avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Improprietarire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Improprietarire

Buna seara,

Acum cateva luni una din bunicele mele a decedat. In urma ei au ramas (material vorbind) cateva terenuri si o casa.
Problema e ca pentru terenuri avea doar acte de vanzare-cumparare (acte vechi, intre ea si fostii proprietari), ea fiind batrana si nu se putea deplasa prea mult (pentru a face alte acte).

Fiind singurul mostenitor m-am dus la primarie pentru a discuta cu cei de acolo legat de aceste terenuri. Mi s-a spus ca nu se mai pot face multe pentru terenuri intrucat "nu stiu ce s-a intamplat" cu legea pentru improprietarire (imi pare rau ca n-am retinut care e aceasta; daca retineam o citeam si poate-mi dadeam seama).
Am plecat de acolo exact cum m-am dus, adica fara multe informatii. Dumnealor nu stiau prea multe, eu nici atat...

Ce ar trebui sa fac pentru a obtine titlurile de proprietate? se mai poate (ca dumnealor mi-au dat de inteles ca nu; dar la cat se pricepeau...)?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
ionadelache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:07, 28 Iunie 2009
Din ce an(data) sunt acele contracte de vanzare-cumparare?? Unde sunt situate terenurile, in extravilanul sau intravilanul unei localitati?? Dati mai multe detalii.
Legea 247/2005 (modifica si completeaza legea 18/1991si alte legi in domeniu si redeschide termenul de formulare a cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate) - ultimul termen de depunere a cererilor:3 0.11.2005.
Contractele sunt de prin 1965, 1951 (mai toate de prin acesti ani), majoritatea sunt extravilan,

Doamna Kyandra, sa presupun ca nu se mai poate face nimic atata timp cat termenul limita era in 30.11.2005?
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
ionadelache, utilizator
daca bunica dv avea contracte de vanzare-cumparare in regula, nu aveti nevoie de titlu de proprietate .
daca sunteti unicul mostenitor, sunteti proprietar .
Incercati dvs. sa intabulati teren arabil extravilan cu contracte de vanzare-cumparare din 1965, fara titlu de proprietate, si veti avea surprize!!
Incercati o actiune in revendicare a terenurilor in cauza, depunand la dosar copii ale respectivelor contracte de vanzare-cumparare si eventual, un extras din registrul special de evidenta a terenurilor preluate de CAP (se gaseste la primarie, sau asa ar trebui....) precum si acte care sa ateste calitatea de mostenitor a reclamantului. Acum, nu va ascund ca o actiune in revendicare in baza dreptului comun, desi imprescriptibila, ar putea fi barata in cazul de fata de catre comisia locala de fond funciar ridicand exceptia inadmisibilitatii, intrucat bunica nu a formulat cerere in baza legii speciale. Insa, intrucat in ceea ce priveste legislatia fondului funciar (din cate stiu eu) nu exista o decizie a ICCJ privind inadmisibilitatea actiunii in lipsa formularii cererii pe legea speciala (cum se intampla in cazul legii 10/2001)... depinde de instanta, de probe, de comisia locala si de avocatul dvs.!!!:D
Succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare teren ocupat liviu_hetea liviu_hetea daca un teren este folosit din anul 1965,dobandit prin contract de vanzare-cumparare,cu 2 martori (nu in forma autentica) sau contract de schimb,revendicat de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate - constituire drept de proprietate dana25viti dana25viti As vrea sa stiu daca in momentul de fata, exista o lege prin care o primarie poate elibera titluri de proprietate pe terenuri.(la cerere, pentru cei care nu ... (vezi toată discuția)
Instrainare teren costin_justina costin_justina Care este cea mai simpla si mai ieftina modalitate de a instraina un teren a carui situatie este urmatoarea:Terenul respectiv este o livada si impreuna cu ... (vezi toată discuția)