avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea ABUZ LEGISLATIV - Iesirea din tara a copilului minor
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

ABUZ LEGISLATIV - Iesirea din tara a copilului minor

Buna ziua, sunt cetatean roman detasat in Franta, sunt casatorit si am un copil de 2 ani. Sotia se va intoarce in tara pentru doua saptamani (bilete de avion dus-intors) impreuna cu copilul.
Din cate-am inteles, nu va putea iesi cu copilul din tara (pentru a se intoarce la adresa de domiciliu din Franta) decat daca prezinta un document prin care eu imi dau acordul in acest sens. Cum locuim in Franta, sunt obligat sa platesc 45 de euro la Consulat pentru a obtine o astfel de hartie...
Cu ce drept statul roman poate sa interzica sotiei mele sa iasa din tara cu copilul minor, in conditiile in care familia locuieste in strainatate?
Cu ce drept mi se cere achitarea unei taxe pentru eliberarea unui document absurd?
Vorbim aici despre ingradirea dreptului la libera circulatie!
Biletul de avion ma costa 75 de euro iar hartia despre care vorbim vreo 45!
Ce e de facut?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ardelean12 , utilizator 23:20, 8 Ianuarie 2016
Hartia de care vorbiti este facuta sa apere interesele parintilor. Copilul iese din tara numai cu acordul celuilalt parinte.
Parerea mea este sa faceti o procura speciala sotiei dv. pe o perioada mai mare de timp, pentru a evita ca la fiecare intrare-iesire din Romania sa aiba nevoie de o asemenea procura. Este legala procura, conform dispoz. Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. ;)
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Problema este ca legislatia impune intocmirea acestei hartii la fiecare iesire din tara (cu specificarea datelor de calatorie). Inainte se putea intocmi un astfel de document cu valabilitate 1 an. Insa legea a fost modificata. Nu inteleg insa si mi-e greu sa accept ca trebuie sa ma explic la acest mod in fata autoritatilor romane. Sotia mea e acum in Franta. Se poate deplasa oriunde in Europa impreuna cu copilul fara a i se cere explicatii. Mai putin in Romania!
Buna ziua, ma iertati dar chiar nu vad in ce fel imi apara interesele! Sotia mea are acordul meu verbal pentru a se deplasa in Romania cu copilul. Daca sotia isi propune sa viziteze Romania in fiecare luna as avea de platit 45x12 EURO pe an doar pentru aceasta hartie! Asta da protectie! Poate intra in tara dar nu mai poate iesi! E absurd, chiar nu vi se pare?
Buna ziua. Am avut o situatie similara. Legislatia este intradevar absurda pentru ca nu contine prevederi aplicabile in cazul unor exceptii de la situatia generala. In astfel de situatie exceptionala va aflati si dv si m-am aflat si eu candva.
Sotia mea plecase in tara cu copilul pentru continuarea studiilor de catre copil la o scoala in Romania (motivul a constat in preocuparea pentru a nu pierde ritmul cu fostele colege) iar cand au incercat sa vina inapoi la mine in vacanta la domiciliul de rezident pe care il aveam in comun in strainatate au fost oprite la aeroport inainte de imbarcare (cinismul politistului de la frontierea a fost fara margini, deoarecea sotia mea se afla in posesia ordinului de calatorie in care pe linga mine au fost trecuti si membrii familiei, sotie si fiica; ira pozitia politistului a fost aceea ca sotia poate sa se imbarce in avion dar copilul minor trebuie sa ramana in tara; cat de neom poti sa fi pentru a face o astfel de recomndare unui parinte). La acel moment sotia mea nu a avut alta posibiitate decat aceea de a solicita de la compania de transport aerian amanarea efectuarii zborului pentru alta data. Eu, intre timp am fost la ambsada Romaniei din statul in care imi desfasuram activitatea in mod legal pentru a obtine procura solicitata de legea in cauza. Absurditatea situatiei consta in aceea ca procura trebuia sa ateste acordul meu de vointa pentru a permite sotiei de a calatori cu copilul minor in strainatate catre mine, spre locul unde aveam domiciliul de rezidenta in strainatate. A trebuit sa ma conformez si sa trimit actul in timp util prin UPS. numai conteza cat am platit si cat m-au costat biletele de avion in total (adaugand taxa pentru amnarea calatoriei).
Ulterior, cand am venit eu in concediu in Romania, i-am facut sotiei procura speciala pentru toata perioada cat mai aveam sa lucrez in strainatate . Am inteles ca acum numai este nici sata posibil.
Prin urmare, motivatia de drept a actului normativ - aceea ca protejeaza pe ambii parinti si copilul minor este sub semnul intrebarii.Bineinteles ca antevorbitoarea mea si altii care comenteaza pe acest forum pot face orice fel de afirmatii in sensul aprecierii necesitatii actului normativ in sine in forma sa actuala, dar si eu consider ca ar trebui amendat, astfel incat sa se elimine abuzurile de oricefel in ceea ce priveste dreptul la libera circulatie. Avem acord cu INTERPOL si pentru cazurile frauduloase se pot gasi solutii de corectie. Dar pentru legiuitori este mai simplu sa mentina legea in forma acuala. in plus, mai pot castiga atat ambasadele si consulatele cat si notarii publici niste bani....
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2015
Mihai Lupu, Consultant asigurari

Alte discuții în legătură

Titlu de călătorie pentru deplasarea cu avionul Nelio Nelio In baza unui titlu de călătorie emis de consulatul din Milano, de poate călători cu avionul? (vezi toată discuția)
Am nevoie de imputernicirea tatalui ? diana claudia diana claudia as dori sa stiu daca am nevoie de imputernicirea tatalui ca sa plec in romania din italia.avem o fetita de un an care are si certificat si pasaport iar eu in ... (vezi toată discuția)
Procura pentru minor - vacanta in strainatate stefan marius stefan marius Buna ziua ! Am citit cu atenție postările făcute pe tema procurilor necesare călătoriei în străinătate. Am si eu un caz asemănător... Mama mea ... (vezi toată discuția)