avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poze autoturism fara aprobarea proprietarului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poze autoturism fara aprobarea proprietarului

Buna ziua.

Am si eu cateva intrebari in legatura cu un accident auto care s-a produs din vina mea.

Am avut masina parcata in fata blocului si cand am vrut sa ies din parcare (cu spatele), fiind atent la traficul din strada, am atins cu aripa stanga a masinii mele o alta masina parcata in stanga mea. Alarma masinii pe care am lovit-o s-a declansat insa eu nu am auzit-o (aveam geamurile de la masina inchise). Nu am sesizat ca am lovit masina respectiva si am iesit din parcare. Asta dimineata, pe la ora 9. La pranz, in jurul orei 14.00 m-am intors si am parcat masina tot in fata blocului dar la o distanta de aproximativ 100 metri de locul in care se afla masina lovita (acolo am gasit loc liber de parcare).

Conform declaratiei proprietarului masinii lovite, acesta a auzit alarma masinii (el locuieste la etajul 7) si a facut 3 poze de sus. In una din poze se vede aripa masinii mele lipita de masina lui dar nu se vede si numarul de inmatriculare al celor 2 masini. Apoi a coborat in fata blocului (eu plecasem deja) si a mai facut cateva poze masinii lovite. Conform declaratiei, incidentul a fost observat si de o vecina de la etajul 2 care i-a furnizat numarul meu de inmatriculare. De precizat ca sotul vecinii de la etajul 2 ma cunoaste si imi cunoaste masina, stiind chiar si nr. meu de inmatriculare.

Apoi, la ora 14.00 cand m-am intors si am parcat tot in fata blocului dar in alt loc, proprietarul masinii lovite a mers si a facut poze si masinii mele, fara sa imi ceara acordul si fara sa vina la mine la usa sa facem o constatare amiabila. De asemenea, a facut poze masinii mele si in alte locuri care nu aveau legatura cu locul coliziunii. A mers la Biroul accidente usoare, impreuna cu martorul si cu pozele facute si a declarat incidentul.

Am primit citatie si m-am prezentat la Biroul accidente usoare in ziua specificata in citatie. Am primit suspendarea dreptului de a conduce pt. 30 de zile, 4 puncte-amenda pentru nedeclararea accidentului la politie in 24 ore (390 lei) , 3 puncte penalizare si 4 puncte-amenda pentru producerea accidentului (390 lei). Am achitat jumatate din amenda (390 lei) in primele 2 zile lucratoare.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu existau poze la dosar ci doar martor?
2. As fi primit aceleasi sanctiuni daca nu exista martor ci doar poze?
3. Este legal sa faca poze masinii mele aflata in alt loc decat cel in care s-a produs accidentul? Aceasta atributie nu ar trebui sa ii revina agentului de politie?
4. La ora 14.00 cand m-am intors, a facut poze si din spatele masinii mele. Este legal sa faca poze masinii mele si in alte locuri decat cel cu care l-am lovit?
5. Ce spune legea despre fapta de a face poze unui autoturism fara acordul proprietarului?
6. Exista alte proceduri, in acest caz, pe care proprietarul masinii lovite nu le-a respectat?

Multumesc anticipat si as dori sa imi raspundeti pe rand la cele 6 intrebari.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
LuceNera, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuceNera , utilizator 09:03, 27 Aprilie 2015
Deci el are 3 poze facute de la etajul 7 la ora 9 dimineata. In poze nu se observa numerele de inmatriculare. La ora 14 a mai facut niste poze la masina mea, parcata in alta parte. In aceste poze de la ora 14 se vede nr. meu de inmatriculare.

La ora 9 dimineata cand s-a produs incidentul, eu nu am iesit din masina dupa ce l-am lovit fiindca nu am observat.

Pe mine nu ma intereseaza anularea suspendarii permisului pentru 30 de zile ci amenda de 780 lei insemnand 390 lei pentru accident si 390 lei ca nu am mers sa declar in 24 ore. Am platit deja jumatate din cei 780 lei, adica 390 lei in primele 2 zile conform legii.

Nu vreau sa dovedesc ca nu l-am lovit eu. Vreau doar sa reduc sau chiar sa anulez amenda. Nu mi se pare corect ca el sa-si repare masina pe RCA-ul meu iar eu sa platesc amenda si sa am si permisul suspendat mai ales ca zgarietura de pe masina lui nu e foarte mare. Pana la urma, martorul pe care l-a adus e vecin cu mine, ma cunoaste. Ar fi putut incerca sa vina la mine la usa sa rezolvam amiabil.

Daca fac contestatie asupra acuzatiei ca nu am declarat accidentul fiindca nu am sesizat as putea obtine anularea suspendarii permisului si a primei amenzi de 4 puncte-amenda adica 390 lei si sa platesc doar amenda pentru provocarea accidentului?

@adryann68
In pozele lui facute de sus se vede acelasi minut pe toate cele 3 poze iar in ultima din aceste 3 poze masina mea este deja pe carosabil. Deci eu am iesit din parcare intr-un minut. Daca era in casa si auzea alarma masinii lui nu mai avea timp sa iasa pe balcon apoi sa intre din nou in casa, sa ia aparatul de fotografiat si sa pozeze masina mea lipita de a lui. Sigur a fost la balcon in momentul ala, probabil chiar se uita in jos la masina lui. D-aia a auzit alarma, desi mi-e greu sa cred ca aceasta alarma chiar s-a declansat.
Nu trebuia sa platiti amenda , trebuia facuta contestatie la P.V. in care sa sustineti ca nu ati observat ca ati atins masina (dvs. spuneti ca este o zgarietura !) de aceea nu va-ti prezentat la biroul accidente usoare sa raportati, daca avaria este mai mare va dati seama ca nu mai poate fi credibil. Cat despre poze nu cred ca statea pe balcon sa va faca poze fiind pregatit cu aparatul de fotografiat stiind ca dvs o sa-i loviti masina ( spuneti ca totul ar fi durat 1 minut cat ati parasit parcarea) daca are poze mai mult ca sigur sunt facute dupa o filmare a unei camere de supraveghere , nici cu un telefon nu ai timp in mai putin de un minut sa faci 3 poze.Consultati un avocat pentru contestatie la P.V. poate reusiti sa-l anulati in instanta, este singura solutie altfel impacati-va cu situatia
Pai daca nu as fi platit amenda si as fi facut contestatie, in cazul in care as fi pierdut la contestatie, nu eram obligat sa platesc intreaga amenda de 780 lei?

Si mai am o intrebare. Daca fac contestatie si nu castig, voi plati cheltuieli de judecata?

Multumesc.

PS. Nu e chiar o zgarietura, e luata vopseaua in cateva locuri mai mici sau mai mari dar nici ceva foarte grav nu este. Nu are tabla indoita.

PS2. Pozele de sus sunt din dreptul balconului sau deci le-a facut de la balconul lui. Se vede ca sunt poze de aparat foto, are data si ora pe poza.
Am mai citit o data procesul verbal si am obsevat ca nu se precizeaza ca am iesit din parcare cu spatele ci ca am condus masina pe strada respectiva si nu am respectat regulile de mers inapoi, intrand in coliziune cu alta masina. As putea face contestatie cerand anularea procesului verbal pe motiv ca nu este descrisa fapta in conformitate cu realitatea?

Chiar si posesorul celuilalt autoturism lovit a scris in plangere ca am iesit din parcare, nu ca am condus autoturismul pe strada.
LuceNera a scris:

Ce ma interesa pe mine: pot sa fac poze oricarui autoturism stationat pe domeniul public fara sa fiu sanctionat pentru asta?

Da. Pot să fac poze la orice de pe domeniul public - la o clădire, la un copac, la un autoturism și chiar persoanelor care se plimbă pe stradă.

Puteți face plângere contravențională pentru motivul că nu este descrisă corect fapta, dar înainte ar fi bine să vedeți ce prevederi legale au fost indicate ca temei pentru aplicarea sancțiunii. Dacă temeiul de drept (adică articolul din lege indicat în PV) e corect, nu prea aveți șanse de câștig. În fond, și „ieșirea din parcare” este tot ”conducere a unui autovehicul”.

Alte discuții în legătură

Dosar dauna- accident cu 3 autovehicule nec_cristina nec_cristina buna ziua!rog o indrumare in urmatoare situatie:in data de 28 dec 2014 mi.a fost avariata masina(aceasta fiind stationata in parcarea de resedinta) si masina ... (vezi toată discuția)
Parcare neregulamentara (aproape de curba) - culpa comuna aleahimi aleahimi S-a intamplat duminica accidentul 21.07.2013. Un autovehicul a intrat in mine si a lasat bilet in geam \\\\\\"scuze ti-am avariat masina\\\\\\" si un nr de ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie politie accident usor alinbarbulescu alinbarbulescu Buna Ziua Am fost implicat intr-un accident usor cu un trolebuz. Pe scurt, mergand pe strasa Witing (face legatura intre Gara de Nord si Calea Plevnei) care ... (vezi toată discuția)