avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poze autoturism fara aprobarea proprietarului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poze autoturism fara aprobarea proprietarului

Buna ziua.

Am si eu cateva intrebari in legatura cu un accident auto care s-a produs din vina mea.

Am avut masina parcata in fata blocului si cand am vrut sa ies din parcare (cu spatele), fiind atent la traficul din strada, am atins cu aripa stanga a masinii mele o alta masina parcata in stanga mea. Alarma masinii pe care am lovit-o s-a declansat insa eu nu am auzit-o (aveam geamurile de la masina inchise). Nu am sesizat ca am lovit masina respectiva si am iesit din parcare. Asta dimineata, pe la ora 9. La pranz, in jurul orei 14.00 m-am intors si am parcat masina tot in fata blocului dar la o distanta de aproximativ 100 metri de locul in care se afla masina lovita (acolo am gasit loc liber de parcare).

Conform declaratiei proprietarului masinii lovite, acesta a auzit alarma masinii (el locuieste la etajul 7) si a facut 3 poze de sus. In una din poze se vede aripa masinii mele lipita de masina lui dar nu se vede si numarul de inmatriculare al celor 2 masini. Apoi a coborat in fata blocului (eu plecasem deja) si a mai facut cateva poze masinii lovite. Conform declaratiei, incidentul a fost observat si de o vecina de la etajul 2 care i-a furnizat numarul meu de inmatriculare. De precizat ca sotul vecinii de la etajul 2 ma cunoaste si imi cunoaste masina, stiind chiar si nr. meu de inmatriculare.

Apoi, la ora 14.00 cand m-am intors si am parcat tot in fata blocului dar in alt loc, proprietarul masinii lovite a mers si a facut poze si masinii mele, fara sa imi ceara acordul si fara sa vina la mine la usa sa facem o constatare amiabila. De asemenea, a facut poze masinii mele si in alte locuri care nu aveau legatura cu locul coliziunii. A mers la Biroul accidente usoare, impreuna cu martorul si cu pozele facute si a declarat incidentul.

Am primit citatie si m-am prezentat la Biroul accidente usoare in ziua specificata in citatie. Am primit suspendarea dreptului de a conduce pt. 30 de zile, 4 puncte-amenda pentru nedeclararea accidentului la politie in 24 ore (390 lei) , 3 puncte penalizare si 4 puncte-amenda pentru producerea accidentului (390 lei). Am achitat jumatate din amenda (390 lei) in primele 2 zile lucratoare.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu existau poze la dosar ci doar martor?
2. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu exista martor ci doar poze?
3. Este legal sa faca poze masinii mele aflata in alt loc decat cel in care s-a produs accidentul? Aceasta atributie nu ar trebui sa ii revina agentului de politie?
4. La ora 14.00 cand m-am intors, a facut poze si din spatele masinii mele. Este legal sa faca poze masinii mele si in alte locuri decat cel cu care l-am lovit?
5. Ce spune legea despre fapta de a face poze unui autoturism fara acordul proprietarului?
6. Exista alte proceduri, in acest caz, pe care proprietarul masinii lovite nu le-a respectat?

Multumesc anticipat si as dori sa imi raspundeti pe rand la cele 6 intrebari.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
LuceNera, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuceNera , utilizator 09:03, 27 Aprilie 2015
Atat timp cat auto se afla pe domeniu public este temeinica si legala inregistrarea utilizata drept proba impotriva dvs
Conform dispozitii in vigoare,in cazul evenimentelor rutiere fara victime,acestea fie se solutioneaza amiabil intre parti,fie partea interesata se poate adresa SPR evenimente auto in termen de 24 ore de la producerea acestuia
Daca nu ati auzit alarma masinii din cauza geamurilor inchise nu este in regula. Ce faceti daca nu auziti claxonul altei madini sau fluierul unui agent de circulatie?
Proprietarul masinii lovite putea sa va contacteze si sa incheiati o consyatare amiabila avand in vedere ca martorul va cunostea, dar asa sunt vecinii.
V-a facut poze la masina ptr a se asigura ca isi va repara masina pe asigurarea dvoastra, altfel daca o declara lovita in parcare trebuia sa o repare pe banii lui.
Dar el a facut poze si din spatele masinii mele iar eu nu l-am lovit cu spatele. A atasat si aceste poze la dosar. Este legal?
Ar fi trebuit sa il intereseze doar locul coliziunii. Cu ce drept imi face poze la masina si in alte locuri?


@cyan:

Aud claxonul altor masini, nu e problema de asta. Eu eram cu intors cu fata in spatele masinii ca sa observ masinile care circulau pe strada. Nu am sesizat alarma masinii. Dar sigur, nu vreau sa gasesc scuze cu acest lucru. In principiu e vina mea.
Ma intereseaza mai mult partea cu pozele facute la spatele masinii mele desi eu nu l-am lovit cu spatele.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
trebuia sa-ti asumi fapta, puteai sa-i lasi un bilet in parbriz cu un nr. de telefon si scuzele de riguare, probabil ca el te suna si ajungeati la un consens , incheiati amiabila sau daca vedeai ca nu-i de inteles te duceai si tu in 24 ore la politie si scapai mai ieftin.
LuceNera a scris:

Dar el a facut poze si din spatele masinii mele iar eu nu l-am lovit cu spatele. A atasat si aceste poze la dosar. Este legal?
Ar fi trebuit sa il intereseze doar locul coliziunii. Cu ce drept imi face poze la masina si in alte locuri?


Dvs. cu ce drept i-ati lovit masina ? Cam asta-i logica ... Sunt camere in toate intersectiile din Bucuresti si alte orase importante din tara , ele cu ce drept va filmeaza ?

Alte discuții în legătură

Dosar dauna- accident cu 3 autovehicule nec_cristina nec_cristina buna ziua!rog o indrumare in urmatoare situatie:in data de 28 dec 2014 mi.a fost avariata masina(aceasta fiind stationata in parcarea de resedinta) si masina ... (vezi toată discuția)
Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa comuna aleahimi aleahimi S-a intamplat duminica accidentul 21.07.2013. Un autovehicul a intrat in mine si a lasat bilet in geam \\\\\\"scuze ti-am avariat masina\\\\\\" si un nr de ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)