Buna ziua , scriu pe forum ca o ultima optiune ,pentru ca nu stiu ce sa fac si poate ma ajutati . Am 2 ha de pamant semanate cu grau , aseara sotul meu i-a vazut pe niste romi care veneau in zona cu vacile si a ramas de paza , a venit in zona si proprietarul vacilor , care in zona e un 'smecher' caruia politia zice ca nu are ce-i face , si nevazand pe nimeni de la noi le-a dat ordin vacarilor sa bage vacile si sa coseasca ,dupa care el a plecat . Ajungand eu in zona cu masina si cu tata ei au fugit , dar sotul meu a prins unul si l-am dus la politie si a marturisit cine i-a pus sa bage vacile , dar asta nu are acte de identitate si politia ,iar nu-i face nimic sefului lui . Mentionez ca i-am mai prins si anii trecuti .
Dacă aveți dovezi ale celor petrecute, poae fi posibilă tragerea la răspundere penală. Cei care au comis fapta pot fi identificați prin alte mijloace, chiar dacă nu au acte.
da , dar ce tragere la raspundere penala , ca si anul trecut le-a luat declaratii si nu lea facut nimic , politia zice sa fac eu expertiza care costa peste 1000 lei , ca daca nu , nu are ce le face ca nu este mare prejudiciul . Pai nu este mare prejudiciul ca am intervenit noi ca daca nu eram acolo imi distrugea mult mai mult . Eu ce nu inteleg este ca in ziua de azi poti sa furi si nu mai raspunzi in fata legii decat cu o declaratie .
Intai depuneti reclamatie scrisa la seful de post. Ce au facut indivizii se incadreaza la distrugere, instigare, etc. Reclamatia o faceti in primul rand pentru aspectul penal al faptei. Daca seful de post incearca sa taraganeze/musamalizeze ancheta, ii faceti lui reclamatie la judet.
Pentru evaluarea pagubelor de acest gen solicitati celor de la primarie sa faca o evaluare, parintii mei cel putina sa au procedat acum cativa ani, cand vacarul a bagat ciurda intr-o gradina, si va puteti constitui ca parte civila intr-un eventual proces penal.
noi am prins pe unul din ei si l-am dus la politie chiar in acea seara si ne-au luat declaratiile , dupa care vacarului i-au dat drumul , la o zi dupa a venit criminalistul la fata locului si a fotografiat si ne-a spus ca pune totul la doasar ,dar ca trebuie depusa si expertiza. Noi am sunat un expert si ne-a spus ca costa 1000 de lei si nu se merita .Si ce ma doare cel mai tare ca proprietarul vacilor o sa-si trimita vacarii sa-si bage ,iar vacile la pascut pe terenul nostru cand noi nu o sa fim prin preajma , si din cauza asta imi doresc ca politia sa ia masuri .
Din punctul meu de vedere expertiza respectiva poate avea valoare doar pentru situatia in care va instituiti si ca parte civila, insa aspectul penal al faptei ramane oricum
Va recomand sa consultati un avocat, si sa vedeti care ar fi modalitatile prin care puteti actiona/pune presiune asupra organelor de ancheta pentru a se avansa cu dosarul. Altfel, asa cum bine ati punctat, faptele vor continua...
Legea proprietații
Kox98
Eu lucrez in domeniul agricol , iar zilele trecute am prins un cioban cu oile pe terenul meu cultivat cu grâu. Am sunat la 112 , a venit poliția și mi-au ... (vezi toată discuția)