avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inspector SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inspector SSM

Buna ziua,
As dori sa stiu daca pot profesa meseria de Inspector SSM intr-o unitate cu 40 angajati avand cursul de 90 ore si studii unviersitare economice.
Este neaparat nevoie de liceu cu filiera tehnica sau studii unviersitare de inginerie??
Este de ajuns doar cursul pe care l-am absolvit de Inspector SSM?
Cel mai recent răspuns: NicuGeorgiana , utilizator 12:37, 27 Aprilie 2015
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prib HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art. 49
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Daca nu aveti pregatirea liceala tehnica prevazuta la lit.a), nu puteti fi desemnat lucrator in domeniul ssm (inspector ssm - studii medii). Nici studiile universitare economice nu va ajuta.
Cursul ssm de 80 de ore urmat (nu de 90 de ore asa cum mentionati) va permite sa fiti desemnat conducator al locului de munca si sa efectuati instruirea la locul de munca, respectiv sa faceti parte din Comitetul de securitate si sanatate in munca constituit (daca este constituit, firma avand doar 40 de angajati) la nivelul firmei, ca reprezentant al lucratorilor/ al angajatorului.
Multumesc frumos pt raspuns. O zi buna!!!
As mai avea o singura intrebare, ati spus mai sus ca pot fi desemnata pentru a face instruirea la firma, dar in cazul unui accident de munca eu ma pot ocupa de dosar?...sau e nevoie de serviciu extern?
Nu ati citit cu atentie ce am scris.
Daca sunteti nominalizata prin decizia scrisa a angajatorului torului drept conducator al unui loc de munca puteti efectua instruirea la acel loc de munca si instruirea periodica numai a subordonatilor dvs.
Daca veti fi nominalizata in comisia de cercetare a unui eveniment/ AM cu incapacitate temporara, produs in cadrul firmei, prin decizia scrisa a angajatorului, puteti efectua cercetarea impreuna cu membrii comisiei.
Acum am inteles, va multumesc frumos pentru raspuns... O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm si psi ALEXANDRU - ADRIAN MIU ALEXANDRU - ADRIAN MIU Buna ziua, As dori sa fac un curs de perfectionare pentru a activa in domeniul securitatii si sanatatii in munca si psi dar nu stiu ce tip de curs e cel mai ... (vezi toată discuția)
coordonator ssm de 40 de ore cu studii medii anamaria_b07 anamaria_b07 Am terminat un curs de coordonator SSM de 40 de ore cu studii medii acum un an ,vreau sa ma angajez in accest domeniu dar nu stiu planul activitatii de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , sunt inginer c-tii civile ,in cadrul serviciului ... AFINE AFINE Buna ziua , Sunt inginer c-tii civile ,in cadrul serviciului tehnic la o firma privata .Firma are cateva santiere in tara si un nr. in jur de 40 de ... (vezi toată discuția)