avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poprire pe concediu de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poprire pe concediu de sarcina si lauzie

Buna ziua,

In mai 2013 a fost instituita o poprire pe contul meu bancar in urma unei decizii de executare silita pentru un contract de imprumut de la o persoana fizica pentru firma fostului meu sot, contract in care eu am avut calitatea de fidejusor. Deoarece in contul meu bancar de la acea vreme nu intra salariul, incepand cu august 2013, angajatorul a inceput sa imi retina si sa trimita la executor 1/3 din valoarea salariului lunar, virindu-mi ulterior suma ramasa in contul bancar. In aceasta perioada eu am putut retrage de la banca 100% din veniturile salariale, deoarece porpirea era executata direct de angajator.
De pe data de 27 aprilie, cand intru in concediu prenatal, urmat de concediu postnatal si indemnizatia de crestere si ingrijire copil, se mai pot retine acesti bani pentru poprire? Este obligatia mea sau a angajatorului sa instiinteze executorul despre concediul medical si indemnizatia de crestere si ingrijire copil? Cum se procedeaza in astfel de cazuri?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: , 13:16, 7 Aprilie 2019
executorul s-a referit la validarea popririi, nu e nicio amenintare, insa nu va avea ce sa faca cat angajatorul nu va datoreaza bani si nu va da dvs vreun ban.
Angajatorul il va instiinta pe executor ca vi s-a suspendat contractul de munca .
Problema nu se pune pe perioada suspendarii contractului de munca (2 ani) ci pe perioada concediului de maternitate cele 126 de zile dinainte de indemnizatia de crestere si ingrijire copil cand angajatorul inca plateste urmand sa isi recupereze banii de la FNUASS.
1. Pe indemnizatia pentru concediul de maternitate (platita de angajator si suportata de CJAS) nu se poate pune poprire, asa cum v-a arata colegul meu mai sus:
Codul de procedura civila - Limitele urmăririi veniturilor bănești
Art. 729. -
...
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.


2. - Angajatorul trebuie sa respecte aceasta prevedere legala chiar daca are dispozitia executorulului judecatoresc.
- Nici executorul judecatoresc nu are voie sa incalce legea.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
buna ziua as vrea sa stiu sigur daca cumva mi se face propririre pe concediul de sarcina si lauzie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu in timpul concediului medical mirere mirere buna ziua,as vrea sa stiu daca este legal sa mi se puna proprire in timpul concediului medical(risc maternal) urmat de concediului maternal(prenatal si ... (vezi toată discuția)
Se pot face popriri pe concediul de sarcina si lauzie? MyhaD MyhaD Sunt in concediu de sarcina si lauzie si mi s-a facut proprie pe concediu de catre firma recuperatorie glasso holding srl in data de 11.10.2017 am avut ... (vezi toată discuția)