avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate neinregistrata la primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate neinregistrata la primarie

Buna ziua
am un petec de pamant achizitionat acum vreo 15 ani intr-un sat. La ora respectiva nu stiam ca trebuie sa il inregistrez la primarie pe numele meu, apoi nu m-am mai preocupat, dat fiind ca nu am trecut pe acolo decat de vreo 2 ori acum mai bine de 10 ani ca sa constat ca vecinii se mutasera in curtea mea cu catel si cu purcel. Nu stiu ce sa fac acum, sa ma duc sa il inregistrez sau se pierde dreptul de proprietate din oficiu daca nu ai facut treaba asta o perioada data si inseamna ca am scapat. Daca il inregistez, exista (ne)sansa sa mi se calculeze ceva penalitati mai mari decat merita bucata aceea de pamant? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IONICA VADUVA , utilizator 16:25, 27 Aprilie 2015
Daca vecinii care s-au mutat cu catei si cu purcei nu detin acordul dvs sau documente justificative,actiunea acestora de ocupare a proprietatii dvs,este abuziva
Evident ca pentru bunul teren detineti obligatia achitarii impozitului aferent,la care se adauga si penalitatile aferente pentru neplata in termneul stabilit
Dvs sunteti singurul arbitru care poate analiza si poate hotari daca achitarea obligatiilor aferente intabulare si impozit se justifica in raport d einteresul dvs asupra terenului
Pentru a indeparta alte neplaceri ,puteti sa intabulati terenul dupa care sa negociati instrainarea acestuia aceluia care ofera pretul avantajos
Succes !
trebuie luat in calcul si faptul ca nu se poate scapa fara amenda, iar impozitul se calculeaza pe ultimii 3-5 ani nu stiu exact la termenul de prescriere la imopzite.
Puteti face o intrebare la primarie inainte de a depune declaratie de deschidere rol si trebuie vazut daca nu cumva impozitul a fost platit pe numele vechiului proprietar.
Daca declarati terenul la primarie platiti impozite doar ptr ultimii 5 ani si o amenda care variaza de la o localitate la alta. Amenda este de ordinul zecilor de lei.
Se vede ca dintre "sfatuitorii" de aici, nu a auzit nimeni de uzucapiune.
Uzucapiunea este o sanctiune aplicata proprietarului pt faptul ca s-a desesizat de bunul lui timp indelungat.
Persoanele ce v-au ocupat terenul, pot deveni proprietarii tabulari ai acestuia, daca fac o actiune la instanta de judecata, invocand uzucapiunea.
In urma unei expertize topo si a doi martori, actiunea poate fi admisa iar ei sa se intabuleze in cartea funciara.Ar fi bine sa verificati daca nu au platit chiar si impozitul anual.
Pt admiterea actiunii mai sunt si alte conditii, dar in principiu puteti ramane fara teren.
Va recomand sa luati legatura cu primaria, sa relatati situatia, sa verificati daca nu a platit altcineva impozitul, iar daca nu e platit, sa platiti fara ezitare.
Negociati si cu persoanele respective, poate vor sa vi-l cumpere, in caz contrar, invocand uzucapiunea de scurta durata, riscati sa vi-l ia.
Evident ca in calitate de proprietar, in baza unei actiuni de evacuare, ar fi posibil sa-i scoateti de pe teren, dar nu e sigur, depinde ce invoca ei in aparare, fara sentinta definitiva, nu ii puteti evacua...doar daca ei nu stiu acest lucru si ii puteti convinge sa plece.
''Sfătuitorii'' au auzit de uzucapiune stimate forumist dar nu este admisibilă în cazul de față. Motivele sunt următoarele;
-PENTRU posesia începută înainte de 2011(intrarea în vigoare a NCC) sunt aplicabile dispozițiile vechiului cod. de la 1864. Prin urmare, 15 ani nu sunt suficienți pt. dobândirea uzucapiunii(titularul dreptului să fie decedat- ori domnul este bine mersi, posesia să fie utilă, indiferent de buna sau reaua credință a posesorului, etc.
În concluzie, proprietarul neglijent , poate solicita înscrierea în registrul agricol, cu amenda respectivă, și pe baza actelor de proprietate.
Mai apoi, se face o NOTIFICARE în vederea eliberării terenului ocupat și apoi o acțiune chiar în penal, pentru tulburare de posesie- termenul nu este prescris având în vedere că este vorba de o faptă ilicită continuă

Alte discuții în legătură

Pamant cumparat fara acte anamaria_stefan anamaria_stefan Buna ziua, In urma cu mai bine de 10 ani parintii mei au cumparat 2 ha de pamant. nu a fost facuta nicio hartie notariala, nici macar o chitanta de mana. ... (vezi toată discuția)
Casa construita pe terenul statului felisana felisana Am urmatoarea situatie. Locuim in casa bunicilor, care urmeaza ca dupa un timp sa ni se treaca pe nume. De curand am aflat ca terenul pe care este construita ... (vezi toată discuția)
Am cf pe casa dar nu si pe teren, sora mea hartuieste chiriasii casei felipem felipem Buna ziua. In urma ingrijirii mamei mele am primit prin contract notarial de intretinere casa dansei, insa curtea casei nu este trecuta in CF. Mama mi-a lasat ... (vezi toată discuția)