Acum cateva luni una din bunicele mele a decedat. In urma ei au ramas (material vorbind) cateva terenuri si o casa.
Problema e ca pentru terenuri avea doar acte de vanzare-cumparare (acte vechi, intre ea si fostii proprietari), ea fiind batrana si nu se putea deplasa prea mult (pentru a face alte acte).
Fiind singurul mostenitor m-am dus la primarie pentru a discuta cu cei de acolo legat de aceste terenuri. Mi s-a spus ca nu se mai pot face multe pentru terenuri intrucat "nu stiu ce s-a intamplat" cu legea pentru improprietarire (imi pare rau ca n-am retinut care e aceasta; daca retineam o citeam si poate-mi dadeam seama).
Am plecat de acolo exact cum m-am dus, adica fara multe informatii. Dumnealor nu stiau prea multe, eu nici atat...
Ce ar trebui sa fac pentru a obtine titlurile de proprietate? se mai poate (ca dumnealor mi-au dat de inteles ca nu; dar la cat se pricepeau...)?
Din ce an(data) sunt acele contracte de vanzare-cumparare?? Unde sunt situate terenurile, in extravilanul sau intravilanul unei localitati?? Dati mai multe detalii.
Legea 247/2005 (modifica si completeaza legea 18/1991si alte legi in domeniu si redeschide termenul de formulare a cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate) - ultimul termen de depunere a cererilor:3 0.11.2005.
daca bunica dv avea contracte de vanzare-cumparare in regula, nu aveti nevoie de titlu de proprietate .
daca sunteti unicul mostenitor, sunteti proprietar .
Incercati dvs. sa intabulati teren arabil extravilan cu contracte de vanzare-cumparare din 1965, fara titlu de proprietate, si veti avea surprize!!
Incercati o actiune in revendicare a terenurilor in cauza, depunand la dosar copii ale respectivelor contracte de vanzare-cumparare si eventual, un extras din registrul special de evidenta a terenurilor preluate de CAP (se gaseste la primarie, sau asa ar trebui....) precum si acte care sa ateste calitatea de mostenitor a reclamantului. Acum, nu va ascund ca o actiune in revendicare in baza dreptului comun, desi imprescriptibila, ar putea fi barata in cazul de fata de catre comisia locala de fond funciar ridicand exceptia inadmisibilitatii, intrucat bunica nu a formulat cerere in baza legii speciale. Insa, intrucat in ceea ce priveste legislatia fondului funciar (din cate stiu eu) nu exista o decizie a ICCJ privind inadmisibilitatea actiunii in lipsa formularii cererii pe legea speciala (cum se intampla in cazul legii 10/2001)... depinde de instanta, de probe, de comisia locala si de avocatul dvs.!!!:D
Succes!!