avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dosar la arhivă
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Dosar la arhivă

Vă adresez rugămintea să mă ajutaţi cu câteva clarificări în următoarea problemă. Am încheiat, în urmă cu o lună, un contract cu un avocat pentru asistenţă, reprezentare şi formulare cerere de intervenţie principală într-un dosar. I-am achitat, la încheierea contractului, întregul onorariu solicitat. De atunci şi până acum nu a făcut nimic. Mi-a spous că va formula solicitarea înainte de Paşte, dar că ar prefera să o facă în săptămâna de după Paşte. Am fost de acord. Nu a dat niciun semn şi am sunat-o eu la începutul acestei săptâmâni, când i-am şi comunicat că văztusem pe site-un instanţelor că la dosarul respectiv fusese depusă o întâmpinare de către partea reclamată şi i-am spus că vreau să văd ceea ce scrie acolo. Mi-a spus că se va duce la arhivă a doua zi şi va face o cipie de pe acea întâmpinare şi, după ce vedem ce scrie acolo, va formula şi cererea de intervenţie. Pentru că - aşa cum văd că-i stă în obicei - nu a mai dat niciun semn, i-am telefonat eu să o întreb de ce nu mi-a trimis copia de pe întâmpinare. A motivat că dosarul nu a fost readus la arhivă de la judecător.
Pentru că este prima dată când am de-a face cu tribunalul şi pentru că am început deja să-mi fac griji serioase în privinţa seriozităţii avocatei, vă rog mult să-mi spuneţi dacă este posibil ca de o săptămână acel dosar să nu fie readus în arhivă (este un dosar aflat pe rol) şi, de asemenea, ce pot face dacă această avocată nu face nimic în continuare. După ce am povestit cunoscuţilor ce am păţit cu această avocată, mi-au spus că nu trebuia să achit onorariul integral şi că de aceea nu mai face nimic, pentru că şi-a luat banii şi nu mai am ce să-i fac. Precizez încă odată că am contract, în care este menţionat "asistenţă, reprezentare şi formulare de întâmpinare în interes personal"). Contractul este încheiat în urmă cu o lună şi de atunci numai eu am contactat-o, ea nu m-a contactat niciodată (la mail nu-mi răspunde, iar la telefon doar eu am sunat-o), şi nu a făcut nimic. Mi-e teamă că, aşa cum stau lucrurile, va introduce doar cereri de amânare, ca să nu facă nimic. Ce pot face? Vă mulţumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
elenagabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 19:36, 24 Aprilie 2015
Va recomand sa mergeti personal la arhiva instantei, sa aveti numarul de dosar si cartea de identitate. Acolo, veti solicita sa studiati dosarul, lucru care nu va poate fi refuzat, avand calitatea de parte. Dupa ce veti studia dosarul, veti constata daca avocata a depus macar o cerere de studiu dosar sau nu. Dupa studiul dosarului, avand o imagine de ansamblu a ceea ce a spus avocata ca va face si nu a facut, va recomand sa o sunati pe avocata si sa-i solicitati sa va intalniti pentru a stabili daca veti continua colaborarea cu aceasta.
O colaborare defectuoasa sau inexistenta cu avocatul este dezastruoasa, situatie in care va recomand sa renuntati la serviciile acesteia si sa solicitati onorariul inapoi daca nu a facut nimic sau proportional cu ceea ce a facut in dosar. Daca nu se conformeaza, depuneti o plangere la Barou. ;)
Vă mulţumesc. Situaţia e un pic mai complicată şi uşor atipică. În primul rând, eu sunt din altă localitate decât cea unde este dosarul în cauză. De aceea am şi acceptat să achit întreg onorariul, ca să am certitudinea că mă pot baza pe această avocată. Dacă eram din acelaşi oraş, atunci cu siguranţă m-aş fi dus să verific. Pe de altă parte, în momentul de faţă eu nu sunt parte în dosar, însă dosarul respectiv are ca obiect de dispută un teren care este pe numele meu (deci, eu sunt proprietara - de aceea în contract este menţionată obligaţa avocatei de a formula cerere de intervenţie principală). Din acest motiv, bănuiesc că nu aş avea niciun obstacol în a consulta acel dosar dar, aşa cum am spus, locuiesc în alt oraş, nu prea apropiat de cel în care se judecă.
Vă mai rog să-mi spuneţi, în general, dacă un dosar este dus de la arhivă la judecător, cam care este perioada în care se reîntoarce la arhivă?
Încă odată, mulţumesc mult
Dosarul se reintoarce la arhiva dupa aprox. 1-2 saptamani, in functie de incarcarea completului de judecata si de redactarea Incheierii.
Daca nu aveti calitatea de parte, nu veti putea consulta dosarul decat dupa ce veti depune cererea de interventie si dupa ce instanta va admite in principiu cererea dv. la primul termen de judecata dupa depunerea cererii, dupa ce aceasta va fi pusa in discutia contradictorie a partilor, inclusiv a dv., prin aparator.
Nici avocata dv. nu va putea studia dosarul daca nu reprezinta o parte din dosar, iar dv. in acest moment sunteti straina de cauza. ;)
Străină de cauză nu pot fi, deoarece - repet - terenul este exclusiv proprietatea mea. Este vorba despre un teren retrocedat potrivit Legii 18/1991, pe care l-au deţinut bunicii mei şi pentru care tatăl meu a formulat, în termenul legal, cerere de reconstituire a dreptului de proprietate (fiind singura persoană care a formulat o astfel de cerere). Aşadar, titlul de proprietate a fost emis pe numele tatălui meu, care a decedat, iar eu sunt unicul moştenitor. Urmare a dezbaterii succesiunii, terenul a devenit al meu cu toate formele legale efectuate. O rudă consideră că are dreptul la jumătate din acest teren şi a dat în judecată Comisia locală de fond funciar care a emis, în urmă cu ani, totlul de proprietate. Ruda mea a făcut în ultimul an numeroase cereri la Primăria care a realizat documentaţia pentru retrocedare, însă răspunsul lor a fost invariabil: nu are dreptul la acea jumătate de teren pentru simplul motiv că nu a formulat nicio cerere de reconstituire, aşa cum prevede legea, prin niciuna dintre legile funciare. Aşa că acum acea persoană a dat în judecată Comisia locală de fond funciar. Aşadar, este vorba despre o jumătate din terenul pe care-l deţin eu, cu toate formele legale şi pentru care plătesc impozit. Din acest punct de vedere, cred că sunt foarte implicată în cauză. Avocata mi-a spus că instanţa ar fi trebuit să mă citeze. Dar încă nu a făcut-o (nu a făcut-o poate şi pentru faptul că ruda mea, reclamanta, nu a pomenit nimic despre existenţa mea şi despre faptul că terenul este al meu, poate şi pentru faptul că a considerat că dacă mă cheamă în judecată nu are şanse de câştig).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eventuale cheltuieli de judecata pentru cel care depune cerere de intervenţie principală în proces elenagabi elenagabi Vă adresez rugămintea să mă lămuriţi şi pe mine în următorul aspect. Am moştenit un teren de la tatăl meu, teren dobândit de el prin retrocedare ... (vezi toată discuția)
Se poate ceda o cota de proprietate contra sulta, la un teren neintabulat? elenagabi elenagabi Vă rog să mă ajutaţi cu o lămurire la următoarea situaţie. În momentul de faţă deţin un teren (în cotă de 100%), însă o rudă a mea a făcut ... (vezi toată discuția)
Acces la un dosar in care nu sunt parte, dar sunt direct implicat (afectat) elenagabi elenagabi Buna ziua, vă rog mult să mă lămuriţi şi pe mine în legătură cu următorul aspect. O ruda a mea a chemat in judecată două autorităţi locale ... (vezi toată discuția)