avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fond Funciar: concesionarul terenului are calitate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fond Funciar: concesionarul terenului are calitate procesuala?

Speta e destul de simpla ....... fostul proprietar solicita retrocedarea terenului pe vechiul amplasament . Terenul este domeniu public al statului in proprietatea ADS si concesionat unei Statiuni de Cercetare Dezvoltare Pomicola (SCDP). Intrebarea este : In cadrul procesului in fata instantei de judecata acesta din urma SCDP are calitate procesuala?
Astept opiniile dvs pentru a le putea dezbate .
Cel mai recent răspuns: Mihai Tomescu , Avocat 18:40, 29 Iunie 2009
Eu consider ca da, are calitate procesual pasiva.
Are calitate procesuala pasiva? Poate dar in ce temei? Chiriasii din casele nationalizate aveau?
In mod normal, paratul va mentiona existenta unui drept de concesiune pe o anumita durata asupra terenului revendicat. Conform principiului disponibilitatii, reclamantul stabileste cadrul procesual. In situatia in care reclamantul nu intelege sa se judece si cu concesionarul, presupunand ca va castiga procesul, hotararea nu va fi opozabila concesionarului. Banuiesc ca reclamantul solicita lasarea terenului in deplina proprietate si posesie. Posesia asupra terenului se afla in mana concesionarului, in prezent, astfel ca actiunea reclamantului trebuie sa se indrepte atat impotriva nudului proprietar, cat si impotriva posesorului. Daca reclamantul sau instanta de judecata, din oficiu, nu completeaza cadrul procesual si cu introducerea concesionarului ca parat, acesta din urma poate interveni in proces. Potrivit art. 49 din C.proc.civ, oricine are un interes poate interveni intr-o pricina ce se judeca intre alte persoane. In opinia mea, concesionarul are un interes legitim, sa-si protejeze dreptul de concesiune in fata reclamantului. Prezinta importanta existenta inscrierii in cartea funciara, partea a III-a, a contractului de concesiune.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Posesia e o posesie in adevaratul sens al cuvantului? Are animus ? Concesionarul dupa parerea mea e doar un detentor precar si atat el posedand pentru altul .Oricum ceea ce spune Gabriel este cat se poate de adevarat "Conform principiului disponibilitatii, reclamantul stabileste cadrul procesual. In situatia in care reclamantul nu intelege sa se judece si cu concesionarul....". Intrebarea insa era daca este obligatoriu conform legii fondului funciar sa fie introdus in cauza concesionarul. Legea Prevede ca acesta sa primeasca teren din proprietatea statului in compensare pentru cel care este retrocedat fostilor proprietari.
Astept in continuare no pareri.
Intr-un proces incare se judeca o plangere impotriva hotararii date de comisia judeteana concesionarul nu are ce sa caute. Specificul acestor cauze este de contencios administrativ, chiar daca in prezent legea a stabilit ca sunt competente sa le judece instantele de drept comun. Ceea ce se judeca este legalitatea hotararii atacate iar concesionarul nu are calitate procesuala aici.
Pe de alta parte, practica ceva mai noua a instantelor este de a accepta introducerea in cauza a acestor categorii de persoane pentru ca altfel, in cazul admiterii plangerii, ar urma un nou proces intre petent si concesionar in care concesionarului nu i se va putea opune autoritatea de lucru judecat.

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive ContSters116348 ContSters116348 buna ,se poate pune in discutie lipsa cal.proc.pasive a paratei una din cele 3 fiice a mamei defuncte ,tatal traieste intrun proces de incalcare a dreptului de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sarm07opr sarm07opr In anul 2010 am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata mica de teren in calitate de promitent vanzator.. Terenul se afla in ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi ai asupra unui teren obtinut in urma unui contract de concesiune pe care ai un imobil proprietatea ta? Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Am cumparat un imobil aflat pe domeniul privat al Primariei.Apoi,am concesionat terenul de sub imobil si teren pentru curte ,printr-un contract de concesiune ... (vezi toată discuția)