Eu lucrez in domeniul agricol , iar zilele trecute am prins un cioban cu oile pe terenul meu cultivat cu grâu. Am sunat la 112 , a venit poliția și mi-au spus ca nu ii pot face nimic , decât sa-i dea o amenda de 500 lei pentru nesupraveghere . Întrebarea este : ce le pot face in caz ca ii prind din nou ? Ca dacă ii omor in bătaie , tot pe mine Ma ia poliția . Exista o lege a proprietații ?
Dupa cum am mai spus, noul cod penal nu mai incrimineaza tulburarea de posesie pura si simpla, daca ocuparea imobilului nu s-a produs prin violente sau amenintari sau prin stramutarea sau desfiintarea semnelor de hotar, aceasta fapta putatnd constitui eventual un litigiu civil. As vedea insa incidenta infractiunea de distrugere sau chiar de furt (desi practica nu retine asa ceva). De ce furt? Pentru ca daca ciobanul s-ar fi dus sa recolteze furajul cu mana lui si apoi sa-l dea copitatelor ovis spre consum, ar fi fost cu siguranta furt, dar asa daca isi baga copitatele in cultura, in mod intentionat, politia spune ca-i nesupraveghere, fapt care ... este cel putin discutabil. Oricum, practica penala a retinut in anumite situatii infractiunea de distrugere pentru astfel de fapte.
Asa incat, dle @ Kox98, aveti la indemana fie o plangere penala pentru distrugere (care are sanse mari sa fie clasata ori sanctionata, in cel mai bun caz, cu o mini amenda penala) sau sa-i deschideti ciobanului o actiune in raspundere delictuala pe temeiul art.1375 cod civil si sa solicitati repararea prejudiciului (daca ciobanul este solvabil, adica daca are venituri sau bunuri care pot fi urmarite, caci altfel va pierdeti vremea).
Cercetare penala
emiliana
1.Daca am facut o plangere penala acum 3 luni, pot sa citesc declaratia data de parat? sau organul poate sa ma informeze ce a declarat paratul?
2. Am facut ... (vezi toată discuția)