avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinere retroactiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinere retroactiv

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu o trimitere catre lege in situatia urmatoare, va rog?
In mai 2014 am cumparat un apartament in bloc nou construit, intr-un complex de blocuri. Blocul in care sunt a fost construit la cativa ani dupa celelalte. Pana in noiembrie 2014 asociatia de proprietari din care fac parte celelalte blocuri nu mi-a solicitat plata intretinerii si nici eu nu am anuntat ca am cumparat. In decembrie 2014 au afisat liste de plata in care apareau si apartamentele din noul bloc si in calcule aparea si intretinerea restanta. In cazul meu, din perioada mai 2014 - noiembrie 2014. Calclul pentru perioada am inteles ca a fost facut pe baza nui extras de carte funciara, din care a reiesit de cand proprietar.
Calculele sunt facute diferentiat, pe cota indiviza sau numar de persoane, cum cere legea.
Imi puteti spune va rog daca este legal sa mi se ceara plata acestor restante? Si care este legea care da acest drept asociatiei?

multumesc!
E legal, fireste. Doar dumneavostra spuneti ca ati fost luata in consideratie dupa un extras de la cartea funciara.
Legea care reglementeaza domeniul este Legea 230/2007.

Pe undeva, chiar din intrebarea dumneavostra se poate deduce ca administratia a procedat corect. Ramane sa mai si comunicati ....
E normal sa vi se ceara intretinerea restanta din mai 2014 - dec. 2014 deoarece dv. sunteti proprietar din mai 2014.

Faptul ca nu ati anuntat asociatia de proprietari este vina dv. Nu asa se face. Cand cineva se muta intr-un loc nou trebuie sa anunte persoana, organizatia, care se ocupa de acel bloc.
In aceasta perioada ati avut consumuri de utilitati, iar cota-parte indiviza pe care o aveti din proprietatea comuna (pe langa apartament) v-a fost administrata si asta a generat niste costuri.

Da, cheltuielile unui apartament se repartizeaza si dupa numarul de persoane care locuiesc efectiv in apartament - gaze, salubritate, curent electric comun, dar si in functie de cota-parte indiviza (suprafata utila a apartamentului) pentru salarii, indemnizatii, cheltuieli administrative si de reparatii, service ascensor, video, interfon s.a.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Blocul in care sunt eu nu face parte formal/legal din asociatie, nu am semnat vreun acord sau cerere si nu a fost depus un act in acest sens la judecatorie.
Este un ansamblu format din 9 blocuri in total; primele 7 sunt in asociatie; celelalte 2 fiind construite mai tarziu, nu s-au alaturat. Toate blocurile folosesc aceleasi utilitati: canalizare, apa curenta, servicii de ridicare a gunoiului si inteleg ca trebuie sa platesc, dar e mai complicat.
Va rog sa-mi confirmati ca si in aceste conditii asociatia ar avea castig de cauza daca se ajunge la vreun proces. Personal nu imi doresc conflicte legale, insa sunt vecini in acest nou bloc care vorbesc de dat in judecata asociatia pentru imputarea acestor sume la intretinere, fiind vorba de sume pe care asociatia le cere retroactiv.
adina_stefana@yahoo.com a scris:

Buna ziua,


Pana in noiembrie 2014 asociatia de proprietari din care fac parte celelalte blocuri nu mi-a solicitat plata intretinerii si nici eu nu am anuntat ca am cumparat. In decembrie 2014 au afisat liste de plata in care apareau si apartamentele din noul bloc si in calcule aparea si intretinerea restanta.


Chiar dvs precizati ca asociatia de proprietari "nu mi-a solicitat plata intretinerii",
deci confirmati existenta asociatiei de proprietari
Tot dvs precizati "si nici eu nu am anuntat ca am cumparat",care reprezinta culpa dvs exclusiva
Dispozitiile in vigoare obliga ca orice persoana care locuieste provizoriu sau definitiv in imobil mai mult de 15 zile /luna are obligatia sa se declare la asociatia de proprietari sa depuna documentele pentru a fi consemnat in cartea de imobil
nu am semnat vreun acord sau cerere si nu a fost depus un act in acest sens la judecatorie
.
Pentru calcularea cotelor de intretinere nu este necesar sa semnati acord,cerere sau acte la judecatorie
De la momentul preluarii bunului imobil dupa cum datorati obligatii fiscale la autoritatea fiscala,la fel datorati obligatii de intretinere la asociatia de proprietari
Asociatia de proprietari cu scopul legitim recuperare debit acumulat are dreptul prevazut L nr 230/2007
Art. 46. - Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator
adina_stefana@yahoo.com a scris:
Pana in noiembrie 2014 asociatia de proprietari din care fac parte celelalte blocuri nu mi-a solicitat plata intretinerii si nici eu nu am anuntat ca am cumparat.

Proprietarul este obligat sa anunte asociatia, sa depuna o copie a actelor de proprietate la asociatiei, sa declare persoanele pentru a fi inscrise in cartea de imobil... Conform art. 12 din HG 1588/2007, proprietarul este obligat
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Apoi O.U.G. nr.97 din 2005 prevede următoarele:
Art.39 (1) Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărţii de imobil...





Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Obligatii proprietari la bloc rocsmary rocsmary Buna seara! Va rog sa-mi spuneti daca proprietarii apartamentelor, au obligatia de a se inregistra in asociatie si sa depuna copie dupa contractul de ... (vezi toată discuția)
Datoriile la intretinere ale unei frizerii de la parter bloc Ileana2013 Ileana2013 In blocul in care locuiesc, la parter, intr-o camera este o frizerie ; patronul acelei frizerii este si proprietarul spatiului (nu stiu prin ce mijloace - ... (vezi toată discuția)