avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la somaj

Angajatorul nu ne-a platit salariile aferente lunilor aprilie si mai plus tichetele luni mai suntem in greva spontana din data de 12/06/2009 am fost sfatuite de catre autoritati (prefectura ,sindicat si ITM) ca avem dreptul la somaj .Putem intra in somaj fara acordul angajatorului ? in somaj se intra cu contractul individual de munca incheiat . In acest caz are dreptul sa imi inchida contractul de munca prefectura? ITM?Sindicatul?Cine imi inchide contractul de munca?Cumva am fost mintite pe fata de persoanele autorizate sa ne consilieze?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:35, 25 Iunie 2009
probabil se refereau la somajul tehnic conform OG28/2009.In cazul acesta se poate suspenda contractele de munca pentru o perioada de 3 luni .
Contractele de munca pot fi incetate de catre angajator.
In plus , angajatorul nu va poate opri drepturile salariale , chiar daca au o situatie financiara nefavorabila.
Beneficiul indemnizatiei de somaj se obtine numai in urma deciziei emise de catre angajator de incetare a contractelor de munca individuale de munca pentru cauze ce nu tin de persoana angajatului.
Innsa nedumerirea mea este ce face sindicatul?
Sindicatul ne-a spus ca daca angajatorul nu ne-a dat drepturile salariale pe doua luni avem tot dreptul sa cerem ajutorul de somaj si statul ne va asigura indemnizatia de somaj ,chiar daca angajatorul nu ne-a platit taxele in contul unic .Angajatorul are contracte in derulare .
Decizia de incetare a contractului de munca o poate lua angajatorul dvs, e firesc. Nu are nici o treaba in asat sindicatul sau ITM, ele au alte roluri..
Cel cu care ati incheiat contractul de munca poate decide sa faca concediere, individuala sau colectiva, caz in care cine are stagiu de cotizare necesar va putea solicita ulterioe somaj.
Concediere inseamna desfacrea contractulkui de munca de catre angajator cu art 65 (1) din codul muncii.
Dupa incetarea contractului de munca fiecare fost angajat se ocupa de depunerea dosarului de somaj.

Ar rebui sa obtineti raspunsuri de la sindicatul dvs, caer trebuie sa stie ce face ... si sa va explice astfel incat sa intelegi exact ce drepturi aveti.

Este bine sa stiti ca dreptul la somaj nu va exista in situatia in care angajatii isi vor da singuri demisia sau vor pleca din firma la cererea lor.
De asemea cei care vor fi concediati vor primi somaj daca au stagiu de cotizare (adica luni lucate) de 12 luni in ultiemle 24 de luni de la data cand vor depune dosarul la somaj/
Concedierea da dreptul la preaviz platit de 20 de zile lucratoare si la plata cel putin a unui salariu compensator, deasemea sia concediului de odihna neefectuat.
Aceste lucruri sunt reglemenatta in Contractul colectiv la nivel national (CCMUN pe 2007-2010), dar poate aveti prevederi mai avantajoase in contractul colectiv de la nivelul unitatii, pe care il puteti citi de la liderul de sindicat.

Firma daca a avut probleme financiare ar fi putut sa fac si altceva, adica sa intrerupa activitaea pe o perioada pe cae v-ar plati cu 75% din salariu si asa ar face niste economii si dvs ati avea inca loc de munca. Aceasta procedura se numeste popular" somaj tehnic" dar nu e vorba de un soamj adevarat primit de la stat, ci sunt tot bani pe crea trebuie sa vi-i dea angjatorul.(legea de reglemenatre este codul muncii si OUG 28/2009)

Sperand ca ati inteles cateva idei, puteti discuta pe marginea lor cu liderul de sindicat si cu colegii dvs.

Revin cu o observatiu: pentru lunile in care angajatorul nu a platit contributiile la somaj, nu veti avea calculat stagiu de cotizare de catre stat, cine v-a spus asta v-a amagit... deci acele luni nu va vpr intra in calculu acelui stagiu necesar de 12 luni lucrate..
Acest lucru este acceptat doar pentru societatile care au intrat oficial in faliment!
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Multumesc ! Eu sunt responsabil de linie asi vrea un sfat cum sa fac sa imi aduc oameni la locurile de munca in conditia in care angajatorul nu are fonduri de salarii .Deci nu are ce se le ofere decat dupa ce se lvreaza marfa si clientul va plati .Ce pot eu sa le spun oamenilor ?

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva morenamaria morenamaria firma la care lucrez doreste sa isi restranga activitatea din constructii prin incetarea CIM a 11 pers. si nu doresc sa ia in calcul varianta somajului ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj-firma in insolvente mezgageza mezgageza firma la care sunt angajat din 2013 nu a platit absolut nimic dupa mine....de 5 luni nu mai lucrez la firma respectiva dar inca sunt angajatul lor..firma a ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? allecs allecs am lucrat ca agent de paza si ordine la o firma de paza SC.Rotw Guard Security SA de la data de 18 august 2008 cu contract individual de munca pe perioade ... (vezi toată discuția)