avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Strainatate, dobanzi bancare si impozite - sfaturi?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Strainatate, dobanzi bancare si impozite - sfaturi?

Buna ziua tuturor,

Nu mai locuiesc si nu mai lucrez in Romania de peste 5 ani, insa mi-am pastrat domiciliul. In toata aceasta perioada am avut depozite bancare si, in urma cu un an, am cumparat un apartament in tara.

Nu am declarat veniturile pe care le realizez in strainatate pentru ca, sincer, n-am vrut sa intru pe radarul fiscului si sa ma trezesc ca trebuie sa fac zeci de drumuri si sa port conversatii kafkiene cu angajatii lor.

Acum vad ca se intensifica eforturile de a scoate bani din piatra seaca (in loc sa se concentreze pe marii datornici, dar asta e alta poveste), inclusiv absurditatile legate de plata CASS pe dobanzile bancare (calculat, bineinteles, nu la suma efectiva castigata din dobanzi, ci la salariul minim pe economie). Inca nu am primit nici o instiintare de plata de nicaieri, dar poate sa vina oricand.

De aceea, va rog sa imi dati un sfat - cei care ati fost in situatii asemanatoare sau care cunoasteti mai bine legea. Ce ar fi mai bine sa aleg:

1. Declar constiincios tot venitul?

Tara in care lucrez nu are conventie de evitare a dublei impozitari cu Romania. In plus, planul pe viitor este sa fac consultanta pe termen scurt in diferite parti ale lumii. Asta ar insemna o groaza de bani dati unui stat care nu imi ofera nimic de ani de zile.

2. Deschid PFA in Romania ca si consultant si declar un venit minim, pe care platesc impozit si contributii?

Si aici ar fi o problema. Cum dovedesc venituri mici fara sa fac fals in acte?

3. Inchid contul bancar din Romania si deschid altul in strainatate?

Aici problema e ca sistemul bancar din tara in care lucrez momentan este extrem de fragil, plus ca s-ar putea sa plec curand. As putea sa deschid intr-o tara din UE (daca ma accepta banca fara resedinta stabilita), dar se pare ca si acolo isi cam baga nasul statul roman.

4. Renunt la domiciliul in Romania? Daca vreau sa ma intorc vreodata in tara, va trebui sa dau explicatii pentru veniturile din perioada asta?

5. Nu fac nimic in continuare si sper ca nu se ia fiscul de mine? Tare ma tem ca la oricare din variantele de mai sus as atrage atentia fiscului si m-as trezi cu absurditati pentru care nu am timp.

Alte discuții în legătură

Plata impozit onitza04 onitza04 Buna seara, as dori sa stiu daca banii primiti pe card de catre cineva din alta tara trebuie impozitati ? Daca eu am lucrat independent 4-5 luni dar la un ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe veniturile din ue keloo keloo Buna, Va rog daca poate sa ma lamureasca cineva in legatura cu impozitarea veniturilor din strainatate. Eu lucrez in UE (Olanda), cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
Cetatean strain invitat la finante arad agneska agneska Sant cetatean australian cu domiciliul in Australia si cu resedinta temporara in Romania ( cu buletin temporar valabil un 1 an cu posibilitate de prelungire). ... (vezi toată discuția)