avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pretentii asociatie de propietari,parat care nu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pretentii asociatie de propietari,parat care nu a facut succesiunea

Buna dimineata!am fost actionata in instanta de catre asociatia de propietari,pentru ca nu am achitat cotele la intretinere din luna aprilie 2012-pana in prezent.la primul termen nu m-am prezentat,neprimind citatia,afland intamplator ca am fost data in judecata si neprimind actiunea in cutia postala,desi am domiciliul la acea adrea,in fine,am reusit sa vad pe portalul judecatoriei,cautandu-mi numele,ca la acel termen instanta a dispus suspendarea procesului(actiune introdusa in 2014,luna10).acum am primit acasa ca am termen in aprilie si nu stiu cum sa procedez.sotul meu a decedat in anul 2012,am un fiu care are oarece acte ca sufera de o afectiune psihica,constatat de o comisie ,nu am facut succesiunea,apartamentul fiind pe numele sotului decedat,iar eu dupa decesul sotului am continuat sa locuiesc acolo,insa nu am mai achitat cotele la intretinere.va rog,un sfat,intrucat nu imi permit un avocat.multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:46, 17 Aprilie 2015
Trebuie dezbatuta mostenirea si apoi o sa va execute silit asociatia.
Asociatia are dreptul la cotele de intretinere.
Daca datoriile depasesc 10000 lei asociatia va poate executa silit in urma unei hotarari judecatoresti.
Faceti un angajament de plata cu asociatia si incepeti sa platiti din datorii.
Sau faceti un credit la o banca daca va permiteti, acoperiti datoria catre asociatie si apoi vedeti cum platiti si creditul.
cyan a scris:

Daca datoriile depasesc 10000 lei asociatia va poate executa silit in urma unei hotarari judecatoresti.




Dispozitiile in vigoare nu precizeaza .nu conditioneaza demararea actiunii in instanta de valoarea debitului acumulat de catre proprietar,ci strict de neachitarea obligatiilor de catre proprietar o perioada de 90 de zile-fara sa precizeze eventual cuantumul/limita pe care ar trebui sa o astepte asociatia sa se inregistreze drept debit ca sa poata demara procedura recuperare debit in instanta
L nr 230/2007

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Este o diferenta semnificativa intre cota lunara de intretnere aferent garsoniera si apartament cu 3-4 camere
@janeta1
Va confruntati cu situatie delicata
Pentru a indeparta executarea silita asupra bunurilor respectiv apartament,desfasurati demersuri concrete pentru negocierea cu asociatia de proprietari a unui angajament de plata - care depus in instanta ar genera suspendarea judecatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

citare in instanta pentru datorii catre asociatia de locatari.avocat din oficiu. Dabija Dabija Mama este propietara unui apartament,are 76 de ani,pensionara si este citata la juecatorie pentru datoriile la intretinere.Va rog sa-mi spuneti daca instanta ... (vezi toată discuția)
Restanță la întreținere Monycadaniela Monycadaniela Bună. Am si eu o intrebare:pe data de 28 august 2017, părinții mei sunt chemați in instanță pentru o datorie de 1300 ron neplătită la întreținere. ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata pentru neplata datorii catre asociatia de proprietari nectarya nectarya Buna ziua, Parintii mei sunt chemati in instanta in aceasta luna de catre Asociatia de Proprietari pentru neplata datoriilor acumulate din anul 2008 si pana ... (vezi toată discuția)