avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Penalitatile de intarziere se adauga la calcularea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Penalitatile de intarziere se adauga la calcularea taxei de timbru

Buna ziua,
am sa va rog sa ma lamuriti in urmatoare problema:

Intr-o cerere de valoare redusa am fost obligata la plata sumei 1020 lei, reprezentand contravaloare debit si la suma 5630 penalitati de intarziere, rezultand o valoare totala a cererii de 6650 lei. Precizez ca este vorba de un contract intre profesionisti, incheiat in 2011, cu clauze standard, nenegociate, la care practic am aderat, reclamanta detinand o pozitie dominanta pe piata serviciilor respective.
Reclamanta a platit 50 de lei taxa de timbru, in loc de 200 lei, desi valoarea totala a cererii introductive depaseste plafonul stabilit de art. 6 din OUG 80/2013 .

Intrebare 1 : la calcularea taxei de timbru se ia sau nu in calcul si suma rezultata din penalitati?

Intrebarea 2 : ma pot prevala de caracterul abuziv al clauzei penale din contract in baza careia mi-au fost calculate penalitatile, chiar daca este un contract incheiat intre profesionisti, in 2011, avand in vedere ca suma rezultata din penalitati este mai mare cu ~ 550% fata de debitul principal si chiar daca nu ma pot prevala de Legea 72/2013?

Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde. O zi senina tuturor! :)

Cel mai recent răspuns: MorriganCrows , utilizator 11:54, 23 Aprilie 2015
1. Da, deoarece valoarea cererii este valoarea debitului si a penalitatilor.
2. Trebuie citit contractul in ansamblu. Clauzele nu se interpreteaza scoase din context. Daca in contract s-au stipulat penalitati de intarziere pe care vi le-ati asumat, in cazul neindeplinirii obligatiei in termenul stabilit si in modalitatea stabilita, trebuie sa suportati si sanctiunea. ;)
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
Corina Capotã, Avocat
Multumesc frumos pentru promtitudinea raspunsului. :)

La intrebarea nr. 2, problema era sa stiu daca, in fata instantei, ma pot prevala de caracterul abuziv al clauzei penale inserata in contracul semnat, avand in vedere procentul foarte mare aplicat, chiar daca am semnat ca sunt de acord cu aplicarea acestuia si ca poate depasi valoarea debitului principal. Reclamantul/creditor are o pozitie de "monopol" pe piata serviciilor care a facut obiectul contractului nostru, iar paratul/debitor a semnat acest contract cu clauze standard, care nu au fost negociate, pentru ca altfel nu s-ar mai fi incheiat contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intermediere-agentie imobiliara- sunt contracte nenegociabile, abuzive cf. lg. 193/2000? Romeo Babias Romeo Babias Intr-un dosar am solicitat instantei sa dispuna obligarea debitorului la plata dublului comisionului si la 0,5 % penalitati/zi ca urmare a incalcarii ... (vezi toată discuția)
Contract civil sau contract comercial Lelia Mateescu Lelia Mateescu Buna seara. Daca o persoana fizica a incheiat un contract de servicii cu un SRL, si persoana fizica a ramas datoare catre firma respectiva, prin neachitarea ... (vezi toată discuția)
Ajustare penalitati de intarziere ContSters20980 ContSters20980 Am dat de cateva ori peste topicuri mai vechi sau mai noi, in care autorii au dat de probleme cauzate de contractele de telefonie mobila (si mai ales cu ... (vezi toată discuția)