avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... cerere de chemare in judecata?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

cerere de chemare in judecata?

Avem de recuperat de la o societate o suma de bani. I-am convocat la conciliere si nu au venit. Acum am aflat ca societatea debitoare se afla in reorganizare judecatoreasca si nu stiu cine e administrator judiciar si nici cum mai pot recupera datoria. Nu ne-a chemat nimeni la masa creditorilor. Cum fac sa ii dau in judecata?
Cel mai recent răspuns: Gheorgheni Alina G , Consilier juridic 08:49, 30 Iunie 2009
Persoana juridica cu care ati incheiat contractul are obligatiile asumate fata de dvs., inclusiv cea de plata la termenul scadent. Formulati o actiune in instanta prin care sa solicitati obligarea la plata, pe calea O.U.G. nr. 119/2007 sau O.G. 5/2001. Paratului ii ramane sa faca o aparare bazata pe intrarea in insolventa, eventual, urmand a proba sustinerea. Ati mentionat incheierea contractului in 2007, intrarea in insolventa in 2005, in consecinta creanta dvs. s-a nascut ulterior deschiderii procedurii insolventei. Imi este neclar cu cine ati incheiat contractul, insa daca acea persoana juridica era in stare de insolventa, situatia trebuia mentionata in contractul cu dvs., actul fiind cu mentiunea : in insolventa/in reorganizare judiciara/in faliment, dupa caz. Creantele nascute dupa data deschiderii procedurii si pana la intrarea in faliment se inscriu intr-un tabel suplimentar de creante, dupa o procedura specifica, creditorii fiind notificati de administratorul/lichidatorul judiciar in legatura cu procedura si termenul de depunere a cererii. Legea nr. 85/2006 obliga debitorii si administratorii/lichidatorii sa realizeze o lista cu incasari, plati si compensari efectuate dupa deschiderea procedurii.
la inceputul contractului scrie asa s.c.......s.a. prin sucursala, deci daca si semnaturile sunt ale sucursalei...contractul l-am incheiat cu sucursala. nu se mentioneaza s.c. ...s.a reorganizare judiciara.
deci, cel mai bine ar fi sa deschid o actiune somatie de plata. eu am indeplinit si procedura concilierii, dar ca sa deschid o cerere de chemare de judecata pe aceasta procedura ar trebui sa platesc o taxa mare de timbru...
Asa cum scrie in contractul dvs., raporturile juridice sunt cu societatea in insolventa. Pentru ca s-a contractat ulterior ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii insolventei (asa sustineti), nu are rost sa mai formulati o actiune directa impotriva insolventului, deoarece judecata unei cereri in pretentii se va suspenda de drept. Va stafuiesc sa formulati o actiune in raspundere si reparare prejudiciu impotriva semnatarilor contractului (director sucursala si co-semnatarii) pentru a va recupera suma. Temeiul actiunii il gasiti in art. 45 alin. (3) din Legea nr. 85/2006 a insolventei, semnatarii actului fiind raspunzatori cu averea personala. Nu pierdeti timpul cu cererea de admitere a creantei.
sa inteleg ca nu pot recupera banii prin somatie de plata impotriva sucursalei? da acel "prin" sucursala, nu are nicio valoare? se considera ca am incheiat contractul cu societatea mama? dar daca asa se presupune, ca societatea mama ne datoreaza banii, de ce nu ne-a chemat nimeni la masa creditorilor? doamne cate intrebari....
andretag81 a scris:

sa inteleg ca nu pot recupera banii prin somatie de plata impotriva sucursalei? da acel "prin" sucursala, nu are nicio valoare? se considera ca am incheiat contractul cu societatea mama? dar daca asa se presupune, ca societatea mama ne datoreaza banii, de ce nu ne-a chemat nimeni la masa creditorilor? doamne cate intrebari....

Daca societatea este in insolventa, nu puteti recupera banii pe calea somatiei de plata sau pe o actiune de fond in pretentii.
Sucursala nu are personalitate juridica si nu poate sta in proces in nume propriu. La momentul incheierii contractului puteati verifica actele de inregistrare si sa solicitati un certificat privind starea firmei inainte de a contracta.
Nu ati fost chemati sa depuneti cerere de admitere a creantei pentru ca fie administratorul judiciar nu avea cunostinta de existenta contractului si obligatiei de plata, fie a fost informat ca ati fost platiti.
Aveti o cale speciala de recuperare a prejudiciului, care nu va situeaza intre creditorii decazuti din termenul de depunere a cererii de creanta, va recomand sa o folositi.

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii curente corstef corstef pentru datoriile curente (exceptand creanta din tabel) pe care societatea aflata in reorganizare le are fata de un creditor, se poate intenta actiune de ... (vezi toată discuția)
Insolventa~~lipsa administrator lilianaG lilianaG cum se procedeaza daca societatea careia i-a fost deschis procesul de insolventa nu are administratorul de gasit,,cum se recupereaza creantele? (vezi toată discuția)
Recuperare creanta societate in insolventa marianaiacob marianaiacob In anul 2013 am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate care era in insolventa inca din anul 2011 si nu ne-a anuntat despre starea acesteia la ... (vezi toată discuția)