In mai 2013 a fost instituita o poprire pe contul meu bancar in urma unei decizii de executare silita pentru un contract de imprumut de la o persoana fizica pentru firma fostului meu sot, contract in care eu am avut calitatea de fidejusor. Deoarece in contul meu bancar de la acea vreme nu intra salariul, incepand cu august 2013, angajatorul a inceput sa imi retina si sa trimita la executor 1/3 din valoarea salariului lunar, virindu-mi ulterior suma ramasa in contul bancar. In aceasta perioada eu am putut retrage de la banca 100% din veniturile salariale, deoarece porpirea era executata direct de angajator.
De pe data de 27 aprilie, cand intru in concediu prenatal, urmat de concediu postnatal si indemnizatia de crestere si ingrijire copil, se mai pot retine acesti bani pentru poprire? Este obligatia mea sau a angajatorului sa instiinteze executorul despre concediul medical si indemnizatia de crestere si ingrijire copil? Cum se procedeaza in astfel de cazuri?
Angajatorul va informa executorul ca nu mai aveti salariu si nu mai are deci, din ce sa va retina.
Daca aveti bunuri imobile, aceste sunt in pericol de a fi executate.
Codul de procedura civila - Limitele urmăririi veniturilor bănești
Art. 729. -
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 și următoarele.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Multumesc pentru raspunsuri.
Am sunat astazi executorul judecatoresc si am anuntat ca incepand cu data de 1 mai am intrat in concediu de sarcina si lauzie, si ca platile de la angajator vor fi sistate pentru zilele de concediu medical, precum si in urmatorul an in care o sa beneficiez de indemnizatia pentru crestere si ingrijire copil. Mi s-a raspuns practic printr-o amenintare, spunand ca daca angajatorul sisteaza plata il vor actiona in judecata urmand sa perceapa intreaga suma pe care eu o datorez de la acesta, iar angajatorul va fi nevoit sa ma dea in judecata pentru recuperarea banilor. Am intrebat in ce baza se retine 1/3 din concediu medical si am citat legea 729 din codul civil, mi s-a raspuns ca eu nu ma incadrez deoarece poprirea a fost facuta in 2013 si legea se aplica dupa codul civil intermediar publicat in 2013. Am cautat articolul din 2013, si este exact acelasi ca cel din prezent. Exista vreo posibilitate sa primesc ceva scris de la executor prin care refuza sa accepte sistarea platii conform legii? Nu vreau in nici un caz sa fac probleme angajatorului. Ce pot face in aceasta situatie?
Depuneti o instiinatre in scris si in care solicitati sa va raspunda la adresa dvs.
Spuneti acelui angajator ca amenintarea este o fapta care va putea atrage raspunderea penala a lui .Daca va continua cu amenintarile puteti sa formulati o astfel de plangere .