avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitate procesuala activa scoli gimnaziale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitate procesuala activa scoli gimnaziale

Şcolile gimnaziale/generale(clasele I-VIII) au calitate procesuală activă,sau această calitate procesuală se exercită prin inspectoratele şcolare judeţene?

Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:09, 21 Aprilie 2015
Calitatea procesuala este un concept juridic folosit pentru a desemna îndreptăţirea unei persoane fizice sau juridice de a participa la activitatea judiciară. în această accepţiune, c.p. (legitimatio ad causam) reprezintă o condiţie esenţială pentru exercitarea acţiunii civile; ea nu implică cu necesitate existenţa unei identităţi între persoana reclamantului şi persoana celui care este titularul dreptului subiectiv dedus în justiţie, respectiv între persoana pârâtului şi persoana celui obligat în raportul de drept substanţial; este suficientă doar justificarea dreptului şi a obligaţiei unei persoane de a participa (ca parte) în procesul civil. Din punctul de vedere al subiectelor care participă la activitatea judiciară, c.p. poate fi: a) activă, împrejurare în care ea priveşte îndreptăţirea unei persoane de a reclama în justiţie; b) pasivă, atunci când vizează obligaţia unei alte persoane de a răspunde faţă de pretenţiile invocate împotriva sa. Sarcina justificării c.p., atât active, cât şi pasive, aparţine reclamantului, care, în cadrul cererii de chemare în judecată, va trebui să expună împrejurările de fapt sau de drept din care rezultă îndreptăţirea sa de a-l acţiona în judecată pe pârât. Condiţia c.p. decurge din scopul procesului civil, acela de rezolvare a situaţiilor conflictuale ce apar în viaţa socială şi din necesitatea unei optime administrări a justiţiei; or, aceasta presupune desfăşurarea procedurii cu participarea persoanelor îndreptăţite să fie părţi în procesul civil. C.p. (activă şi pasivă) reprezintă o cerinţă care trebuie să fie întrunită în orice proces civil, indiferent de obiectul acestuia.


Depinde în ce litigii -privind drepturile salariale, sau alte drepturi, plata pt. executarea unor lucrări,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care lege stabileste lista calitatilor posibile intr-un dosar penal? eusaisapte eusaisapte Care este legea, hotararea sau regulamentul care stabileste lista calitatilor posibile pe care partile dintr-un dosar penal le poate avea? Am cerut ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala emil6702 emil6702 Ce inseamna calitate procesuala (activa si pasiva) si unde se face referire la aceasta? (vezi toată discuția)
Calitate procesuala Oana Istina Oana Istina consiliul local al unei comune poate intenta o actiune in numele catorva locuitori din comuna respectiva. exemplu: exista o serie de proprietari de o ... (vezi toată discuția)