avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cit este valabila o demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cit este valabila o demisie?

O demisie scrisa si inaintata acum vreo trei luni dar nefinalizata, prin incheierea contractului de munca, la expirarea preavizului (din diverse motive), mai produce efecte si azi?
- Ca angajator pot pretinde o alta (si un alt preaviz) daca angajatul vrea sa plece miine, in baza celei vechi?
- Ca angajat trebuie sa scriu si inregistreze alta (chiar daca pe prima nu am retras-o sub nici o forma) si sa parcurg un alt preaviz?
Codul nu lamureste...
Dvs. ce parrere aveti?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 18 Aprilie 2015
Retractarea demisiei ca act unilateral de vointa se face numai cu acordul expres al angajatorului, in caz contrar demisia isi produce efectele, Art. 57 şi 79 din Codul muncii
Potrivit doctrinei si practicii judiciare in materie, manifestarea de vointa a salariatului cu privire la incetarea, din initiativa sa, a contractului individual de munca este irevocabila, retractarea ei fiind posibila numai cu acordul expres sau implicit al angajatorului.
Cum in speta, angajatorul nu si-a exprimat acest acord pe parcursul a 3 luni,respectiv nu a fost emisă decizia de încetare a contractului individual de muncă ,inseamna ca cererea nu a fost aprobata
Nu ati precizat concret care sunt motivele care au condus ca pe parcursul a 3 luni sa nu se finalizeze procedura ,dvs ca angajator sa va fi pronuntat concret asupra acordului sau a respingerii cererii de demisie
Analizati si www.avocatnet.ro/content/for...
Demisia se depune de salariat si este semnata de luare la cunostinta de angajator. Daca nu s-a concretizat in termenii stabiliti prin Codul muncii, contractul individual de munca sau demisia propriu zisa in sensul ca s-a stabilit renuntarea la ea (eu asa consider, daca dupa 3 luni salariatul mai e inca angajat) atunci trebuie o noua demisie.
@ trandafiriancu

1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Intr-adevar, la expirarea termenului de preaviz , c.i.m. inceteaza.

3. Demisia poate fi revocată numai prin acordul părţilor. Acordul poate fi expres, caz în care el trebuie exprimat înainte de expirarea termenului de preaviz. Acordul poate fi însă şi tacit, în sensul că salariatul continuă executarea îndatoririlor sale de serviciu după expirarea termenului de preaviz, iar angajatorul nu se opune la aceasta.

4. In acest caz, demisia dvs se considera revocata intrucat ati continuat activiatatea, iar pentru o noua demisie va trebui sa va depuneti o noua cerere in acest sens.

5. "Manifestarea de vointa a salariatului cu privire la incetarea, din initiativa sa, a c.i.m., este irevocabila, retractarea ei nefiind posibila decat cu acordul expres sau tacit al angajatorului " ( Tribunalul Sprem, s.civ., dec.nr.2017/1983, in Revista Romana de Drept nr.771984 si dec.nr.1286/1989, in Dreptul nr.3/1990).


p.s
art.57 si 79 din Codul Muncii nu au nicio legatura cu demisia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire asupra deciziei de a demisiona loredanastiuca loredanastiuca Doresc sa stiu daca se poate reveni dpdv legal asupra deciziei de demisie! Acest lucru este posibil numai cu acordul angajatorului, sau si fara acordul lui din ... (vezi toată discuția)
Demisia kanyalaci kanyalaci Buna Ziua Angajatul are dreptul de revoca demisia? Concret: un angajat a dat demisia la 29. noiembrie 2012, a fost inregistrata. Eu, ca angajator am ... (vezi toată discuția)
Revenirea angajatului asupra cererii de demisiei Radu Gabrian Radu Gabrian O lacuna a codului muncii este aceea ca nu este stipulat si dreptul persoanei ca si-a dat demisia de a reveni asupra acesteia,neexistand nicio stipulare ... (vezi toată discuția)