avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul in care un salariat solicita concediu fara plata pentru interese personale, ca angajator sunt obligat sa-i acord? In RI este stipulat ca i se poate acorda 30 zile, cu acordul conducerii. Intreb deoarece, in aceasta perioada ar ramane descoperit acest post de lucru. Codul muncii specifica doar ca durata cfp pentru interese personale se stabileste prin RI. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 26 Aprilie 2015
Daca in reg.intern este prevazuta cest drept, atunci angajatorul are obligatia de a-i aproba cererea de CFP.
Sunt obligat chiar daca ar prejudicia desfasurarea activitatii? Concediul fara plata este conf art 54 CM cu acordul partilor.
Care este prevederea exacta din reg.intern referitoare la CFP?
Din Regulamentul Intern :

CONCEDIUL FARA PLATA
Art. 13
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, o singura data pe an, 30 zile calendaristice, cu aprobarea conducerii societatii.
Art. 14
1. Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin doua saptamani inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
2. Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic.
3. Prin formare profesionala se intelege: admitere in invatamantul superior, sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant, sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, training-uri, workshop-uri, cursuri etc cu respectarea conditiilor stabilite la alin.1.
4. Concediul fara plata poate fi acordat pentru tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate copil,frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate.
5. Dovada situatiilor care justifica efectuarea concediului fara plata se face prin adeverinte, certificate, etc, eliberate in acest scop de catre autoritatile sau institutiile competente in situatiile mai sus mentionate.
Art. 15
1. Pentru situatii deosebite, altele decat cele prevazute mai sus salariatii pot beneficia de zile de concediu fara plata de maximum 30 de zile lucratoare, intr-un an, cumulate.
2. La cererea salariatului, se acorda concediu fara plata sau invoire prin recuperare si in urmatoarele situatii:
- efectuarea unor analize, tratament medical;
- citarea in fata instantei, procuraturii, politiei;
- alte situatii cand salariatul solicita si activitatea unitatii permite


Salariatul solicita concediu fara plata pentru interese personale.
Se poate incadra in art.15 mentionat de dvs.

Alte discuții în legătură

Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata brigite brigite Daca cineva a fost angajat in luna iulie 2010 poate sa solicite concediu fara plata din luna noiembrie 2010 si daca da pe ce perioada maxima? va multumesc (vezi toată discuția)
Concediu fara plata (cfp) libra_y2005 libra_y2005 Buna ziua Sunt in concediu fara plata de aproape 3 saptamani . Precizez ca cererea pentru acordarea concediului , a fost facuta la solicitarea ... (vezi toată discuția)