avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Actiune in instanta pentru recalcularea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Actiune in instanta pentru recalcularea pensiei

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:
- mama mea a solicitat Casei Locale de Pensii decizie de pensionare;
- solicitarea a fost facuta, din pacate, pentru pensionare anticipata deoarece nu se implinise varsta de pensionare crezand insa ca odata cu procesarea dosarului de pensionare va fi luata in calcul si grupa a II-a de munca (prezenta in actele depuse, ce acorda un plus de ani in munca la cei deja realizati) si astfel ar fi obtinut o decizie de pensionare la termen precum si calcularea corecta a drepturilor banesti;
- Casa Locala de Pensii a emis o decizie de pensionare anticipata pe numarul de ani realizati efectiv fara a lua in calcul grupa a II-a de munca;
- am facut contestatie la Casa Nationala de Pensii insa nu am primit un raspuns in termenul legal de 45 de zile;
- fara un sprijin juridic, am deschis actiune de chemare in judecata la Tribunalul Bucuresti (Secţia a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale) impotriva Casei Locale de Pensii, respectiv entitatea care a emis decizia;
- intre timp am primit si raspuns la cotestatie de la Casa Nationala de Pensii, din pacate insa negativ, in ceea ce priveste luarea in calcul a grupei a II-a de munca;
- am contractat un avocat si am adaugat la dosar si raspunsul contestatiei;
- am pierdut pe fond cu urmatoarea solutie (pe scurt): "Respinge actiunea ca fiind promovata impotriva unei persoane fara capacitate de folosinta", respectiv ca actiunea trebuia indreptata catre Casa Nationala de Pensii si nu cea Locala;
- avocatul a incercat sa "indrepte" situatia chemand in apel Casa Nationala de Pensii;
- citatia care a ajuns astazi 16-04-2015 cu termen 02-06-2015 are ca parte intimata tot Casa de Pensii a Sectorului 3 (Locala) si nicidecum Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti (Nationala).

Intrebari:
1. Poate fi modificat intimatul la Curtea de Apel in acest dosar (inlocuirea Casei Locale cu cea Nationala sau chiar adaugarea unui nou intimat, respectiv a Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti?
2. In cazul unui raspuns negativ la intrebarea 1, care ar fi urmatorii pasi pentru rezolvarea problemei, respectiv a obtinerii unei decizii judecatoresti de recalculare pensie si cu incadrarea in grupa a II-a de munca (avand acte doveditoare incontestabile intr-o instanta judecatoreasca)?


Personal as incerca personal un raspuns la intrebarea 2, considerand faptul ca, daca vom continua apelul avand ca intimat o "persoana fara capacitate de folosinta", respectiv Casa de Pensii a Sectorului 3 (Locala), decizia instantei va fi aceiasi (negativa), raspuns care insa naste o noua intrebare:
3. In cazul in care deschidem un nou dosar la Tribunalul Bucuresti avandu-l, de data aceasta, ca parat pe Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti (Nationala), nu ar putea fi respins pe motivul ca s-a deposit termenul legal in acest sens?

P.S. Dosarul prezent atat la Tribunalul Bucuresti cat si, actualmente, la Curtea de Apel are numarul 13247/3/2014.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
catalin23x, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:56, 22 Aprilie 2015
În acest stadiu al procesului nu se mai poate face nimic. Trebuia să chemați în judecată Casa de Pensii a Municipiului București, care este o instituție distinctă de Casa Națională de Pensii Publice. Promovarea apelului este inutilă.

Din păcate, nu mai sunteți în termen nici să promovați o altă cerere de chemare în judecată împotriva deciziei de pensie. Puteți să introduceți o nouă cerere pe rolul instanței prin care să solicitați recalcularea drepturilor de pensie cu luarea în calcul a perioadei lucrate în grupa II de muncă, dar aceste drepturi vor fi acordate de la data depunerii cererii. Discutați cu un avocat care se pricepe la acest domeniu sau cu orice alt profesionist care știe să vă întocmească o cerere de chemare în judecată care să vă ajute, nu care să vă încurce.
Gabriela Pintea a scris:

Puteți să introduceți o nouă cerere pe rolul instanței prin care să solicitați recalcularea drepturilor de pensie cu luarea în calcul a perioadei lucrate în grupa II de muncă, dar aceste drepturi vor fi acordate de la data depunerii cererii.


Va multumesc pentru raspuns.

Inteleg ca aceasta
"nouă cerere pe rolul instanței"
la care faceti referire reprezinta in fapt o noua actiune deschisa la Tribunalul Bucuresti avandu-l ca parat pe Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti prin care sa solicit recalcularea drepturilor de pensie. Este corect?

In acest sens, considerati ca o astfel de formulare (fara a se mai raporta la dosarul actual) poate fi acceptata pe rol in conditiile depasirii termenului? Sau poate nu am inteles corect.. Puteti detalia?

Cu consideratie
Ați înțeles corect, este vorba despre o nouă acțiune. Acum o să încerc să explic.

Dacă prima cererere de chemare în judecată ar fi fost admisă, mama dvs. ar fi obținut anularea primei decizii de pensie, emiterea unei noi decizii și plata drepturilor de pensie retroactiv, de la data stabilirii primelor drepturi. Litigiul, însă, a fost pierdut la fond și are șanse minime de reușită în apel.

O nouă cerere de chemare în judecată cu aceleași capete de cerere, adică prin care mama să solicite aceleași lucruri, va fi respinsă ca tardiv formulată pentru că a trecut de mult timp termenul în care decizia de pensie putea fi contestată (30 de zile de la data comunicării hotărârii Comisiei Centrale de Contestaţii).

În această situație, mama dvs. poate promova o altă acțiune prin care să solicite recalcularea drepturilor de pensie cu luarea în considerare a perioadelor lucrate în grupa II de muncă. Dacă acțiunea va fi admisă, drepturile de pensie nu vor mai fi acordate retroactiv, ci începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată pe rolul instanței. Prima decizie de pensie nu va fi anulată, însă casa de pensii va trebui să emită o nouă decizie, cu noile drepturi. Întrucât mama nu va solicita anularea primei decizii de pensie, nu vor exista motive ca acțiunea să fie respinsă ca tardiv formulată.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu ce casa de pensii se judeca pentru refacerea unei decizii de pensionare GaryMoore GaryMoore Buna seara, Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de ... (vezi toată discuția)
Probleme la recalcularea pensiei sandu49 sandu49 Am facut o actiune in tribunal in legatura cu recalcularea pensiei de la 30 la 20 de ani in contextul in care am 27 de ani in grupa intai de munca si sunt ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de pensionare say say La ce instanta se poate contesta o decizie de pensionare anticipata, mai exact cuantumul acesteia? De ce acte este nevoie precum si daca este nevoie de taxa ... (vezi toată discuția)