Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de Sector,dar Casa Municipiului nu catadicseste sa ii raspunda la acea contestatie, iar de la Casa Nationala i-au zis ca habar nu au cand i se va raspunde la petitie (dar clar peste cele 45 zile), pe care dintre Case sa o cheme in judecata? Intentioneaza sa se reprezinte singura, caci are toate actele doveditoare.
In cazul in care, sa zicem, printr-o neasteptata schimbare de atitudine, Casa Nationala i-ar rezolva problema, poate renunta la judecata?
Buna ziua,
Sunt intr-un caz similar ca al dumneavoastra de aceea va raspund ce mi-a trimis mie Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), lucru care ar fi bine de conspectat si retinut pentru intreaga comunitate din forum care are probleme cu contestatiile de pensii.
Raspunsul CNPP Bucuresti adresat mie !
“Referitor la procedura contestarii deciziei de pensie facem urmatoarele precizari:
Contestatia impotriva deciziei de pensie emisa conform Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la casa teritoriala de pensii emitenta.
Casa teritoriala de pensii transmite contestatia Comisiei Centrale de Contestatii, in termen de 7 zile de la data inregistrarii contestatiei, impreuna cu urmatoarele documente:
- dosarul de pensie, in original;
- dovada datei comunicarii deciziei de pensie contestate;
- nota de prezentare a dosarului, cuprinzand temeiurile de drept si de fapt care au condus la emiterea deciziei, precum si concluziile reiesite in urma reverificarii dosarului;
- fisa de evidenta a drepturilor banesti cuvenite pensionarului, la zi;
Dupa verificare, Comisia Centrala de Contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice se pronunta prin Hotarare motivata.
Hotararile Comisiei Centrale de Contestatii pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Din practica activitatii comisiei s-a putut constata ca transmiterea contestatiei impreuna cu dosarul de pensie, in original, si a documemntatiei aferente, a ingreunat foarte mult activitatea caselor teritoriale de pensii cat si a Casei Nationale de Pensii. Modificarile legislative intervenite (acordarea indicelui de corectie, restituirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, punctaj suplimentar pentru activitatea desfasurata in grupe superioare de munca, , cereri depuse de catre pensionari pentru recalcularea drepturilor de pensie in baza unor noi acte doveditoare, indeplinirea conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, stagiu de cotizare realizat dupa derschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, abrogarea interdictiei cumulului drepturilor de pensie cu venituri de natura salariala etc) nu puteau fi solutionate prin emiterea deciziilor in termenul legal.
Astfel, Casa Nationala de Pensii Publice a hotarat ca, incepand cu ianuarie 2014, casele teritoriale de pensii sa transmita Comisiei Centrale de Contestatii din cadrul CNPP contestatia insotita de Nota de prezentare, urmand ca pe masura solutionarii contestatiilor aflate in evidenta acestei comisii, sa fie solicitate si dosarele de pensie.”
Din pacate daca si Casa de Sector sau Casa Municipiului la care faceti rererire, foloseste aceleasi proceduri pe care le foloseste Casa Judeteana de Pensii (CJP) de care apartin eu, contestatia dumneavoastra nu va ajunge niciodata la Comisia Centrala de Contestatii (CCC) din cadrul CNPP. Adica in judetul nostrum CJP, daca vede ca ai contestat si ai dreptate, ca sa nu isi faca de ras functionarii publici care lucreaza la dosarele de pensii, incalca art. 149 din leg. 263/2010 si cauta sa rezove tot ei aceste contestatii. Eu am facut doua contestatii la CJP, care nici una nu a ajuns la CCC din cadrul CNPP. Daca va confruntati cu aceeasi problema sfatuiesc pe acea persoana, care este in cauza, sa se prezinte personal in audienta la CNPP si sa relateze problema. De asemenea sfatuiesc sa ceara si o copie dupa fisa de audienta.
Salutionarea contestatiilor de catre CCC din cadrul CNPP poate depasi si doi ani de zile. Va doresc succes !
Intai de toate, multumesc pentru raspuns.
Apoi, cunoastem aceasta procedura. Drept pentru care, actiunea ce o va introduce la tribunal, nu va avea ca obiect contestatia (tocmai pt ca nu sunt indeplinite exigentele legii si termenele sunt ignorate de CNPP). Va fi o actiune ce va avea ca obiect obligarea paratei la emiterea unei noi decizii de pensionare. Problema era care parata/parate?
La CNPP s-au facut toate demersurile, exista inscrisuri doveditoare- deci, daca va merge pe calea instantei, CNPP-ul va fi chemata in judecata.
Nu stie/stim insa daca a doua "responsabila" e Casa locala (de sector) sau Municipala. Inclin spre Municipala, caci e for de control pentru cele de sector...Sau, ma rog, asta a fost intelegerea mea dupa ce le-am studiat site-ul. Poate gresesc, "bucataria" lor, ei o stiu.
Vă veți judeca în contradictoriu cu Casa de Pensii a Municipiului București. Dacă a trecut termenul în care trebuia să primiți răspuns la contestație de la C.N.P.P., puteți să solicitați instanței și anularea deciziei de pensie. Tribunalul București nu stă să aștepte răspunsul C.N.P.P.
Au trecut mai bine de 1 an de cand s-a depus contestatia si peste 45 de zile de cand s-a revenit la CNPP, intr-o audienta, cerandu-le sa rezolve contestatia. Niciun raspuns.
Actiunea va fi facuta impotriva CNPP (respectiv Comisia...) si, iata, impotriva Municipalei.
Multumesc mult pentru indrumare!