Ce se intampla daca o cladire a unei p.j. care este in acte construita 200 mp pe teren de 300mp si in realitate 300 mp pe teren de 500 mp?
Se demoleaz partea cosntruita ilegal? se plateste amenda? impozit retroactic + dobanzi si alte penalizari? Intra si Antifrauda pe fir ptr. neplata impozite si obtinere de venituri chirie pe spatiul acela in plus? etc?
Serviciul urbanism din localitate poate încheia proces verbal de contraventie si autorizatie de demolare. Dacă e mai veche de doi ani construcția nu se mai poate sancționa.
Dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenda se prescrie în termen de 3ani(L.501991 actualizată). Dar, ATENȚIE-
construcțiile executate cu nerespectarea AC sau fără AC nu se consideră finalizate deoarece nu au pv.recepție și nu pot fi întabulate, contravenientul săvârșind fapta de la momentul începerii construcției(în cazul de față -anul 2006-) și până la terminarea acesteia(noțiune care nu este cea când faptic dobândește utilitatea pt. care a fost ridicată ci atunci când a fost ridicată cu respectarea condițiilor de legalitate constatate prin recepția finală -art. 37 din L.50/1991))
Astfel că, prin lege este stabilit termenul de 3 ani pentru constatarea și aplicarea amenzii dar legea 50/1991 nu prevede absolut nici un termen pentru constatarea ridicării unei construcții fără sau cu nerespectarea AC, urmând ca , prin constatările celor în drept(ISC, Primărie, Poliție) să fie dispuse măsurile de intrare în legalitate, În caz când aceste măsuri nu sunt respectate, prin instanță, organul constatator solicită desființarea construcției.
Concret- d-voastră, solicitați primăriei o AC de extindere a construcției , pentru care aveți deja o autorizație, faceți un proiect mic și încercați să intrați în legalitate.
Succes!!!!!!!!!!!
Cladirea are proces verbal de receptie primit de la primarie si este intabulata ,dar pe cei 200 mp nu pe 300 mp cat este fizic.
ok,dar Primaria si Politia sa nu uitam Pomperii(este o cladire cu utilitate publica, birouri de firme) aplica amenda si dupa aia face demersurile de intrare in legalitate?
Doar daca nu se vrea intrarea in elgalitate in x termen instanta da aviz favorabil de demolare?
Pentru a intra în legalitate solicitați o AC de extindere cu proiectul aferent. Doar Primăria poate întocmi un proces verbal de constatare cu privire la diferența de suprafață și poate solicita ca în termen de 3 luni să intrați în legalitate.(să obțineți AC de extindere).Pompierii nu au treabă cu suprafața doar cu respectare pază contra incendii.
Se va regulariza și impozitul local dacă mergeți și declarați că ați măsurat casa și are o suprafață mai mare, cu care vreți să vă înregistrați(conform obligațiilor ce vă revin -art.258 al.8 Cod fiscal).
Drept civil
SANTIER
Buna ziua!
Am facut cu sotia o casa pe terenul lui socrul meu, undeva in Bucuresti. El, impreuna cu sotia lui ne-a dat voie impreuna si cu ceilalti frati ... (vezi toată discuția)