avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare restanta intretinere prin ordonanta ...
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare restanta intretinere prin ordonanta presedintiala

Am tot auzit despre ordonanta presedintiala. Se poate folosi si pentru recuperarea restantelor la intretinere?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:16, 23 Aprilie 2015
Nu, prin ordonanta presedintiala se iau masuri provizorii pana la judecarea cauzei in fond. Recuperarea restantelor nu reprezinta o masura provizorie.
Multumesc frumos ! Sa inteleg ca doar actionarea in judecata ar fi singura solutie?
Actiune pe dreptul comun sau cerere cu valoare redusa (mai riscant si doar in urma analizarii situatiei de catre un avocat).
Asociatia de proprietari cu scopul recuperarii debite acumulate la intretinere are la dispozitie L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restantieri in justitie miticamanea miticamanea Actionarea in judecata a restantierilor la plata intretinerii, este o procedura cu durata mare de timp scursa pana la pronuntarea unei hotarari, o alternativa ... (vezi toată discuția)
Restantierii din asociatiile de proprietari pricopaurora pricopaurora Va rog sa ma sfatuti cum sa procedez cu proprietarii apartamentelor din cadrul asociatiei care au restante la intretinere de peste 170 000.Fondul de ... (vezi toată discuția)
Oprirea apei la asociatia de proprietari lenny lenny Buna, In blocul in care stam sunt foarte multi restantieri si am primit deja a doua notificare ca se va taia apa la tot blocul daca nu se recupereaza ... (vezi toată discuția)