avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Societate in insolvabilitate, vanzare imobil
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Societate in insolvabilitate, vanzare imobil

Poate o societate comerciala aflata in insolvabilitate(cu o datorie f mare catre bugetul statului) sa vanda un imobil(doar cladire fara teren) pe baza unei facturi fiscale?
Daca ajung in instanta solicitand recunoasterea dreptului meu de proprietate pe baza facturii fiscale, judecatorul va anula factura din datorita faptului ca societatea care mi-a vandut imobilul se afla in insolvabilitate???

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 12:01, 19 Februarie 2013
Avand in vedere situatia juridica a societatii, respectiv faptul ca se afla in procedura insolventei, societatea nu va putea sa intraineze nici un bun din patrimoniul său fara acceptul / aprobarea administratorului judiciar. Orice vanzare de bun imobil se face numai prin act autentificat de notarul public, respectiv contract de vanzare - cumparare intocmit si autentificat de notarul public.
Revin cu lamuriri :Aici este vorba de o vanzare de imobil(doar cladire) caz in care am inteles ca se poate perfecta o vanzare pe baza de factura cu care mai apoi trebuie sa merg in instanta pentru a obtine dreptul de proprietate.
Problema este ca societatea inca nu este in insolventa ci in stare de insolvabilitate(am aflat din surse proprii,deci nu stiu sa aibe vreun administartor judiciar),iar administratorul societatii care detine cladirea a obtinut-o dupa ce a intrat in insolvabilitate,si cladirea nu este luata in evidenta la fisc ,ci are doar o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Iar eu din ce imi spune administratorul societatii, cu aceasta hotarare judecatoreasca si cu factura emisa pentru vanzare,va trebui sa merg in instanta pentru a cere autentificare

Este posibil asa ceva?
Din punctul meu de vedere nu este posibil deoarece orice vanzare de bun imobil, indiferent ca este cladire sau teren, se face numai prin act autentificat de notarul public, este o conditie de valabilitate - a se vedea in acest sens art. 1242 si urmatoarele Cod civil. Transferul dreptului de proprietate asupra acestui bun se face la momentul incheierii actului in forma autentica, deci nu aveti temei sa promovati o actiune in instanta pentru recunoasterea dreptului de proprietate intrucat aceasta s-a facut deja prin semnarea actului notarial. E ca si cum doua persoane casatorite ar cere in instanta recunoasterea legaturii lor.
Prin absurd admitand ca este permisa vanzarea unui imobil doar pe baza de factura, se creaza situatia in care vanzatorul a emis factura, dumneavoastra ati achitat-o, deci transferul dreptului de proprietate s-a facut prin achitarea pretului, in atare conditii nu se justifica o actiune in instanta pentru recunoasterea dreptului de proprietate care s-a transmis deja - repet, este o ipoteza emisa in absurd.
Afirmati ca vanzatorul a obtinut cladirea ca urmare a unei hotarari judecatoresti, corect, insa dreptul său de proprietate nu este inscris in Cartea Funciara si ca atare nu poate vinde un bun care nu este inregistrat in patrimoniul său. Inteleg ca vanzatorul nu are inregistrat imobilul la organul fiscal (nici nu poate face aceasta inregistrare decat atunci cand isi inscrie dreptul de proprietate si in Cartea Funciara), v-ati intrebat de ce oare nu isi inregistreaza imobilul la organul fiscal? Ganditi-va dumneavoastra, eu doar fac referire la art. 249 alin. 1 Cod fiscal care spune ca orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire.
Mai mult de atat luati in considerare aspectul ca daca societatea intra in procedura insolventei, iar administratorul descopera (si va descoperi din acte si inregistrari contabile) ca s-au instrainat bunuri si in acest fel debitoarea si-a micsorat patrimoniul in dauna creditorilor, poate cere judecatorului sindic anularea operatiunii de transfer patrimonial, adica anularea vanzarii dintre dumneavoastra si societate si obligarea dumneavoastra la restituirea bunului. Cititi va rog art. 80 - 85 din legea nr. 85 / 2006. In aceste conditii veti restitui bunul, iar daca debitorul nu mai poate sa va restituie suma de bani pe care ati achitat-o vă veti alatura celorlalti creditori si vă veti recupera banii cand vor fi disponibilitati, bineinteles in ordinea prioritatilor, adica dumneavoastra dupa alti creditori care au un grad de prioritate (creante bugetare, salariale, garantate etc.)
Va multumesc pentru raspuns,

Da asa cred si eu ca este,el nu isi inscrie cladirea la fisc si cred ca ar fi vrut sa o vanda fara sa o mai treaca pe numele lui,doar ca exact cum ati spus ...va reiesi din actele contabile ca a fost pt o perioada in proprietatea lui,iar eu timp de 3 ani conform art 80 - 85 din legea nr. 85 / 2006 voi sta sub semnul intrebarii daca sunt sau nu proprietar.
Cat despre cumpararea cladirii prin factura, am inteles ca o factura nu reprezinta un "transfer de proprietate" si tocmai pt asta trebuia sa ajung in instanta pentru ca un judecator sa valideze transferul
Cat despre un tranfer normal de proprietata prin notariat, nu este posibil deoarece nu are cadastru si intabulare si nici nu o poate obtine atata timp ca nu detine si terenul aferent cladirii.
catalinnnr a scris:

Cat despre cumpararea cladirii prin factura, am inteles ca o factura nu reprezinta un "transfer de proprietate" si tocmai pt asta trebuia sa ajung in instanta pentru ca un judecator sa valideze transferul


Din punctul meu de vedere un judecator nu va admite o astfel de actiune decat in conditiile in care vanzatorul refuza incheierea actului translativ de proprietate in forma ceruta de lege. Dar vă repet, vanzatorul nu poate vinde un bun care nu se afla in proprietatea sa, nu este inregistrat in evidentele legale, respectiv Carte Funciara, organ fiscal. Este corect ca l-a obtinut in temeiul unei hotarari judecatoresti, insa este obligat sa se inregistreze ca si proprietar al acestui bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare cladire, fara teren puslic puslic De la o persoana fizica incerc sa cumpar o cladire care a fost dobandita acum mai multi ani, in baza unei facturi, de la o societate care a dat faliment, el ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare neautentificat produce efecte juridice? AdrianaCameliaS AdrianaCameliaS Un contract de vanzare cumparare cu privire la un bun imobil (teren, cladire), neautentificat, produce efecte juridice? Dar unul cu privire la un bun mobil ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit-pensionar Liora Liora Buna seara, stiti cumva cum trebuie sa procedeze un pensionar(de boala) pentru a-si achita impozitul pe profit , profit obtinut din vanzarea unui teren cu ... (vezi toată discuția)