avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concedii medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concedii medicale

Buna ziua!
Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta in situatia de mai jos, pentru o ruda de familie.
Este cadru didactic titular cu o vechime de 28 ani in invatamant si a beneficiat conform legii de un an de concediu fara plata ( februarie 2014 - februarie 2015). La terminarea concediului s-a aflat in imposibilitatea de a se prezenta la scoala datorita unor probleme grave de sanatate.
Initial, a primit concediu medical, apoi acesta a fost prelungit de catre medicul specialist. In acest moment este internata intr-un sanatoriu, pentru o perioada de 21 de zile. Mentionez ca pentru lunile februarie, martie si aprilie 2015 a achitat pentru CAS personal si contributia de asigurari de sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim.
De la locul de munca a primit o adeverinta din care reiese ca este incadrata pe perioada nedeterminata, dar ca pentru ultimele 12 luni anterioare concediului medical nu a efectuat stagiul de cotizare, motiv pentru care concediile medicale existente si viitoare nu pot fi puse in plata . CORECT !
Conform OUG nr 158/2005 este necesara efectuarea unui stagiu minim de cotizare de o luna (22 zile) pentru a putea beneficia de concediu medical platit, insa datorita starii ei de sanatate nu-si poate desfasura activitatea cu copiii.
Intrebarile sunt:
1. Ce poate face,in situatia prezentata, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, in conditiile in care nu are niciun alt venit?
2. Beneficiaza de concediu de odihna pentru anul in curs?
3. Unitatea este indreptatita sa elibereze adeverinta medicala pe baza careia sa I se poata elibera actualul concediu medical ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
andyc25, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 27 Mai 2015
Daca salariatul indeplineste conditia prevazuta la art.7 din OUG 158/2005, atunci el beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.

Dreptul la concediile si indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1) din OUG 158/2005 este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii, denumita in continuare contributie pentru concedii si indemnizatii.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, este de 0,85%, aplicata la fondul de salarii .

Prin urmare, pentru a se beneficia de concediu medical si indemnizatia aferenta acestuia angajatorul trebuie sa achite contributia pentru concedii si indemnizatii si nu contributia pentru asigurarile sociale de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cm sarcina si lauzie studenta? dona77 dona77 o studenta (fara vreun loc de munca) poate beneficia cumva de concediu medical de sarcina si lauzie sau risc maternal? (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc 0.85% pt.concedii medicale pe perioada de pre si postnatal ca pfa? galcsb galcsb Buna ziua.Sunt pfa(medic dentist),si am intrat din data de 01.03.2013 in concediu prenatal,trebuie sa nasc in jurul datei de 5 mai 2013.Din 2009,am platit la ... (vezi toată discuția)