avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare -cumparare teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare -cumparare teren extravilan

Buna ziua,

Va rog ajutati-ma cu niste lamuriri!

Maria are 1 ha teren extravilan arabil si vrea sa il vanda.
Iuliana vrea sa il cumpere, insa Maria are nevoie de bani inainte de finalizarea birocratiei de vanzare-cumparare.
Iuliana ii da banii, incheiind cu Maria o promisiune de vanzare cumparare la notar. Tot la notar, Maria o imputerniceste pe Iuliana, prin contract de mandat, ca in legatura cu hectarul respectiv, privind vanzarea si/sau administrarea pamantului, sa o reprezinte peste tot si sa semneze in locul ei.

Atunci cand se incheie contractul de arendare este necesar a fi mentionata si mandatara in contract, sau este suficient a fi trecuta numai proprietara si sa semneze mandatara? Unii zic da, altii nu.

In documentele finale de vanzare cumparare, unde evident proprietara este obligatoriu sa fie mentionata, trebuie sa se mentioneze si mandatara? Sau mandatara poate semna in locul proprietarei, fara ca ea mandatara sa fie trecuta in hartii? Iarasi, unii spun da, altii nu.

Si inca ceva. Directia agricola, care elibereaza avizul final pentru vanzare cumparare, spune ca nu ia in calcul contractul de mandat unde apare pretul. Notarul afirma ca nu este nici o problema daca pretul apare in contract de mandat. Care cum are dreptate? :frantic:#-o

Va multumesc anticipat pentru timpul dumneavoastra acordat si pentru raspunsurile ajutatoare!

Un weekend placut!
Cel mai recent răspuns: MihaelaChirita , utilizator 22:09, 24 Aprilie 2015
Iuliana ii da banii, incheiind cu Maria o promisiune de vanzare cumparare la notar.


In aceasta antecontract, Iuliana devine promitent cumparator, Maria promitent vanzator.

Tot la notar, Maria o imputerniceste pe Iuliana, prin contract de mandat, ca in legatura cu hectarul respectiv, privind vanzarea si/sau administrarea pamantului, sa o reprezinte peste tot si sa semneze in locul ei.

Contractul de mandat nu are nicio legatura cu antecontractul de vanzare-cumparare. Iuliana devine mandatara lui Maria de a administra/vinde terenul.

In orice contract in care proprietarul este reprezentat prin mandatar, se va mentiona numele proprietarului, prin mandatar care va semna contractul.

In documentele finale de vanzare cumparare, unde evident proprietara este obligatoriu sa fie mentionata, trebuie sa se mentioneze si mandatara? Sau mandatara poate semna in locul proprietarei, fara ca ea mandatara sa fie trecuta in hartii? Iarasi, unii spun da, altii nu.

Nu se poate mentiona in niciun contract doar proprietarul si sa semneze mandatarul.

Directia agricola, care elibereaza avizul final pentru vanzare cumparare, spune ca nu ia in calcul contractul de mandat unde apare pretul. Notarul afirma ca nu este nici o problema daca pretul apare in contract de mandat.

Contractul de mandat este gratuit si netransmisibil. Daca are pret, atunci devine un contract de comision/intermediere, astfel incat natura juridica a actului este alta. ;)
Va multumesc pentru raspuns! :) Un weekend placut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat irevocabil si netransmisibil? Adriana Irimia Adriana Irimia Am in fata o procura de vanzare in care \"x\"-proprietari imputernic pe \"y\" sa vanda oricui si la pretul cel mai avantajos, inclusiv siesi, imobilul ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu? floor floor Care este parerea voastra, poate fi calificat drept abuz in servicu? Speta este urmatoarea: -In baza unor mandate de vanzare clasice, fara mentiunea vreunor ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura pentru vanzare? alexberi alexberi Pentru o Procura de Vanzare, exista o limitare a dreptului de valabilitate? Procura este inregistrata la notar si prin ea Vanzatorul mandateaza o persoana ... (vezi toată discuția)