Nu exista text de lege care sa reglementeze situatia descrisa de dvs. Parerile sunt impartite.
Sunt pareri care sustin ca ultima zi de munca poate sa fie si data incetarii c.i.m., dar si pareri care sustin ca ultima zi de munca este ziua anterioara datei incetarii c.i.m.
Dată încetare contract = Data de la care salariatul îşi încetează activitatea pentru şi sub autoritatea unui angajator conform înscrisului din decizia de încetare.
In speta, consider ca ultima zi de munca poate sa fie si data incetarii c.i.m.
Buna ziua,
Intrucat in Codul muncii nu exista o prevedere expresa in acest sens, de obicei veti auzi argumente bazate pe texte de lege din alte domenii.
Astfel in cazul in care salariatul al carui CIM inceteaza va beneficia de somaj, acesta va beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii raporturilor de munca.
Pe de alta parte in cazul in care ultima zi lucrata este ultima zi dintr-o luna, iar CIM se inceteaza cu urmatoarea zi, adica data de 1 a lunii urmatoare, acest CIM va trebui raportat in D112 din luna urmatoare. Doar astfel se va putea inscrie in D112 incetarea activitatii angajatului respectiv.........
Insa conf art 2553 Cod Civ cand e vorba de un act care trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se considera a se implini la sfarsitul programului de munca. Deci practic CIM inceteaza in ultima zi de lucru, la sfarsitul programului de lucru.
Totusi ar fi indicat sa existe o reglementare expresa in acest sens in Codul muncii, astfel incat sa nu fie nevoie de a apela la alte acte normative pentru a deduce data incetarii unui CIM.