Conform HG 684/2003, procentul pentru calculul perisabilitatilor de depozitare este de 0,08% pentru primele 6 luni de depozitare + 0,01% pentru fiecare luna de depozitare peste 6 luni. Avem urmatoarele date:
-produs depozitat : floarea soarelui
-stoc mediu pe perioada depozitarii 1.684.681,64 kg
-perioada de depozitare 10 luni (septembrie - iunie)
Intrebare: care este cantitatea de perisabilitati pe perioada depozitarii la produsul floarea soarelui?
Perisabilitatile legale pentru depozitare se calculeaza conform formulei:
SG = SM x (dxn)/100, in care:
SG= scaderea procentuala
SM = stocul mediu
d= durata de depozitare exprimata in luni
n= norma de perisabilitate (0,08 % pentru primele 6 luni si 0,01% pentru fiecare luna de depozitare peste 6 luni).
Mie imi da rezultatul 2021,618 kg, altora 8737,99 kg, expertului evaluator 20216,18. Care este varianta corecta?
Expertul evaluator a mentionat probabil toate datele care le-a introdus in formula de calcul si a justificat de ce le-a introdus.
Daca in raportul de expertiza nu s-au precizat aceste date, faceti observatii scrise la raportul de expertiza si depuneti-le la instanta de judecata.
Pentru lamuriri suplimentare puteti consulta un expert tehnic judiciar in specialitatea agricultura.
Puteti face observatii la raportul de expertiza si sa solicitati motivarea expertului pentru inmultirea cu 10.
Daca citesc mesajul dvs. de inceput, disting ca date de calcul cele 10 luni de depozitare.
Expertiza a fost efectuata de 3 persoane pana acum. Fiecare are un alt rezultat si diferente cantitative mari intre ei (2021,618 kg, 8737,99 kg, 20216,18). Cred ca un profesor de matematica ar clarifica situatia dar nu are relevanta pentru judecator.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Sa inteleg ca s-au facut 3 expertize sau ca au fost desemnati 3 experti care sa se puna de acord asupra calculului ?
Instanta se poate pronunta daca sunt pareri comune, iar expertii au argumente legale pentru concluziile expertizei.
Cred ca problema cu diferentele de calcul este legata de perioada de depozitare (10 luni), iar norma de perisabilitate, de referinta, este de 6 luni.
Nici formula de calcul, mentionata de dvs. (un expert/ specialist tehnic judiciar in domeniul agricultura ar putea sa va dea mai multe detalii) nu pare a fi cea mai fericita, in sensul ca nu apar a fi luate in calcul - temperatura de depozitare, curentii de aer, umiditatea, etc.
Bunuri perisabile
filip lumi
AM ACHIZITIONAT LEGUME CU 5 LEI PE KG, PRETUL DE VANZARE ESTE DE 6 LEI.
IN URMA VERIFICARILOR MARFA NU A MAI CORESPUNS CALITATIV
POT REDUCE PRETUL PRINTR-UN ... (vezi toată discuția)