avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de vanzare cumparare neautentificat produce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de vanzare cumparare neautentificat produce efecte juridice?

Un contract de vanzare cumparare cu privire la un bun imobil (teren, cladire), neautentificat, produce efecte juridice?
Dar unul cu privire la un bun mobil (constructive provizorie)? Din cate stiu, in cazul bunurilor mobile inscrisul sub semnatura privata este suficient.
Cel mai recent răspuns: AdrianaCameliaS , utilizator 20:49, 12 Decembrie 2015
AdrianaCameliaS a scris:

Un contract de vanzare cumparare cu privire la un bun imobil (teren, cladire), neautentificat, produce efecte juridice?



Doar intre parti! Nu este opozabil tertilor.
pentru terenuri este obligatorie autentificarea.
Ce act ati facut are cel mult valoare de antecontract de vanzare cumparare.
In niciun caz nu se transmite proprietatea daca nu este act autentificat de notar.

Daca nu va intelegeti aveati calea instantei pentru rezolvarea litigiului daca partile nu merg la notar pentru a face transmiterea proprietatii in mod legal.
E un act de vanzare cumparare din 1993, cu privire la un chiosc (constructie provizorie), de la o SC A care a detinut acel chios inainte de 1989, catre o alta SC B, neautentificat la notar. In prezent, primaria spune ca acel contract, nefiind autentificat, nu confera SC B cumparatoare dreptul de proprietate.
Problema e terenul de sub chiosc, care este al primariei si a fost in litigiu in ultimii 5 ani. Inainte de litigiu, SC B a avut contract de inchiriere cu primaria pentru teren. Primaria vrea sa incaseze acum de la SC B chirie pentru teren, cu toate ca nu recunoaste dreptul de proprietate asupra chioscului, din cauza constractului neautentificat.
Daca dreptul de proprietate nu a fost transmis catre SC B, atunci nu SC A ar trebui sa plateasca chiria pentru teren?
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2015
AdrianaCameliaS, utilizator
Daca acel contract neatentificat nu produce efecte juridice, inseamna ca acel chiosc a ramas in proprietatea SC A si atunci bunul SC A a ocupat terenul, iar decizia de impunere privind chiria pentru teren trebuie emisa catre SC A, nu catre SC B. Toate acuzele aduse SC B, din partea primariei, cum ca a ocupat terenul, devin nefondate, din moment ce primaria nu recunoaste ca chioscul a intrat vreodata in patrimonial acestei societati.

Alte discuții în legătură

Este necesara autentificarea? doinytza doinytza Cumpararea de catre o firma a unui chiosc proprietatea unei persoane fizice , pentru a comercializa produse ,necesita sau nu incheierea contractului de ... (vezi toată discuția)
Teren vanzare- cumparare antal mihai antal mihai un contract de vanzare-cumparare a unui teren este valabil netrecut prin notariat, facut doar cu martori este valabil? (vezi toată discuția)
Avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare ca si notarii dandanaua dandanaua care este legea (actul normativ) care prevede ca avocatii pot incheia contracte de vanzare-cumparare.Este valabil doar pentru constructii, sau si pentru ... (vezi toată discuția)