avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Termen concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Termen concediu prenatal

Buna ziua,
sunt insarcinata in 3 luni, in cazul in care sarcina decurge normal si nu trebuie sa intru in concediu medical "fortat", as dori sa stiu cand am dreptul sa intru in concediu prenatal. Din auzite am inteles medicul de familie poate sa imi dea concediu medical cand sarcina are 7 luni.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:47, 23 Aprilie 2015
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si lauzie LEDO LEDO Daca am nascut un copil mort la cate zile de concediu de lauzie am dreptul? Angajatorul spune ca 126, medicul de familie are parerea ca am 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal anadanuta anadanuta Buna ziua, Sunt insarcinata in 19 saptamani si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie 2011. As vrea sa intru in prenatal la 28 de saptamani, adica cu 84 de ... (vezi toată discuția)