avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poze autoturism fara aprobarea proprietarului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poze autoturism fara aprobarea proprietarului

Buna ziua.

Am si eu cateva intrebari in legatura cu un accident auto care s-a produs din vina mea.

Am avut masina parcata in fata blocului si cand am vrut sa ies din parcare (cu spatele), fiind atent la traficul din strada, am atins cu aripa stanga a masinii mele o alta masina parcata in stanga mea. Alarma masinii pe care am lovit-o s-a declansat insa eu nu am auzit-o (aveam geamurile de la masina inchise). Nu am sesizat ca am lovit masina respectiva si am iesit din parcare. Asta dimineata, pe la ora 9. La pranz, in jurul orei 14.00 m-am intors si am parcat masina tot in fata blocului dar la o distanta de aproximativ 100 metri de locul in care se afla masina lovita (acolo am gasit loc liber de parcare).

Conform declaratiei proprietarului masinii lovite, acesta a auzit alarma masinii (el locuieste la etajul 7) si a facut 3 poze de sus. In una din poze se vede aripa masinii mele lipita de masina lui dar nu se vede si numarul de inmatriculare al celor 2 masini. Apoi a coborat in fata blocului (eu plecasem deja) si a mai facut cateva poze masinii lovite. Conform declaratiei, incidentul a fost observat si de o vecina de la etajul 2 care i-a furnizat numarul meu de inmatriculare. De precizat ca sotul vecinii de la etajul 2 ma cunoaste si imi cunoaste masina, stiind chiar si nr. meu de inmatriculare.

Apoi, la ora 14.00 cand m-am intors si am parcat tot in fata blocului dar in alt loc, proprietarul masinii lovite a mers si a facut poze si masinii mele, fara sa imi ceara acordul si fara sa vina la mine la usa sa facem o constatare amiabila. De asemenea, a facut poze masinii mele si in alte locuri care nu aveau legatura cu locul coliziunii. A mers la Biroul accidente usoare, impreuna cu martorul si cu pozele facute si a declarat incidentul.

Am primit citatie si m-am prezentat la Biroul accidente usoare in ziua specificata in citatie. Am primit suspendarea dreptului de a conduce pt. 30 de zile, 4 puncte-amenda pentru nedeclararea accidentului la politie in 24 ore (390 lei) , 3 puncte penalizare si 4 puncte-amenda pentru producerea accidentului (390 lei). Am achitat jumatate din amenda (390 lei) in primele 2 zile lucratoare.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu existau poze la dosar ci doar martor?
2. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu exista martor ci doar poze?
3. Este legal sa faca poze masinii mele aflata in alt loc decat cel in care s-a produs accidentul? Aceasta atributie nu ar trebui sa ii revina agentului de politie?
4. La ora 14.00 cand m-am intors, a facut poze si din spatele masinii mele. Este legal sa faca poze masinii mele si in alte locuri decat cel cu care l-am lovit?
5. Ce spune legea despre fapta de a face poze unui autoturism fara acordul proprietarului?
6. Exista alte proceduri, in acest caz, pe care proprietarul masinii lovite nu le-a respectat?

Multumesc anticipat si as dori sa imi raspundeti pe rand la cele 6 intrebari.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
LuceNera, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuceNera , utilizator 09:03, 27 Aprilie 2015
Patrick_ a scris:


Da. Pot să fac poze la orice de pe domeniul public - la o clădire, la un copac, la un autoturism și chiar persoanelor care se plimbă pe stradă.

Puteți face plângere contravențională pentru motivul că nu este descrisă corect fapta, dar înainte ar fi bine să vedeți ce prevederi legale au fost indicate ca temei pentru aplicarea sancțiunii. Dacă temeiul de drept (adică articolul din lege indicat în PV) e corect, nu prea aveți șanse de câștig. În fond, și „ieșirea din parcare” este tot ”conducere a unui autovehicul”.



In procesul verbal a scris ca am condus autoturismul pe strada X si nu am respectat regulile de mers inapoi intrand in coliziune cu autoturismul Y. Deci se sugereaza ca inainte de producerea coliziunii as fi condus pe strada X ceea ce nu este adevarat. Atat eu cat si cel care a depus plangerea mentioneaza ca am lovit autoturismul Y la iesirea din parcare, deci nu am condus pe strada X.

Apoi in procesul verbal a incadrat fapta la art. 54(1) care spune:

"Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic."

Nu reiese din procesul verbal ca as fi perturbat circulatia si ca as fi pus in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic. Incidentul are legatura DOAR cu autoturismul parcat, care nu participa la circulatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
LuceNera, utilizator
Incidentul nu are legătură DOAR cu acel autovehicul, deoarece prin acel loc puteau trece la acel moment și pietoni, de exemplu.
Practic nu ați fost sancționată doar pentru acel vehicul ci pentru starea de pericol pe care ați cauzat-o prin neatenția D-voastră. În legătură DOAR cu acel vehicul sancțiunea constă de fapt în obligarea D-voastră la despăgubirea proprietarului pentru daunele produse.

Procesul verbal a surprins corect starea de fapt, adică faptul că ați ieșit dintr-un rând de vehicule staționate nu v-ați asigurat corespunzător, motiv pentru care ați pus în pericol siguranța celorlalți, prin avarierea autovehiculului parcat alături (în fond bine că ați avariat un autovehicul și nu ați vătămat vreo persoană care putea trece pe acolo la acel moment).

Ar trebui să vă asumați neatenția D-voastră.
Dacă nu vreți nicicum să vă asumați fapta puteți contesta procesul verbal și să-i explicați judecătorului de ce acesta ar trebui anulat, cu toate că nu prea văd motive de anulare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
Patrick_, utilizator
Si daca fac contestatie si pierd, voi plati cheltuieli de judecata catre stat?
1. Vă rog să nu mai postaţi aceeaşi întrebare în mai multe topicuri, acţiunea este interzisă de pct. 3.3 din regulamentul de postare în Forum.
www.avocatnet.ro/content/tag...

2. Sumele pe care le veţi achita, indiferent dacă veţi câştiga sau dacă veţi pierde procesul, vor fi taxa judiciară de timbru de 20 de lei şi onorariul către avocatul care vă va redacta plângerea şi care, eventual, vă va reprezenta în instanţă.

3. Cheltuielile judiciare către stat nu se mai reţin în prezent. Citiţi articolul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/art...

4. Cheltuielile de judecată sunt altceva şi nu prea aveţi la ce să fiţi obligat. Apărătorul poliţiei este un consilier juridic angajat al acesteia, deci nu puteţi fi obligat la plata salariului acestuia. Un consilier juridic poate solicita cu titlu de cheltuieli de judecată doar contravaloarea cheltuielilor efectuate cu transportul dintr-o localitate în alta, ceea ce înţeleg din primul dvs. mesaj că nu este cazul.
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar dauna- accident cu 3 autovehicule nec_cristina nec_cristina buna ziua!rog o indrumare in urmatoare situatie:in data de 28 dec 2014 mi.a fost avariata masina(aceasta fiind stationata in parcarea de resedinta) si masina ... (vezi toată discuția)
Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa comuna aleahimi aleahimi S-a intamplat duminica accidentul 21.07.2013. Un autovehicul a intrat in mine si a lasat bilet in geam \\\\\\"scuze ti-am avariat masina\\\\\\" si un nr de ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)