Buna ziua,
Sunt programator cu facultatea de automatica si calculatoare terminata si cu licenta luata. Sunt angajat la o firma din romania, de unde primesc un salar si platesc atat eu cat si angajatorul toate darile catre statul roman. Mai putin impozitul pe venit (16%)potrivit prevederilor Codului Fiscal (art. 55 alin. 4 lit. l), completate cu cele din Ordinul 1479/2013, angajaţii care desfăşoară activităţi de creare programe pentru calculator sunt scutiţi de impozit pe salarii. In timpul liber lucrez pentru o firma din SUA, care este tot din domeniul IT, si lucrez tot ca programator IT. Mentionez ca job-ul l-am gasit on-line. Aceasta firma ma plateste prin paypal. intrebarea mea este .......
- trebuie sa declar aceste venituri la fisc? in ce calitate?
- trebuie sa platesc impozit la aceste venituri incasate tot ca salar?
- cum trebuie sa arate contractul dintre mine si firma din sua? trebuie inregistrat undeva acest contract?
va multumesc !
Da, trebuie declarate la ANAF, intrucat sunteti rezident fiscal in Romania. Natura lor este de venituri din activitati independente (presupun ca aveti sau veti avea o conventie de colaborare cu firma din SUA, iar nu un contract de munca).
Se plateste impozit pe venit si contributiile sociale, dar verificati cu firma din SUA daca nu cumva va retine impozit pentru acel venit. In cazul dvs se aplica conventia de evitare a dublei impuneri dintre SUA si Ro (decretul 238/1974), deci ce platiti in SUA ar trebui sa vi se scada din impozitul datorat in RO. In plus, in functie de obiectul concret al serviciilor IT prestate de dvs., s-ar putea aplica o cota maxima de impunere in SUA de 10-15%.
Contractul in sine nu trebuie inregistrat in cazul dvs.