avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua , Sunt inginer c-tii civile ,in cadrul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua , Sunt inginer c-tii civile ,in cadrul serviciului ...

Buna ziua ,
Sunt inginer c-tii civile ,in cadrul serviciului tehnic la o firma privata .Firma are cateva santiere in tara si un nr. in jur de 40 de angajati.
M-i s-a propus sa preiau atributiile de Inspector SSM in cadrul firmei ,desi eu nu doresc acest lucru.Conform Hotararii de Guvern 1425 /2006 ,conform art.50 aliniat b) este necesar sa urmezi curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca de cel putin 80 de ore. Intrebarea este daca se mai cer aceste cursuri de pregatire (poate s-a abrogat aceasta cerinta),pentru a putea justifica faptul ca nu doresc ca preiau aceasta atributie ?Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
AFINE, utilizator
Cel mai recent răspuns: AFINE , utilizator 08:25, 28 Septembrie 2021
Buna ziua,
Da, puteti invoca lipsa studiilor pentru a nu prelua activitatea.
Functia de inspector ssm (prevazuta de COR) in cadrul unei firme corespunde nivelului mediu de pregatire in domeniul ssm - lucrator desemnat cu activitati ssm.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
-art. 47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) Abrogat
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
-art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut
la alin. (1) lit. b).
Multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)
Grad superior ssm Adrian Blanaru Adrian Blanaru Un angajat care are curs postuniversitar ERSSM 180 ore este considerat grad superior? Daca da, care sunt atributiile dpdv legal a unui angajat cu grad ... (vezi toată discuția)
Lucrător desemnat cu atribuții ssm Marina dobrescu Marina dobrescu Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă poate fi numit cineva la lucrător desemnat cu atribuții SSM fara a avea un curs de SSM (vezi toată discuția)