avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Declarare venituri obtinute din strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Declarare venituri obtinute din strainatate

Buna ziua,
Sunt programator cu facultatea de automatica si calculatoare terminata si cu licenta luata. Sunt angajat la o firma din romania, de unde primesc un salar si platesc atat eu cat si angajatorul toate darile catre statul roman. Mai putin impozitul pe venit (16%)potrivit prevederilor Codului Fiscal (art. 55 alin. 4 lit. l), completate cu cele din Ordinul 1479/2013, angajaţii care desfăşoară activităţi de creare programe pentru calculator sunt scutiţi de impozit pe salarii. In timpul liber lucrez pentru o firma din SUA, care este tot din domeniul IT, si lucrez tot ca programator IT. Mentionez ca job-ul l-am gasit on-line. Aceasta firma ma plateste prin paypal. intrebarea mea este .......
- trebuie sa declar aceste venituri la fisc? in ce calitate?
- trebuie sa platesc impozit la aceste venituri incasate tot ca salar?
- cum trebuie sa arate contractul dintre mine si firma din sua? trebuie inregistrat undeva acest contract?
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adusca , utilizator 13:58, 2 Mai 2015
Da, trebuie declarate la ANAF, intrucat sunteti rezident fiscal in Romania. Natura lor este de venituri din activitati independente (presupun ca aveti sau veti avea o conventie de colaborare cu firma din SUA, iar nu un contract de munca).
Se plateste impozit pe venit si contributiile sociale, dar verificati cu firma din SUA daca nu cumva va retine impozit pentru acel venit. In cazul dvs se aplica conventia de evitare a dublei impuneri dintre SUA si Ro (decretul 238/1974), deci ce platiti in SUA ar trebui sa vi se scada din impozitul datorat in RO. In plus, in functie de obiectul concret al serviciilor IT prestate de dvs., s-ar putea aplica o cota maxima de impunere in SUA de 10-15%.
Contractul in sine nu trebuie inregistrat in cazul dvs.
si daca banii sunt platiti de la persoana fizica catre pers fizica, mai trebuie declarati? ma ajuta un verisor din strainatateB-). multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare profit venit din strainatate guvidu guvidu Intentionez sa deschid o firma de software (LLC) in Statele Unite (California) impreuna cu partenerul meu care locuieste in California.Dupa ce a intrebat, am ... (vezi toată discuția)
Exista tratat de evitare a dublei impuneri intre romania si sua? DanAnca DanAnca Adica daca eu sunt platit ca si subcontractor al unei firme din SUA care plateste acolo ( in SUA ) impozit , eu mai trebuie sa platesc impozit si local in ... (vezi toată discuția)
Fisa fiscala - impozite in doua tari 25gaby 25gaby Buna ziua, Am o problema. Am lucrat in Romania cam 5 luni si apoi tot 5 luni in Cehia. Acum fac taxele in Cehia. Cei care se ocupa de taxe imi cer neaparat ... (vezi toată discuția)