avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare

In anul 2010 am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata mica de teren in calitate de promitent vanzator.. Terenul se afla in indiviziune cu alti coproprietari. Prin antecontract m-am obligat sa intreprind diligentele astfel incat terenul acesta sa-mi revina mie. Cu toate ca am intreprins toate diligentele pentru a fi proprietara pe acest teren nici dupa doi ani nu sunt in posesia actelor de proprietate din vina altui coproprietar care se opune. Am notificat promitentul despre acest fapt inainte de data limita a antecontractului insa acesta m-a actionat in judecata. Prin notificare i-am spus ca sunt de acord sa restitui banii primiti precum si dobanda aferenta. Este posibil ca instanta sa emita o decizie prin care promitentul cumparator sa devina proprietar daca eu nu posed acte de proprietate pe acest teren?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: sarm07opr , utilizator 15:22, 27 Mai 2012
Depinde ce solicita prin actiune persoana respectiva...

Greu de presupus ca instanta ar putea dispune sa ii dea acestuia ceva ce nu este a dvs. in conditiile in care sunteti numai dvs. parat in cauza!

Orice hotarare data de catre o instanta este opozabila numai partilor ce au participat la proces.

Cred ca ar trebui sa invocati o serie de exceptii intr-un astfel de proces; cu titlul de exemplu ar fi exceptial lipsei calitatii procesuale pasiva... asta numai daca nu exista in proces chemati, in calitate de parati, si ceilalti coproprietari... dar, chiar daca ar fi chemati si ei, atunci si ei ar putea invoca o astfel de exceptie, deoarece nu sunt parti in contract....

... deci, revin: important este cum si-a intemeiat actiunea si ce a solicitat in mod concret prin actiune!
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Afirmati ca nu posedati acte de proprietate pe teren. Banuiesc ca va referiti la proprietatea exclusiva asupra parcelei promise, si nu la lipsa calitatii de coproprietar.

Instanta va putea dispune, daca asta a cerut reclamantul, transferul dreptului de proprietate asupra cotei parti detinute de promitentul vanzator. Pentru aceasta cerere nu trebuie sa cheme in instanta pe ceilalti coproprietari.

Ar mai putea dispune trecerea in proprietatea promitentului cumparator a parcelei promise, daca, in urma partajului, acea parcela ar cadea in lotul promitentului vanzator. Pentru aceasta, promitentul cumparator ar fi trebuit sa se indrepte impotriva tuturor coproprietarilor, cu o cerere corespunzatoare.

Am incercat sa ma partajez printr-o actiune de partaj judiciar care a fost suspendata pentru prezentare titlu de proprietate, in prezent procesul s-a perimat. Validarea exista inca din 2005 insa un coproprietar s-a impotrivit tot timpul sa semneze fisa premergatoare a titlului de proprietate. Reclamantii au chemat in proces, in calitate de parati, toti coproprietarii. Problema este ca pe terenul in cauza, reclamantii au edificat si constructii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum conving instanta sa respinga o cerere de interventie in nume propriu ? georgianadh georgianadh SPETA : - actiune pornita prost \" iesire din indiviziune a unei suprafete de teren in scopul succesiunii\";:-/ - 3 frati reclamanti, mostenitori ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sabat sabat Buna ziua, As dori sa ma puteti consulta intr-o mica problema. Mama mea a incheiat in anul 2000 un antecontract de vanzare cumparare pt un teren din jurul ... (vezi toată discuția)
Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si ... (vezi toată discuția)