platit.
Vreau sa fiu sigura ca am perceput corect raspunsul dumneavoastra.
Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Cm sarcina si lauzie studenta? dona77 dona77 o studenta (fara vreun loc de munca) poate beneficia cumva de concediu medical de sarcina si lauzie sau risc maternal? (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc 0.85% pt.concedii medicale pe perioada de pre si postnatal ca pfa? galcsb galcsb Buna ziua.Sunt pfa(medic dentist),si am intrat din data de 01.03.2013 in concediu prenatal,trebuie sa nasc in jurul datei de 5 mai 2013.Din 2009,am platit la ... (vezi toată discuția)