avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu cateva informatii privind pensionarea anticipata. Femeie, nascuta in august 1958, studii superioare la zi, as vrea sa ma pensionez anticipat, cu penalizare (octombrie 2019 este data din legislatia actuala cand as putea sa beneficeiz de pensionare la limita de varsta). Intrebarea este: as putea sa imi iau concediu fara plata 1an, dar sa imi platesc contributiile la CASS, si apoi sa cer pensionarea anticipata cu penalitate, doar cu 36 luni anticipat, nu cu 54 ca acum...?:O
Va multumesc frumos pt timpul acordat si raspuns. Stiu ca sunteti amabili si va multumesc pt raspunsurile la toate intrebarile anterioare.
Cu stima, EP :)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:55, 21 Aprilie 2015
1. Incepand cu octombrie 2014, cand indepliniti conditiile, puteti solicita pensie anticipata partiala oricand doriti dvs.

2. - Diminuarea pensiei va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- Cu cat solicitati pensionarea mai tarziu de implinirea varstei de 56 de ani si 2 luni cu atat si diminuarea va fi mai mica.

3. - Puteti sa intrati in concediu fara plata un an de zile dupa care sa solicitati pensie anticipata partiala.
- In acest an de concediu fara plata puteti, daca vreti, sa platiti din mana contributia la pensie prin incheierea unui contract de asigurarae sociala cu Casa de Pensii.

4. La data cand indepliniti varsta de 61 de ani si 2 luni pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea (se va emite o noua decizie de pensionare pentru limita de varsta).

5. Diminuarea maxima, pentru 5 ani de anticipare = 60 de luni, este de 45%.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie neamt-emil-eugen neamt-emil-eugen intreb pt soacra mea care este nascuta in 24 noiembrie 1957, are 36 de ani si 4 luni de munca si ar dori sa stie cand se poate pensiona si la limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata cboboc cboboc femeie,54ani,nascuta in 1958, mai cand se poate pensiona anticipat si in ce conditii privind plata pensiei (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ANA-MARIA COSULETU ANA-MARIA COSULETU Buna ziua, Imi puteti spune va rog pentru 37 de ani in campul muncii daca s-ar opta pentru pensia anticipata partial cati ani de penalitate se pun?Specific ... (vezi toată discuția)