Va recomand sa mergeti personal la arhiva instantei, sa aveti numarul de dosar si cartea de identitate. Acolo, veti solicita sa studiati dosarul, lucru care nu va poate fi refuzat, avand calitatea de parte. Dupa ce veti studia dosarul, veti constata daca avocata a depus macar o cerere de studiu dosar sau nu. Dupa studiul dosarului, avand o imagine de ansamblu a ceea ce a spus avocata ca va face si nu a facut, va recomand sa o sunati pe avocata si sa-i solicitati sa va intalniti pentru a stabili daca veti continua colaborarea cu aceasta.
O colaborare defectuoasa sau inexistenta cu avocatul este dezastruoasa, situatie in care va recomand sa renuntati la serviciile acesteia si sa solicitati onorariul inapoi daca nu a facut nimic sau proportional cu ceea ce a facut in dosar. Daca nu se conformeaza, depuneti o plangere la Barou. ;)
Vă mulţumesc. Situaţia e un pic mai complicată şi uşor atipică. În primul rând, eu sunt din altă localitate decât cea unde este dosarul în cauză. De aceea am şi acceptat să achit întreg onorariul, ca să am certitudinea că mă pot baza pe această avocată. Dacă eram din acelaşi oraş, atunci cu siguranţă m-aş fi dus să verific. Pe de altă parte, în momentul de faţă eu nu sunt parte în dosar, însă dosarul respectiv are ca obiect de dispută un teren care este pe numele meu (deci, eu sunt proprietara - de aceea în contract este menţionată obligaţa avocatei de a formula cerere de intervenţie principală). Din acest motiv, bănuiesc că nu aş avea niciun obstacol în a consulta acel dosar dar, aşa cum am spus, locuiesc în alt oraş, nu prea apropiat de cel în care se judecă.
Vă mai rog să-mi spuneţi, în general, dacă un dosar este dus de la arhivă la judecător, cam care este perioada în care se reîntoarce la arhivă?
Încă odată, mulţumesc mult
Dosarul se reintoarce la arhiva dupa aprox. 1-2 saptamani, in functie de incarcarea completului de judecata si de redactarea Incheierii.
Daca nu aveti calitatea de parte, nu veti putea consulta dosarul decat dupa ce veti depune cererea de interventie si dupa ce instanta va admite in principiu cererea dv. la primul termen de judecata dupa depunerea cererii, dupa ce aceasta va fi pusa in discutia contradictorie a partilor, inclusiv a dv., prin aparator.
Nici avocata dv. nu va putea studia dosarul daca nu reprezinta o parte din dosar, iar dv. in acest moment sunteti straina de cauza. ;)
Străină de cauză nu pot fi, deoarece - repet - terenul este exclusiv proprietatea mea. Este vorba despre un teren retrocedat potrivit Legii 18/1991, pe care l-au deţinut bunicii mei şi pentru care tatăl meu a formulat, în termenul legal, cerere de reconstituire a dreptului de proprietate (fiind singura persoană care a formulat o astfel de cerere). Aşadar, titlul de proprietate a fost emis pe numele tatălui meu, care a decedat, iar eu sunt unicul moştenitor. Urmare a dezbaterii succesiunii, terenul a devenit al meu cu toate formele legale efectuate. O rudă consideră că are dreptul la jumătate din acest teren şi a dat în judecată Comisia locală de fond funciar care a emis, în urmă cu ani, totlul de proprietate. Ruda mea a făcut în ultimul an numeroase cereri la Primăria care a realizat documentaţia pentru retrocedare, însă răspunsul lor a fost invariabil: nu are dreptul la acea jumătate de teren pentru simplul motiv că nu a formulat nicio cerere de reconstituire, aşa cum prevede legea, prin niciuna dintre legile funciare. Aşa că acum acea persoană a dat în judecată Comisia locală de fond funciar. Aşadar, este vorba despre o jumătate din terenul pe care-l deţin eu, cu toate formele legale şi pentru care plătesc impozit. Din acest punct de vedere, cred că sunt foarte implicată în cauză. Avocata mi-a spus că instanţa ar fi trebuit să mă citeze. Dar încă nu a făcut-o (nu a făcut-o poate şi pentru faptul că ruda mea, reclamanta, nu a pomenit nimic despre existenţa mea şi despre faptul că terenul este al meu, poate şi pentru faptul că a considerat că dacă mă cheamă în judecată nu are şanse de câştig).