O cladire a fost vanduta cu contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata in anul 2006 de la proprietarul SC ICS catre SC PIX si solicita scaderea de la impozit.
Intre cumparatorul SC PIX si fostul proprietar SC ICS se incheie un contract de inchiriere prin care noul proprietar SC PIX da in chirie cladirea fostului proprietar SC ICS.
Fostul proprietar (devenit chirias) utilieaza cladirea si executa lucrari de modernizare asupra cladirii, iar in anul 2010 printr-o factura in rosu redobandeste cladirea, o evalueaza cu un expert evaluator si o declara la impozit.
In intervalul 2006 - 2010 proprietarul SC PIX (cu sediul mutat succesiv in trei localitati!) nu declara cladirea la impunere si nu poate fi contactat. Cat de legala este scaderea din evidenta contabila a cladirii pe baza unui contract de vanzare-cumparare sub semnatura privata?
Este corecta operatiunea in ansamblul ei?
Buna ziua,
Instrainarea imobilelor NU POATE SA FIE FACUTA DECAT PRIN CONTRACTE AUTENTICE (incheiate la notar).
In aceste conditii, contractul sub semnatura privata are valoare doar intre cei doi ICS si PIX. Scaderea de la impozit nu se poate realiza doar pe baza acelui inscris sub semnatura privata.
Scaderea din evidentele contabile este ilegala.
In toata aceasta perioada ICS a fost si a ramas PROPRIETAR de drept al imobilului.
Intelegerile subterane nu au valoare juridica.
Asta spune noul Cod civil!
Precizez ca respectivul contract sub semnatura privata a fost incheiat in anul 2006 (cand erau incidente dispozitiile vechiului Cod civil), cu respectarea conditiilor de forma si de fond, purtand semnatura si stampila persoanelor juridice.
In 2006 era obligatorie autentificarea actelor de transfer al dreptului de proprietate doar in cazul imobilelor teren (nu si cladiri!), conform art. 2 din Legea nr. 54/1998.
In cazul imobilelor cladiri nu cunosc o prevedere expresa care sa oblige la autentificarea contractului de vanzare-cumparare pentru a-l face opozabil.
Daca cunoasteti o astfel de prevedere va rog sa o mentionati.
Multumesc pentru raspuns.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Evaluare cladiri
MARIKO9
Se poate face o evaluare a cladirii si fara evaluator ANEVAR?
Doar pe baza unui raport de evaluare intocmit de o comisie in cadrul societatii?
As dori sa ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.